Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik alzacki

Przepisów na jabłeczniki jest wiele. Na kruchym cieście, z rodzynkami, z budyniem, pod bezą, kokosową pierzynką i tak dalej. Tym razem sięgnęłam po coś nowego. Ciasto półkruche z serem i olejem kukurydzianym, na to jabłka zalane słodką śmietanowo- jajeczną masą. Wszytkim przydadło do gustu i na pewno kiedyś do niego wrócimy :)


Żródło przepisu: Książka "Mała Szkoła Pieczenia"

Składniki:

Na ciasto twarogowe

- 150g mąki

- łyżka proszku do pieczenia

- 40g cukru pudru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 2 łyżki mleka

- 75g twarogu

- 2 łyżki mleka

- 3 łyżki oleju kukurydzianego (ja użyłam zwykłego)

Na obłożenie:

900g małych jabłek

2 łyżki soku z cytryny

100g cukru

3 jajka

125ml śmietany

1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

 Przesiać mąkę z proszekiem do pieczenia na stolnicę. Dodać resztę składników na ciasto i dokładnie zagnieść. Włożyć do lodówki na okołol 30min.

W między czasie pokroić jabłka na ćwiartki i ponacinać z wypukłej strony. Skropić z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W naczyniu dokładnie wymieszać razem jajka, śmietanę i  cukier (cukier puder pozostawić do obsypania po upieczeniu). Można mikserem, ale widelcem jest równie szybko.

Formę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na około 5-7mm. Przenieśc na formę i dokładnie obłożyć brzegi. Ponieważ miałam zajętą formę do tarty użyłam tortownicy, wtedy należy odciąć brzegi na wysokości około 4cm. Podpiec około 10min w temp. 200st na środkowm poziomie piekarnika.

Wyjąć i obłożyć jablami (jak na zdjęciu). Zalać masą jajeczną. Piec około 30minut wtemperaturze 200st.

jabłecznik

Smaczengo :)

 

wtorek, 05 stycznia 2010, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.icpnet.pl
2010/01/05 21:25:39
"pierzynka" pisze się przez "rz"
-
2010/01/05 21:40:18
poprawione :) Dziękuję ;)
-
Gość: Ania, *.icpnet.pl
2010/01/05 21:44:42
Mam tę książkę, ale ciasta nie robiłam :)
-
2010/01/05 22:08:04
u mnie też lata w szafie przeleżała, ale ostatnio odkryłam że jest tam naprawdę sporo fajnych przepisów :)
-
2010/01/07 08:11:17
Ale fajne ciasto, wypróbuję choćbym miała się potoczyć. Mam pytanie bo mnie zazdrość bierze -czy to Twoje zdjęcia ?( niestamowite są, piękna stylizacja i wogóle cudo).
-
2010/01/07 08:39:09
zdjęcia są moje :) Dziękuję za uznanie. Życzę zatem udanego wypieku i czekam na opinię, pozdrawiam :)
-
Gość: pinki, *.zchpolice.com
2010/02/03 11:23:22
Ciasto naprawdę pyszne. Rodzinka była zachwycona :) Polecam
-
2010/02/03 14:05:00
cieszę się że smakowało :) Pozdrawiam.
-
Gość: , *.mgsp.pl
2010/06/18 21:14:49
Kasieńko, ciasto wygląda na bardzo skomplikowane ale w rzeczywistości jest takie proste i pyszne. Wygląda cudownie..... no po prostu nie mam słów. Uwielbiam ciasta które można łatwo i szybko zrobić.
Marta
-
2010/06/19 13:26:47
Ciasto faktycznie jest banalne do zrobienia. Z reguły nie taki diabeł straszny jak go malują ;)
Ciasto rewelka, to prawda. Przypomniałaś mi o nim Martuniu.. chyba pora zrobić po raz kolejny :)) Pozdrawiam cieplutko :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi