Blog > Komentarze do wpisu
Jabłecznik alzackiPrzepisów na jabłeczniki jest wiele. Na kruchym cieście, z rodzynkami, z budyniem, pod bezą, kokosową pierzynką i tak dalej. Tym razem sięgnęłam po coś nowego. Ciasto półkruche z serem i olejem kukurydzianym, na to jabłka zalane słodką śmietanowo- jajeczną masą. Wszytkim przydadło do gustu i na pewno kiedyś do niego wrócimy :) Żródło przepisu: Książka "Mała Szkoła Pieczenia" Składniki: Na ciasto twarogowe - 150g mąki - łyżka proszku do pieczenia - 40g cukru pudru - szczypta soli - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżki mleka - 75g twarogu - 2 łyżki mleka - 3 łyżki oleju kukurydzianego (ja użyłam zwykłego) Na obłożenie: 900g małych jabłek 2 łyżki soku z cytryny 100g cukru 3 jajka 125ml śmietany 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Przesiać mąkę z proszekiem do pieczenia na stolnicę. Dodać resztę składników na ciasto i dokładnie zagnieść. Włożyć do lodówki na okołol 30min. W między czasie pokroić jabłka na ćwiartki i ponacinać z wypukłej strony. Skropić z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W naczyniu dokładnie wymieszać razem jajka, śmietanę i cukier (cukier puder pozostawić do obsypania po upieczeniu). Można mikserem, ale widelcem jest równie szybko. Formę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na około 5-7mm. Przenieśc na formę i dokładnie obłożyć brzegi. Ponieważ miałam zajętą formę do tarty użyłam tortownicy, wtedy należy odciąć brzegi na wysokości około 4cm. Podpiec około 10min w temp. 200st na środkowm poziomie piekarnika. Wyjąć i obłożyć jablami (jak na zdjęciu). Zalać masą jajeczną. Piec około 30minut wtemperaturze 200st. Smaczengo :)
wtorek, 05 stycznia 2010, milk_chocolate84
Komentarze
Gość: , *.icpnet.pl
2010/01/05 21:25:39
"pierzynka" pisze się przez "rz"
2010/01/05 22:08:04
u mnie też lata w szafie przeleżała, ale ostatnio odkryłam że jest tam naprawdę sporo fajnych przepisów :)
2010/01/07 08:11:17
Ale fajne ciasto, wypróbuję choćbym miała się potoczyć. Mam pytanie bo mnie zazdrość bierze -czy to Twoje zdjęcia ?( niestamowite są, piękna stylizacja i wogóle cudo).
2010/01/07 08:39:09
zdjęcia są moje :) Dziękuję za uznanie. Życzę zatem udanego wypieku i czekam na opinię, pozdrawiam :)
Gość: pinki, *.zchpolice.com
2010/02/03 11:23:22
Ciasto naprawdę pyszne. Rodzinka była zachwycona :) Polecam
Gość: , *.mgsp.pl
2010/06/18 21:14:49
Kasieńko, ciasto wygląda na bardzo skomplikowane ale w rzeczywistości jest takie proste i pyszne. Wygląda cudownie..... no po prostu nie mam słów. Uwielbiam ciasta które można łatwo i szybko zrobić.
Marta 2010/06/19 13:26:47
Ciasto faktycznie jest banalne do zrobienia. Z reguły nie taki diabeł straszny jak go malują ;)
Ciasto rewelka, to prawda. Przypomniałaś mi o nim Martuniu.. chyba pora zrobić po raz kolejny :)) Pozdrawiam cieplutko :) |
O blogu
Spis Wypieków
Spis Dań
Kącik Wiedzy Kulinarnej
![]() ![]() |