Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z migdałową kruszonką

Przepisów na szarlotki jest bardzo dużo. Z galaretką, z bezą, na biszkopcie, z gruszkami.. Ja jednak ponad wszystko uwielbiam taką tradycyjną, na kruchym cieście. I właściwie to ten przepis właśnie taki jest, ale aby nie było tak "zwyczajnie" dodałam migdałową kruszonkę i podzieliłam jabłka na dwie części. Jedną z nich udusiłam a drugą starłam na tarce. Dało to ciekawy efekt, a jaki? Sami sprawdźcie :) Polecam, bo ciasto jest pyszne :)

szarlotka z migdałami

Przepis mojego autorstwa :)

Składniki:

Na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej

- 0,5 szklanki mąki krupczatki

- 4 łyżki cukru pudru (z górką)*

- 3 żółtka

- 250g masła lub margaryny (u mnie Kasia)

- łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

- 2kg obranych i wydrylowanych jabłek

- 3 łyżeczki cynamonu (płaskie)

- ew. cukier (w zależności od słodkości jabłek)

A także:

- migdały w płatkach do obsypania.

 

Wykonanie:

Mąkę wysypać na stolnicę,  dodać miękkie masło. Poszatkować całość nożem. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść gładkie ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki na conajmniej 30 minut.

Jabłka podzielić na dwie części. Jedną z nich pokroić w grubą kostkę, poddusić na małym ogniu (około 15min). Jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukru do smaku. Odstawić do wystudzenia. Drugą cześć jabłek zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych, duszonych jabłek. Dodać cynamon i wymieszać.

Tortownicę o wymiarach 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć ciastem dno formy, wraz z bokami do wysokości około 3,5cm (ja to robię palcami, rozgniatając ciasto). Wyłożyć jabłka, wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na ciasto, równomiernie rozłożyć. Posypać obficie płatkami migdałowymi. Lekko przygnieść płatki do ciasta.

Piec w temp. 1800C około 45 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia (gorąca szarlotka będzie się rozpadać).

szarlotka z migdałami

Polecam :)

środa, 14 kwietnia 2010, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2010/04/15 06:30:33
Piękna. Będę teraz cały dzień myśleć o szarlotce:)
-
2010/04/15 08:46:25
Wspaniale wygląda :)
-
2010/04/15 08:58:10
a jak smakuje.. mmmm... ;)

Dziękuję :)
-
2010/04/15 13:59:45
Cudownie wygląda, napewno smakowała ;)
-
2010/04/16 10:53:09
migdałowa kruszonka i ta warstwa jabłek wyglądają cudnie
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi