Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z jabłkami i słodką kruszonką

W kącie leżały jabłka które należało szybko zużyć. Postanowiłam zatem otulić je puchatym ciastem drożdżowym, przyprawić nutką cynamonu i wykończyć chrupiącą, słodką kruszonką.

I szczerze mówiąc to jedne z najsmaczniejszych drożdżówek jakie jadłam. Ciasto rosło błyskawicznie, drożdżówki formuje się szybko i sprawnie zatem nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu. Z podanej ilości wyszło mi 14 sztuk. Piekłam je po 20, a rano było tylko 5.. tych co schowałam ;)

Przepis na ciasto znalazłam tutaj, a jak się okazało pochodzi od Edysi która wykorzystała je do jagodzianek.

Drożdżówki z jabłkami i słodką kruszonką

Składniki:

Na ciasto:

- 500g mąki pszennej

- 2 jajka

- pół szklanki cukru pudru (dałam zwykły cukier, około 1/4 szklanki)

- szklanka mleka

- 50g świerzych drożdży

- czubata łyżka roztopionego masła lub margaryny

- szczypta soli

Nadzienie:

- dwa nieduże jabłka

- cynamon do smaku

- ew. cukier jeśli jabłka są kwaśne

Kruszonka:

- 2 łyżki masła

- 2-3 łyżki mąki pszennej

- 2-3 łyżki cukru

Ponadto:

- roztrzepane jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

Zrobić zaczyn: Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru pudru, utrzeć. Dodać łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

(W oryginale Edysia podaje aby utrzeć cukier z jajkami. Ja pominęłam (z lenistwa ;) i dodałam cukier bezpośrednio do ciasta) Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ścian miski. Starać się nie podsypywać mąką. Wyrabianie powinno trwać conajmniej 10 minut. Ostawić do podwojenia objętości (u mnie około 40minut).

Jabłka pokroić w drobną kostkę. Doprawić cynamonem i ewentualnie cukrem.

Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrobić. Podzielić ciasto na około 14 części. Z każdej z nich zrobić kulkę, poczym spłaszczyć w dłoni. Na środku umieścić nadzienie jabłkowe i zlepiać dokładnie. Układać na blaszcze łączeniami do dołu w sporych odstępach od siebie (maximum 9 sztuk na blachę). Odstawić do napuszenia na około 30 min.

W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić, wsypać mąkę i cukier. Wyrobić między palcami. Jeśli będzie za rzadka dodać trochę mąki.

Napuszone drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać słodką kruszonką. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 min. (ja piekłam w 170st przez 16-17 minut).

Studzić na kratce.

Smacznego :)

 

środa, 28 kwietnia 2010, milk_chocolate84

Komentarze
2010/04/29 00:10:17
ale świetne, wyglądają na pyszne, muszę zapisać i też kiedyś zrobić :)
-
2010/04/29 08:15:50
Ja od dawna przymierzam się do drożdżówek, Twoje wyglądają mega smacznie, pięknie, pozdrawiam:-)
-
Gość: Gosia, 213.25.125.10*
2010/04/29 08:54:03
Osobiście jadłam te pyszne drożdżówki... mmmmhhhh Normalnie delicje :)
-
2010/04/29 17:13:04
a teraz to już pewnie ani jednej nie ma :-)
-
2010/04/29 17:17:14
no niestety nie ma :( Ale nic straconego.. jeszcze kilka jabłek zostało ;)
-
2010/04/30 15:35:18
A wiesz z jabłkami nie robiłam :) Ale chętnie spałaszuje jedną na śniadanie ;))
-
Gość: lo, 77-255-171-214.adsl.inetia.pl
2010/05/01 19:10:16
Uwielbiam drożdżówki. Ciepłe, miękkie i aromatyczne. Twoje są prześliczne.
-
2010/05/02 19:21:38
Ślicznie wyglądają z tą kruszonką :)
Ciekawa jestem jak smakują, bo jeszcze nie jadłam drożdżówek z jabłkami.
-
2011/04/13 13:42:05
Zrobiłam je, upiekłam według przepisu i wyszły pyszniuteńkie, chyba tylko mąki troszkę mniej dałam, bo mi się mocno kleiły w rękach (napisałaś, żeby nie podsypywać:)to się zawzięłam i nie podsypałam. Wyszły wspaniałe. Na prawdę pyszne, w niczym nie przypominają tych sklepowych, a jak pachniało....mój mąż był zachwycony:)na moim blogu wkrótce pojawi sie o nich wzmianka:)dziękuję Ci za nie:)pozdrawiam!
-
2011/04/13 15:57:18
Wspaniale!! Będę wyglądała ich u ciebie :)) Pozdrówki :)
-
Gość: Stała czytelniczk, 89.28.229.17*
2012/10/03 14:20:47
Dzien dobry, zrobiłam przed chwilą ciasto na drożdżówki. Wszystko pięknie i ładnie, ale co zrobić jak ciasto bardzo klei się do rąk? Smarowanie mąką nie pomaga. Jak uformować kuleczki? Ja nie mam cierpliwości i zrobiłam z ciasta po prostu placek drożdżowy z jabłkami:) ale w przyszłości chciałabym zrobić jednak drożdżówki:) Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam;)
-
2012/10/03 18:37:06
Kochana Czytelniczko. Czasem jest tak że podana ilość mąki w przepisie jest za mała (zależy to od jej wilgotności i stopnia przemiału), dlatego kiedy podczas wyrabiania ciasta widzisz że mocno się klei, jest zbyt rzadkie, dosypujesz po trochu mąki aż do chwili kiedy ciasto nabierze zwartej konsystencji. O ile luźne ciasto przy placku nie ma większego znaczenia, o tyle w drożdżówkach musi być na tyle zwięzłe aby można było formować bułeczki. A niestety mąka mące nie równa, więc trzeba wyczuć jej ilość..
Mam nadzieję że mimo wszystko smakowało :) Jestem pewna że kolejnym razem się uda ;)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: edat, customer-ip-91-227-104-50.ipv.net.pl
2013/07/30 15:31:10
A ja zrobiłam z jabłkami i morelami- PRZEPYSZNE!!!
-
2013/07/30 20:31:22
Taka wersja też mi się podoba :)
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi