Blog > Komentarze do wpisu

Śmietanowiec na biszkopcie

Przepis ten wypatrzyłam razem z moją mamą w jedej z ostatnich gazetek "Chwila dla Ciebie". Ponieważ do tej pory nie spotkałam się z takim ciachem, przepis wydał nam się bardzo ciekawy. Pierwsza próba nie była udana, ale o tym w przepisie;) Druga, poprawiona o błędy pierwszej, wyszła znakomicie. Pyszny, wilgotny od śmietanki biszkopt i masa śmietanowa z galaretką. Pychotka ;) Od dzisiaj to jedno z moich ulubionych ciast!

I przy okazji była to kolejna lekcja! Nie mozna się zniechęcać przy pierwszej nieudanej próbie, czasem wystarczy po kilku dniach jeszcze raz podejśc do nieudanego przepisu, a efekt może nas nie raz zaskoczyć ;)

śmietanowiec na biszkopcie

 

Składniki:

Na biszkopt:

- szklanka mąki*

- szklanka cukru

- 4 jajka

- łyżeczka proszku do pieczenia

- zapach rumowy

Na masę:

- 0,5l śmietanki (ja użyłam 30%)

- 4 kopiaste łyżki cukru pudru

- czubata łyżeczka żelatyny

- 3 galaretki na 05l wody (najlepiej jeśli jedna będzie jasna, np. cytrynowa)

Wykonanie:

Biszkopt: bialka oddzielić od żółtek. Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Zmiejszyć obroty miksera do minimum i powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22cm. (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą)

Masa: Dwie galaretki przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Trzecią, jasną galaretkę rozpuścić w 0,5l wody. odstawić do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/5 szklanki). Śmietankę lekko spienić (nie ubijać) na najwolnejszych obrotach miksera. Dodać cukier puder, miksować chwilę. Dodać wystudzona jasną galaretkę. Mikusjąc, wlewać malutkim strumieniem rozpuszczoną, ciepłą żelatynę. (Miksowanie i dodawanie składników należy robić dość szybko aby śmietanka się nie ubiła). Odlać około 1/3 masy śmietanowej do dekoracji górnej warstwy biszkoptu.

Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Dodać do masy śmietanowej**

Biszkopt przekroić na pół. Jedną część umieścić w tortownicy, wylać masę śmietanową z galaretką.  Przykryć drugą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Na górę wylać masę pozostawioną do dekoracji. Wstawić tortownicę do lodówki na conajmniej 4 godziny.

 

* szklanka 250ml.

** masa szybko gęstnieje pod wpływem zimnej, stężałej galaretki więc należy od razu wylać ja na biszkopt, zanim zastygnie.

Polecam :)

środa, 03 marca 2010, milk_chocolate84

Komentarze
2010/03/03 21:57:37
Moja mama kiedyś piekła takie ciasto, na przykład dla mnie na klasową wigilię w szkole podstawowej :) Dziękuję za przypomnienie o tym przepisie :)
-
2010/03/03 22:18:31
Edysiu, A ja dziękuję za super propozycję na marcową "Weekendową Cukiernię" :) Od kilku dni szukam ciekawego przepisu na drożdżówki, i właśnie na Twoim blogu zakończyłam poszukiwania :)
-
2010/03/03 22:21:35
Znam to ciasto, jest znakomite. A dzieci... przepadają za tym ciachem:)
-
2010/03/03 22:33:46
to prawda. Mój dwulatek wręcz się ze mną o nie wykłócał :) Pewnie dlatego że jest kolorowe i mięciutkie ;)
-
2010/03/04 10:25:26
Ale cudny !!!
-
2010/03/04 11:34:36
chyba i ja muszę przestac się zniechęcac po pierwszym nieudanym razie i piec dalej..
strasznie fajne to kolorowe wnętrze..
-
2010/03/04 12:44:20
Aż mi się zakręciła łezka w oku... Dzięki za miłe wspomnienia, które zostały przywołane po Twoim zdjęciu! (Śmietanowiec był ciastem nr. 1 na mojej 18-tce! )
-
2010/03/04 13:08:54
No proszę.. takie znane ciasto :) I pomyśleć że ja się z nim do tej pory nie "spotkałam"...
-
2010/03/04 21:31:32
Świetne ciasto! Bardzo mi się podoba , a ja go chyba jeszcze nie jadłam.
Pozdrawiam!:)
-
2010/03/04 22:21:36
a więc wypróbuj ;) Ja byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. To zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych ciast jakie ostatnio jadłam :)
-
Gość: megunia1985, 195.116.169.19*
2010/03/20 18:12:28
Dzisiaj wpadłam na ten przepis i zrobiłam, wyszło smaczne- cała rodzinka się zajada :)
-
2010/03/20 19:08:53
Megunia, bardzo się cieszę :) Życzę zatem smacznego i pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: , terminal-1-136.retsat1.com.pl
2011/07/23 19:02:26
Rzeczywiście bardzo dobre ciasto, polecam! Ja upiekłam biszkopt "rzucany" dorotus. Super!
-
2011/07/24 09:27:36
też często korzystam z jej przepisu, jest świetny :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Kasia, 87-205-193-224.adsl.inetia.pl
2012/12/25 00:02:43
Uwielbiam to ciasto i zawsze jak zapomnę o jakimś składniku to Twój przepis mnie wspomaga:) Jeżeli chodzi o śmietankę to nawet jak spienię to nic to nie zmienia. Oczywiście w granicach rozsądku... Moja śmietanka 36% kremówka - fantastyczna! Tylko z łaciatej gorzej smakuje. Proponuję Łowicza. Patrząc na zdjęcie aż chce się piec:)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi