Blog > Komentarze do wpisu

Strucla drożdżowa z marmoladą

Kilka dni szukałam przepisu który byłby "godny" zużycia ostatniego słoiczka marmolady wiśniowej którą robiłam zeszłego lata ;) Swoją drogą szkoda że tak szybko się skonczyła, ale to tylko uświadamia mnie w tym że w tym roku należy zrobić trzy razy więcej słoików ;)

No i padło na struclę drożdżową. Skorzystałam z przepisu który zamieściła u siebie Majanka, i okazał się bardzo dobrym wyborem. Zamieniłam tylko ser na marmoladę. Wyszła taka jak ją sobie wyobrażałam! Mięciutka, puszysta, nie za słodka, po prostu idealna :) Bardzo mocno polecam!

strucla z marmoladą

Składniki:

- 600g mąki

- 1,5 szklanki ciepłego mleka

- 2 łyżki cukru (ja dałam trzy ze względu na dość kwaskową marmoladę)

- 50g drożdży

- 1 jajko

- 2 żołtka

- 60g rozpuszczonego masła

- szczypta soli

- Słoik marmolady

 

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową szklanki mleka. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko, żółtka. Wyrabiać do uzyskania gładkiego, lekko napowietrzonego ciasta, około 10 minut. Podczas wyrabiania dodawać po trochu rozpuszczone masło aż do całkowitego wrobienia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 min (ja pozostawiłam do podwojenia objętości czyli około 35-40 minut).

Po tym czasie podzielić ciasto na pół. Każdą część dość cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Smarować marmoladą i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej podstawy. Rolady ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 32/22cm w sporej odległości od siebie, naciąć każdą wzdłóż na około 2cm głębokości i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Rozcięcie spowoduje że rolada rozłoży się ładnie na boki. (etapu ponownego wyrastania w oryginalnym przepisie nie było).

Tak wyglądały strucle po wyrośnięciu w formie:

strucla z marmoladą

Po tym czasie posypać strucle kruszonką (ja robię ją na oko z mąki, cukru i masła). Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut.

Polecam :)

 

czwartek, 18 marca 2010, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/18 23:00:39
oj dawno nie jadłam strucli, a chodzi za mną już jakiś czas, i ta kruszonka
-
2010/03/19 09:32:18
Wow, wyglada doskonale :) Poprosze kawalek do kawki :))
-
2010/03/19 10:08:46
najsmaczniejsze: za mną też długo chodziła :)
majazteca: z chęcią bym Cię poczęstowała ale zostało po niej tylko słodkie wspomnienie ;)
-
2010/03/19 11:16:08
jak dobrze, że mamy jeszcze trochę wiśniowego dżemu
:-)
-
2010/03/19 11:41:54
ugotujmy: zazdroszczę Ci! Ale na pocieszenie mam jeszcze jeden dżem malinowy i trzy kompoty truskawkowe ;)
-
2010/03/19 12:01:47
Pięknie się prezentuje. Ja chyba bym na razie nie odważyła się upiec takiej strucli, dlatego tym bardziej gratuluję :)
-
2010/03/19 14:43:01
cashmere, nie ma się czego bać! To wbrew pozorom nie jest trudne :)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/03/07 15:48:57
pyszne polecam sn ir i proste
-
Gość: mahda_zet, *.telbeskid.com.pl
2012/06/30 15:20:59
Odważyłam się po raz kolejny. Mimo, iż strucla nie wyszła idealna moja zafascynowanie ciastem drożdżowym nadal trwa. W moim domu rodzinnym nigdy drożdżowego się nie piekło, więc wszelkie wskazówki na blogu są dla mnie bardzo istotne. Jako "nadzienie" strucli wykorzystałam dziką różę wymieszaną z kilkoma łyżkami marmolady. Być może za dużo dałam "nadzienia" bo ciasto miejscami było wilgotne, i jakby przygniecione marmoladą. Ponadto niiezbyt rozumiałam jaki wpływ na ciasto ma jego rozcięcie... dlatego jedną struclę rozcięłam, a drugą nie. I przyznać muszę, że rozcięcie jest istotne, bo faktycznie pozwala na ładne ładne rozłożenie się ciasta na boki. .. A dziś zrobiłam sernik na zimno z cytrynową nutką i truskawkami. Nie była dla mnie oczywista ilość herbatników. Z przepisu wynikało, że powinno być 300 g czyli na oko trzy warstwy. Spoglądając na zdjęcie warstwa herbatników wydaje się cieniutka . Ostatecznie położyłam dwie warstwy zużywając nie więcej niż 200 g herbatników. Pozdrawiam serdecznie magda
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi