Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z brzoskwiniami

Jest pyszny! Robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi tak samo rewelacyjny! Wilgotne ciasto, śmietankowy ser i kokosowa pianka która jest wspaniałym uwieńczeniem dzieła ;) Jest delikatny, kremowy.. jak dla mnie i wielu osób które miały okazję sprobować.. sernik idealny :)

Przepis dostałam jakiś czas temu od koleżanki, która miała go od swojej mamy :) Po takim zachwalaniu nie pozostaje mi nic innego jak mocno polecić do wypróbowania przy najbliższej okazji ;)

sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 10 dag margaryny

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżka oleju

- 1 jajko

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

- 1kg sera mielonego (ja użyłam sera do wypieków z wiaderka Dr. Oetker i mogę go spokojnie polecić)

- 0,5 szklanki oleju

- 0,5 szklanki zimnego mleka

- 200 ml śmietanki 30-36%

- budyń śmietankowy na 0,75 ml mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 jajka

- 6 żółtek

Na piankę:

- 6 białek

- 0,5 szklanki cukru

- wiórki kokosowe do obsypania (ok. pół szklanki)

- puszka brzoskwiń

 

Wykonanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa: Jajka i żółtka utrzeć na gładka masę. Dodawać po łyżce zmielonego sera, cały czas miksując. Dodać śmietankę. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z budyniem, dodać do masy serowej. Na końcu dodać olej. Po każdym dodaniu kolejnego składnika chwilę pomiksować.

Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 32/22 cm (jesli będzie się przuklejało do rąk, moczyć je lekko w zimnej wodzie). na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 50 minut.

Kiedy zbliża się koniec czasu ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru misować jeszcze 2-3 minuty. Brzoskwinie pokroić w plasterki.

Wyjąć ciasto z piekarnika, na nie wyłożyć brzoskwinie (ja wyrzucam delikatnie wszystkie na ciasto i rozkładam widelcem). Na to wyłożyc pianę z białek i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Po wyłączeniu piekarnika otworzyć drzwiczki i pozostawić na kilka minut ciasto w piekarniku.

Polecam :))

 

 

środa, 07 kwietnia 2010, milk_chocolate84

Komentarze
2010/04/07 23:32:39
Bardzo fajny sernik, apetycznie wygląda. Ja też robię podobny, możesz znaleźć przepis na moim blogu, pozdrawiam:-)
-
2010/04/07 23:46:02
Znalazłam :) Bardzo apetyczny :) Zauważyłam że u mnie jest więcej składników płynnych w masie serowej co pewnie powoduje że masa nie jest zbita, tylko taka .. leciutka.. ;) Ale ten Twój też bym z chęcią spróbowała bo takie tez bardzo lubię :)
-
2010/04/08 04:48:51
Bardzo ładny serniczek, w tamtym roku robiłam bardzo podbny często..ażmi się przejadł :))
-
2010/04/08 10:01:49
Mlask, serniki z brzoskwiniami rządzą! :-) Pysznie wyszedł. :-)
-
2010/04/08 10:20:47
Gosiu, ja nie wiem ile razy pod rząd musiałabym zrobić ten sernik aby mi się przejadł ;) Póki co robię go w bezpiecznych odstępach aby do tego nie dopuścić :)
Poświatko, podobno bardzo dobra jest też wersja z ananasami :)
-
2010/04/08 12:55:31
Do sernika z brzoskwiniami podchodzę z sentymentem poniewaz byl to pierwszy sernik jaki zrobiłam w życiu:) A twój jest śliczny:)
-
2010/04/08 13:43:14
Wygląda tak.. lekko, nie lubię ciężkich serników, a na ten bym się skusiła na pewno :D
-
2010/04/08 13:49:12
Ślicznie Ci wyszedł, ten sernik jest moim ulubionym, robię go bez kokosa, w tym roku na Święta piekłam inny sernik z przepisu od Ivon, ale z brzoskwiniami, zawsze u nas króluje...., pozdrawiam wiosennie :))
-
2010/04/08 14:43:20
Anytsujx, ja uwielbiam kokos :) A za taki przyrumieniony, aromatyczny to bym życie oddała ;)
Carmellina, no właśnie to jest w nim fajne, że jest taki delikatny i kremowy.. a dodatkowej lekkości nadaje mu ta pianka na górze.
Wiosenko, ja już nie pamiętam kiedy zrobiłam pierwszy sernik, ale nie wiedzieć czemu mało ich było w moim życiu. Chyba pora to nadrobić :)
-
2010/04/08 15:32:17
Ja ten sernik odkryłem całkiem niedawno.. Wypróbowałem i...mmm..od razu stał się jednym z moich ulubionych..
Z tym, że Twój serniczek jest o niebo ładniejszy, od mojego.. Mrrr taka gruba beza.. Cudowny..
-
2010/04/08 15:54:20
No właśnie ta beza pierwszy raz taka ładna wyszła :) Z reguły opadała, ale już wiem gdzie tkwił błąd. Po prostu za krótko miksowałam białka z cukrem. Ale teraz już wiem że trzeba trochę cierpliwości i beza wychodzi wzorowo :)
-
2010/08/15 22:03:14
Rewelacyjny! :* Hit rodziny, serdecznie dziękuje za przepis :)
seventhheaven.blox.pl/2010/08/Sernik-z-brzoskwiniami.html
-
2010/08/15 22:48:52
Cermallina, cieszę się niezmiernie że przypadł Wam do gustu :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Miras, 89.230.84.8*
2010/12/19 15:33:18
zobacze co to za cudo, ale mam nadzieje ze bedzie pyszny....pozdrawiam
-
2011/12/23 19:57:54
Zrobilam sernik z Twojego przepisu! :) wyszedl bamastycznie pyszny! :)
Wesolych Swiat Kochana ;*
-
2011/12/23 20:29:20
Wesołych Pieczareczko! :)
Smacznego serniczka :)
-
Gość: m, 159-205-229-191.adsl.inetia.pl
2012/04/03 13:33:50
Czy mogłabyś wytłumaczyć o co chodzi z tym budyniem? Dodać go do pół szklanki mleka (wg Twoich składników na mase), czy przygotowac wg przepisu na opakowaniu i dodać do masy?
-
2012/04/03 13:52:05
"..W osobnym naczyniu wymieszać mleko z budyniem, dodać do masy serowej..", czyli po prostu wymieszać proszek budyniowy w mleku i dodać do sera :)
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
-
Gość: m, 159-205-229-191.adsl.inetia.pl
2012/04/03 14:58:37
Dzieki za odpowiedź. Ale chodzi mi też o ilości. Ile mleka na opakowanie budyniu, 0,75 l czy pol szklanki? Moze moje pytanie jest denne, ale w wypiekach jestem poczatkująca i muszę mieć wszystko dokładnie wyjaśnione. :) Pozdrawiam.
-
2012/04/03 15:24:31
Proszku budyniowego powinno być na 0,75ml mleka, one się zwykle familijne nazywają, XXL czy coś podobnego, ale rozpuszczasz w połowie szklanki, tak jak jest podane w składnikach w przepisie.
Pytaj, pytaj.. kto pyta nie błądzi :)
-
Gość: m, 159-205-229-191.adsl.inetia.pl
2012/04/03 16:00:28
ok, dzieki, to juz wiem. Dam znać czy wyszło... ;)
-
Gość: m, 77-255-32-198.adsl.inetia.pl
2012/04/11 18:42:53
Ciasto wyszło doskonałe! Właśnie o takie mi chodziło, delikatne, rozpływające się w ustach... :D Jedyny szkopuł w tym, że piekłam je... ok 2,5 h! 180 st, grzanie góra, dół, a ciasto wciąż było surowe... :(
-
2012/04/11 20:42:05
uwierz mi że z pewnością pieczony w sposób jaki podajesz, na pewno nie był po takim czasie surowy. No chyba że masz jakiś wybitny piekarnik ;)
Sernik zwykle kiedy kończy się piec wydaje się wciąż niedopieczony, lekko się trzęsie, ale po wystygnięciu tężeje. Ważne że się udał i smakował :) Kolejnym razem zaufaj przepisowi i piecz według wskazanego czasu, na pewno się uda :)
Pozdrawiam
-
Gość: , 82.246.156.5*
2012/10/06 14:41:39
Uwielbiam ten sernik ,tylko ze ja go robie z wisniami drazonymi i uwierz mi jest wysmienity
Pozdrawiam.
-
2012/10/06 14:45:09
wierzę ;)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi