Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowo- kokosowy

Delikatny, wilgotny biszkopt, mocno czekoladowy krem i kokosowe wykończenie okazało się wspaniałym połączeniem. Jak dla mnie, tort idealny, nie tylko zresztą dla mnie bo wszyscy byli zachwyceni :)

Ponieważ jestem przeciwna kremom, które zawierają w sobie surowe jajka (już tak mam i już ;) stworzyłam własne na bazie śmietanki. Trochę się bałam bo nie miałam pojęcia co wyniknie z tych eksperymentów ;) Ale nie było czego się bać, bo efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.

Podstawą do biszkoptu był przepis Dorotki z Moich Wypieków, natomiast cała reszta to improwizacja ;) Polecam, na prawdę warto go zrobić :)

tort czekoladowo kokosowy

Składniki:

Na biszkopt:

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/4 mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki kakao

- 5 jajek

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na kremy:

- 0,5 litra śmietanki (ja użyłam 36%)

- 4 łyżki cukru pudru (z lekką górką)

- 2 łyżki żelatyny

- 100g czekolady gorzkiej

- 100g wiórków kokosowych

- 100ml mleka

Polewa:

- 100g czekolady gorzkiej

- 100g czekolady mlecznej

- 0,5 szklanki śmietanki (ja użyłam 36%)

Ponadto:

- aromat śmietankowy

- wiórki i siekane orzechy do dekoracji

 

Wykonanie:

Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Zmniejszyć obroty na minimum i powoli dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. (ja przesiewam bezpośrednio do miski podczas powolnego miksowania).

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w teperaturze 170oC przez około 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Wystudzić. (będzie niezbyt wysokie)

Krem: Mleko zagotować, wsypać wiórki i odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać minimalną ilością wrzącej wody (około 1/5 szklanki) i odstawić. Czekoladę rozpuścić. Śmietanke ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dalej ubijając wlewać delikatnym strumykiem lekko ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Podzielić ubitą śmietankę na pół. Do jednej części, miksując, dodawać rozpuszczoną czekoladę. Do drugiej dodać wiórki lekko odsączone z mleka i wymieszać łyżką. Krem kokosowy wstawić do lodówki.

Do 2/3 szklanki przegotowanej wody dodać aromat śmietankowy (ja dałam lekko ponad łyżkę i wg. mnie byo akurat). Przekroić biszkopt na pół. Nasączyć dolną część połową ponczu. Wylać krem czekoladowy i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć. Wstawić do lodówki. Po około 30 minutach, kiedy krem kokosowy zacznie tężeć położyć go na biszkopt i równo rozprowadzić. Schłodzić.

Polewa: W garnuszku podgrzać śmietankę, wrzucić obie, połamane czekolady. Na minimalnym ogniu rozpuszczać czekoladę, ciągle mieszając. Lekko przestudzić. Polać schłodzone ciasto. Posypać wiórkami i siekanymi orzechami. Chłodzić kilka godzin.

Polecam!

tort czekoladowo kokosowy

poniedziałek, 05 kwietnia 2010, milk_chocolate84

Komentarze
2010/04/05 21:13:51
Świetny tort!
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga!
-
2010/04/05 21:56:46
Mniam.. Sądząc po strasznie apetycznym wyglądzie tego tortu, była to baaardzo udana improwizacja. Gratuluję świetnej kombinacji..
-
2010/04/05 22:03:42
Dziękuję Wam bardzo :) Ważne że się udało.. choć były chwile grozy ;)
-
2010/04/05 23:59:28
Bardzo apetycznie wygląda ten torcik, pozdrawiam:-)
-
2010/04/06 19:45:16
zdjęcie nr 2 bardzo do mnie przemawia... :)
-
2010/04/06 21:33:22
Myniolinko, mam nadzieję że to zdjęcie zachęci Cię na tyle aby go zrobić :) Jest niebiańsko pyszny, a ja już nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry tort.. i wcale nie mówię tak dlatego że jest z mojego przepisu ;) Polecam :)

Kasiu, zachęcam do wypróbowania przepisu przy najbliższej okazji :)
-
2010/04/06 22:34:36
Improwizacja, powiadasz? toż to improwizacja w stylu Chopina!
-
2010/04/07 09:09:51
Chopin? Hmm.. To chyba komplement, co? ;) Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam!
-
Gość: Nata, krl72-96.karolin.pl
2011/09/11 00:21:37
Zrobilam wczoraj na 50-tke mamy. Tort zrobil furore:) Jest naprawde pyszny, moje modyfikacje to: zamiast polewy - bita śmietana; warstwa czekoladowej śmietany to pół na pół czekolada gorzka i mleczna (zamiast samej gorzkiej); przy drugiej warstwie śmietany (kokosowej) biszkopt posmarowałam dżemem ananasowym. Pozdrawiam i dziękuję!
-
2011/09/11 08:31:33
z tymi modyfikacjami zdaje się być jeszcze apetyczniejszy ;) Pozdrawiam i baaaardzo dziękuję :)
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi