Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki z budyniem

Ciasto kruche to jedno z moich ulubionych ciast więc zapewne będzie dość często gościło na moim blogu pod bardzo różnymi postaciami :)

Dzisiaj tradycyjnie.. babeczki z budyniem waniliowym. Wbrew pozorom wcale nie jest trudno je zrobić. Ja dałam nawet radę z moim synkiem który próbował w niemalże każdą foremkę wcisnąć jeszcze po conajmniej dwa krążki ciasta ;) I nawet z Jego "pomocą" zajęło to zaledwie kilka chwil. W smaku są praktycznie identyczne jak te sklepowe, jednak moim zdaniem są bardziej kruche i oczywiście smaczniejsze, ale to zostawiam Waszej ocenie ;)

babeczki z budyniem

 

Składniki:

Na kruche ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka mąki krupczatki

- 1 kostka margaryny Kasia (lub masła)

- poł łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/3 szklanki cukru pudru

- 2 żółtka

Na budyń:

- jedna paczka budyniu waniliowego na 0,5l

- 0,5l mleka

 

Wykonanie:

Masło posiekać nożem razem z mąką (pszenną i krupczatką). Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na conajmniej pół godziny do lodówki.

W międzyczasie zagotować budyń z przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.

Kiedy budyń stygnie przygotować foremki. Ja to robię pędzielkiem. Roztapiam masło do wysmarowania foremek i pędzelkiem smaruje każdą po kolei. Jest to dość szybka metoda i jeszcze nigdy nie musiałam nic skrobać z foremek ;)

Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na około 5-7mm i wykrawać foremką kółka, wciskać każde do foremki ugniatając palcami do brzegów. Wyciąć tyle samo kółek ile jest foremek, to będę nasze "przykrywki". Do każdej foremki włożyć po łyżce wystudzonego budyniu, nakładać "przykrywkę" i połączyć brzegi dociskając palcami. Napełnić wszytkie foremki. U mnie bylo ich 27 z jednej porcji.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st na około 30min. Wyjąć babeczki z foremek jak będą jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

czwartek, 07 stycznia 2010, milk_chocolate84
Tagi: budyń

Komentarze
2010/03/09 20:54:49
Zabieram się za nie juz od dwóch miesięcy i dobrac nie mogę:)
-
2010/03/09 21:13:42
nie martw się.. ja mam dużo takich przepisów na które zbieram się czasem więcej niż dwa miesiące ;) Nabierają "mocy" :P
No ale babeczki są pyszniaste, więc warto się zebrać ;)
-
2010/03/16 21:03:23
No zrobiłam!!!Są świetne!Na wielkanoc na pewno zrobie powtórkę
-
2010/03/16 23:17:26
Niezmiernie mi miło :) Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków :)
-
Gość: Marta, 213.25.125.10*
2010/04/19 09:07:51
Babeczki wyszły przepyszne. Zdążyłam je zrobić i za chwilkę juz ich nie było :)
polecam
-
Gość: Nastka, blf236.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/27 13:51:40
Babeczki są super! dziś je zrobiłam, wyszły pyszne. Polecam wszystkim:)
-
2012/03/27 15:33:58
Miło mi :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: kathy, 138.pool80-102-36.dynamic.orange.es
2012/04/21 14:55:28
Witam,

U mnie w domu niekt (czyli moj Malzonek, koty i ja) nie przepadamy za budyniem. Zastanawiam sie czy moznaby bylo zrobic takie "zamkniete" babeczki z owocami, np. w fruzelinie?
Co o pomysle sadzi Autor Specjalista?

pozdrawiam cieplo
-
2012/04/21 21:34:29
Pewnie frużelina by się nadała.. ale tego nadzienia sporo wchodzi więc zapewne by się wylewała po ugryzieniu, no chyba że mocniej zagęszczona (coś jak kisiel). A może np. prażone jabłka, gruszki..? A może np. kokosowe nadzienie? Może kokosowy budyń z wiórkami kokosowymi by im lepiej podszedł? ;)
A może czekolada np. kostka orzechowej i mlecznej lub jakąkolwiek lubicie?
Mam nadzieję że pomogłam, a gdyby nie.. mogę jeszcze pomyśleć co można do nich wsadzić ;) Pozdrawiam :)
-
Gość: Sanoko, gw-expertnet.skr1.net.e-net24.pl
2013/01/08 18:56:29
Myślałam, że zawód cukiernika zobowiązuje, Ale się myliłam:)
Wyszły mi strasznie kruche i ogólnie katastrofa a to już nie pierwszy raz.
Chyba ograniczę się do produkcji hurtowej w pracy;)
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi