Blog > Komentarze do wpisu

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Uwielbiam truskawki, uwielbiam mięciutki biszkopt i galaretkę. Uwielbiam TO ciacho :) Za każdym razem kiedy otwieram lodówkę, wyjmuję kawałek ciasta ;) To taka.. letnia pokusa której nieustannie ulegam.. aż do ostatniego kawałka..

Ciasto robi się błyskawicznie. I między innymi własnie dlatego, póki będą truskawki, zrobię je jeszcze nie raz.. oj nie raz ;)

UPDATE 04.08.2011r - w związku z licznymi opiniami odnośnie przesiąkania galaretką biszkoptu, uważam za konieczność dodanie do notki bardzo ważnej rady..

Otóż aby galaretka nie przeleciała bokami i nie wsiąkła w biszkopt należy bardzo dokładnie rozsmarować budyń na biszkopcie, tak aby wszędzie stykał się ze ściankami formy. Krem musi być 'przyklejony' do krawędzi tak, aby nie było szczelin którymi galaretka mogłaby uciec. Dobrze jest również wlewać już lekko tężejącą galaretkę, bo nawet jeśli przypadkiem zostanie gdzieś szczelina, za wiele jej przez nią nie ucieknie. Teraz musi się udać :)

biszkopt z truskawkami i galaretką

Składniki:

Na biszkopt:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru

Na krem:

- dwa budynie śmiketankowe lub waniliowe na 0,5l

- 3 szklanki mleka

Ponadto:

- 300g truskawek

- dwie galaretki truskawkowe

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka odzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dalej miksując dodawać po jdnym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wmieszać przesiane mąki. Ciasto wylać na blachę o wym. 32/22cm i piec około 30-35 minut w temp. 160-170oC. Odstawić do wystudzenia

Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać anergicznbie do  momentu zgęstnienia budyniu. Chwilę pogotować. Wylać na wystudzony biszkopt. Odstawić do wystudzenia.

Galaretkę rozpścić wg. przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Truskawki odszypułkować, każdą przekroić na pół (jeśli są duże), ułożyć na budyniu. Zalać wystudzoną galarteką (delikatnie).

Ciasto chłodzić w lodówce przez conajmniej 3 godziny.

Smacznego :)

 

poniedziałek, 14 czerwca 2010, milk_chocolate84

Komentarze
2010/06/14 21:47:30
Proste i pyszne:)
-
2010/06/14 21:57:38
Galaretka, truskawki i budyń czego chcieć więcej.
-
2010/06/14 22:13:04
jakby się uprzeć i kupić gotowy spód biszkoptowy to czas przygotowania zredukuje się do minimum ;)
-
2010/06/14 22:28:49
Takie ciasto jest pyszne! Wieki nie jadłam! Biorę przepis, moze zrobię?
Sliczne i apetyczne zdjęcia :)
Pozdrawiam!:)
-
2010/06/15 03:11:46
O ja sie pisze!!! :) Duzoo galaretki i truskawki..ach mam slabosc do truskawek ;)
-
2010/06/15 07:36:02
A ja jeszcze nie robilam w tym roku ciasta z truskawkami. Kiedy patrze na Twoje pysznosci to od raz mialabym ochote biec do kuchni :)
-
2010/06/15 07:56:29
tak! trzeba korzystac z sezonu truskawkowego ;)
-
2010/06/15 08:28:42
Emma ja kocham truskawki tak samo jak cynamon więc kożystam ;) Zjadam codziennie na świeżo, w koktajlach, w musach, deserach... robię przetwory truskawkowe, dżemy, konfitury, kompoty... Odkąd zacznie się sezon są u nas w domu codziennie :)
Majazteca, drukuj przepis i biegnij ;)
Gosiu, moja słabość do truskawek jest taaaaaaaka duża ;)
Majanko, zrób koniecznie, jest boskie :D

Dziękuję Wam bardzo i pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/06/15 08:39:19
wyśmienicie wyglada!
-
2010/06/15 08:40:50
ale kusisz :)
-
2010/06/15 09:36:27
takie ciasto to naprawdę kwintesencja lata. każdy je zna, każdy je uwielbia. ja najchętniej zjadam słodką masę, później galaretkę z truskawkami, a biszkopt to może nawet nie istniec (((;
-
2010/06/15 10:03:53
Takie prościutkie ciasto, a jakże dobre. Jak te truskawki kuszą.
-
2010/06/15 10:27:53
jakie ciacho... wy mnie chcecie chyba dobić... aż sobie musiałam wczoraj truskawki kupić! ;)
-
2010/06/15 10:52:09
Paula, mam nadzieję że to kuszenie jest skuteczne ;)
Asiejko, dla mnie też to ciacho to symbol lata, słońca i wakacji :)
Joasiu, w prostocie tkwi piękno ;)
Oluś, skoro masz truskawki to do zrobienia ciasta już krótsza droga :D

Pozdrawiam :)
-
2010/06/19 10:02:11
to lubie najbardziej latem :)
-
2010/06/19 13:32:37
Magoldi, ja również :) Kocham to ciasto ;)
-
Gość: arla, 212.160.234.7*
2010/06/19 22:43:28
Yyyy , bez proszku do pieczenia ani sody?? Robie te ciasto właśnie ale dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia ;)
-
2010/06/20 09:01:32
Arla, tak, bez proszku do pieczenia :) Zawsze robię biszkopt z tego przepisu i zawsze się udaje. Pozdrawiam.
-
2010/06/27 20:21:11
Przeglądając Twojego ładnego bloga, zobaczyłam to ciasto. Zbiegiem okoliczności, robiłam dziś bardzo podobne :)) Bardzo lubię ciasta z owocami zalanymi galaretką, są takie smacznie i przy tym lekkie, bardzo pasujące na lato. Pozdrawiam!
-
2010/06/27 21:30:12
Raindrop, bardzo Co dziękuję za komplement dot. bloga :) Ja również kocham takie ciasta, a truskawki z galaretką to i same ot tak mogę wcinać. Masz rację, to ciasto zawsze kojarzy się z latem. Pozdrawiam :)
-
Gość: , afkd157.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/09 13:39:07
a blacha ma być może wysmarowana masłem , albo czymś innym a może papierem do pieczenia wyłożona ?
-
2010/07/09 15:01:07
Najlepiej jest wyłożyć dno formy papierem, a boki wysmarować masłem. Po wystudzeniu odzielić dleikatnie ciasto od brzegów nożem i wyjąć ciasto z formy. Można też wysmarowac całą formę masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Pozdrawiam :)
-
Gość: maja, chello089074129161.chello.pl
2010/07/09 22:51:03
Galaretka wsiakła w ciasto i tyle z tego wyszlo! Do bani!!!
-
2010/07/10 07:33:48
Maju, ja robię je bardzo często i taka sytuacja mi się nie zdarzyła. Zapewne niedokładnie rozłożyłaś budyń i galaretka przeciekła bokami.. Tak też da się zjeść :P Pozdrawiam :)
-
Gość: , ppp091138195086.dsl.hol.gr
2011/02/19 19:39:33
Wlasnie robie ten biszkopt zobacze jak wyjdzie.
-
2011/02/20 12:10:25
koniecznie daj znać jak poszło :)
-
Gość: martyna, 178-36-226-84.adsl.inetia.pl
2011/04/22 08:06:45
A jeśli chodzi o biszkopt to ma być 1/4 opakowania mąki ziemniaczanej czy 1/4 szklanki?
-
2011/04/22 08:31:25
oczywiście szklanki ;)
Już poprawiam przepis. Pozdrawiam i życzę udanych świątecznych wypieków :)
-
Gość: atka, 87-205-210-184.adsl.inetia.pl
2011/05/13 17:10:59
Zrobiłam mężowi na urodzinki bo jest fanem truchawek :p ciasto wyszło smaczne, na pewno je jeszcze kiedyś zrobię ;)

Biszkopt naponczowałam rumem, sokiem malinowym, ciepłą wodą, sokiem z cytryny odrobinką cukru pudru :D - jest wtedy mięciutki, ewentualnie gdy się nie daje ponczu można do biszkoptu dodać trochę oleju nie jest wtedy taki suchy :D
-
2011/05/13 18:16:38
bardzo dobry pomysł z tym ponczem. Rumowy aromat zapewne bardzo pozytywnie wpłynął na smak ciasta :) Nieźle to sobie wykombinowałaś ;) Pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: atka, 87-205-213-5.adsl.inetia.pl
2011/05/31 11:09:33
dzięki
-
2011/05/31 11:52:40
bardzo proszę :)
-
Gość: , chello080109047055.15.14.vie.surfer.at
2011/06/01 10:51:59
mistrzostwo swiata niebo w gebie naprawde goscie byli zachwyceni a dzieciaki objadaly sie smakowowicie serdecznie polecam naprawde:)
-
2011/06/01 11:30:46
bardzo się cieszę że ciasto utrafiło w gusta gości, również tych najmłodszych :) Pozdrawiam i zyczę miłego dnia :)
-
Gość: izzi, 85-222-42-7.home.aster.pl
2011/06/07 17:51:49
No, robi sie właśnie. Biszkopt wygląda nawet ładnie, cielawe co będzie dalej;-) jestem dobrej myśli;-)
-
2011/06/07 20:38:27
trzymam kciuki i czekam na wieści jak poszło :))
-
Gość: ninn, ofb150.internetdsl.tpnet.pl
2011/06/09 14:58:38
Mam pytanie odnośnie budyniu, bo nigdzie nie jest napisane, czy on ma być zrobiony z cukrem, tak jak się robi zwykły budyń? Czy on ma być niesłodki?
Pozdrawiam i dziękuje za przepis, już zapisałam:)
-
2011/06/09 15:13:06
Ninn, jeśli masz budyń bez cukru, należy go oczywiście dodać, według ilości podanej na opakowaniu. Życzę udanego wypieku :)
-
Gość: goś, abxi187.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/14 14:33:44
ciasto przepyszne palce lizać
-
2011/06/14 15:58:23
Goś, miło ze ciacho znalazło kolejnego amatora :) Pozdrawiam :)
-
Gość: Gosia M., cpe-109-207-153-206.docsis.tczew.net.pl
2011/06/20 15:56:32
Witam,

po raz pierwszy biszkopt wyszedł mi idealny :) Wspaniały przepis! Ciasto pyszne :)

Pozdrawiam!
-
2011/06/20 15:57:20
bardzo się cieszę :)) Życzę samych takich sukcesów :) Pozdrawiam.
-
Gość: lost, multinet-2-4.kal.pl
2011/07/15 20:52:06
zamiast truskawek moga byc wisnie i wisniowa galaterka?
-
2011/07/15 21:34:52
można użyć dowolnych owoców i dowolnej galaretki :) Wiśnie zapewne sprawdzą się równie dobrze. Pozdrawiam :)
-
Gość: lost, multinet-2-4.kal.pl
2011/07/16 21:00:07
niewyszło mi bo biszkopt i budyn wsiąkło galaterke;/;/
-
2011/07/16 22:11:48
tak się zdarza kiedy jest 'dziura' w budyniu, czyli niedokładnie przywiera do ścianek formy. Należy go zawsze dokładnie rozprowadzić po same ścianki blokując jakąkolwiek drogę ucieczki dla galaretki. Pamiętaj jednak że każda porażka to cenne doświadczenie na przyszłość, wierzę więc że następnym razem będzie 100% sukcesu :) Pozdrawiam :)
-
Gość: , 83-168-106-29.pr1-nat.espol.com.pl
2011/08/04 13:05:38
Hej, ciasto Twoje wygląda fantastycznie:)
a moje jak jedna wielka klapa, jak ty to zrobiłaś, że galaretka nie zalała Ci biszkoptu? mój jest cały nasączony galaretką;/ któa de facto dodatkowo sie wszędzie rozlała. Umiem wszystkie ciasta, ale to mi nie wychodzi w ogóle.
-
2011/08/04 13:24:16
sukcesem tego ciasta jest dokładne rozłożenie kremu, tak, aby wszędzie stykał się dokładnie ze ściankami formy. Nie może być najmniejszej dziurki. Nie jest to trudne. Trzeba tylko 'przykleić' dobrze krem do formy :) Dobrze jest też wlewać lekko już tężejącą galaretkę, bo nawet gdyby była jakaś malutka dziurka to za wiele jej przez nią nie uciaknie. Mam nadzieję że kolejna próba będzie udana :) Pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: Ania, 109.255.87.17*
2011/08/11 18:34:08
Za kazdym razem gdy pieke biszkopt odchodzi mi od bokow formy tak ze nie moge zalac galaretka bo wiem ze splynie w dol Co robie nie tak?Nie smaruje bokow formy bo slyszalam ze smarowanie powoduje nie przyklejanie sie ciasta do formy,ale to nie dziala!!!!
Prosze o porade!!!!
-
2011/08/15 20:07:17
na biszkopt kładziesz budyń więc nawet jeśli odstaje lekko od formy, to budyń tą przerwę powinien uzupełnić. Jeśli nie smarujesz boków formy, na pewno nie odchodzi bardzo, więc nie powinno być problemu :) Trzymam kciuki :)
-
Gość: Smakosz ciast, host-195-26-72-162.users.attu.pl
2011/08/17 15:42:47
Pyszne jest też z malinami i galaretkami malinowymi :) W zależności od tego co uda mi się znaleźć na straganie z owocami :)
-
2011/08/17 15:56:02
tutaj każda kombinacja owoców i galaretek zapewne doskonale się sprawdzi :)
-
Gość: gosposia, cjf9.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/23 23:35:26
niestety po wyłożeniu masy biszkoptowej na blachę zbaraniałam, bo w przepisie nie ma proszku do pieczenia, a ja zawsze do ciasta dodaję coś na spulchnienie.... wylałam swoje ciasto ponownie do miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. jak na razie rośnie świetnie, zobaczymy jak wyjmę z piekarnika.... czy powinien być tam proszek do pieczenia, czy nie?
-
2011/12/24 08:58:13
nie, nie powinien być :)
Ciasto pięknie rośnie bez niego :)
Pozdrawiam, Wesołych Świąt!
-
Gość: Angelika, 46.205.32.58.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/01/26 17:50:45
Ciasto cudowne... proste i bardzo dobre... moj ukochany był zachwycony smakiem....
-
2012/01/26 19:06:56
jest mi niezmiernie miło :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: mala-m, dus26.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/14 02:51:01
kurczę, nie pocukrowałam budyniu!! :( zastanawiam się jak to teraz naprawić jeszcze nie dałam galaretki ani owoców...
-
2012/02/14 09:23:01
możesz rozprowadzony budyń na biszkopcie posypać przesianym cukrem pudrem. Utworzy słodką warstwę, która zrównoważy niesłodki budyń.
Możesz go ewentualnie 'zdrapać' i dosłodzić choć ja zdecydowanie skorzystałabym z I propozycji. Budyń wymieszany z cukrem mógłby się rozrzedzić i nie trzymać jak trzeba podczas krojenia...
Pozdrawiam i mam nadzieję że się jakoś udało :)
-
Gość: ania, 46.204.114.164.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/02/28 11:21:15
właśnie ciasto się piecze zastanawiam się tylko zostawić sam budyń czy też zrobić masę budyniową z margaryną pewnie i tak nikt nie zdąży mi odpisać :) a truskaweczki mrożone... pozdrawiam
-
2012/02/28 11:30:59
ja nie miksowałam masy z masłem, ponieważ uważam że ciasto jest dzięki temu lżejsze, ale oczywiście jeśli masz takie życzenie, nic nie stoi na przeszkodzie :)
Aha.. truskawki jeśli mrożone, to radzę je najpierw rozmrozić... Coś mi się wydaje że ciasto Ci popłynie jak tego nie zrobisz ;)
pozdrawiam i koniecznie daj znać jak poszło :)
-
Gość: ania, 46.204.8.192.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/02/28 13:37:41
nie do wiary!!!nie do wiary!!!!!! może ja się nie znam ba nawet na pewno nie znam się cista piekę średnio 2 razy w roku lub jeszcze rzadziej ale gdzieś kiedyś piekłam jakiś biszkopt była margaryna był proszek do pieczenia i to wszytko była lipa! ten biszkopcik jest REWELACYJNY i smakuje jak biszkopt! trochę za dużo masy zrobiłam budyniowej bo chyba jest wyższa niż sam biszkopcik ale pycha! właśnie wcinamy ! dziękuje milk_chocolate84 za ten przepis innego biszkopta już nigdy nie upiekę! i chyba budyń byłby lepszy bez margaryny trzeba robić następnym razem dokładnie jak w przepisie ! no i mamy już trochę lata na talerzykach! pozdrawiam!!! może ja się nie znam ba nawet na pewno
-
Gość: ania, 46.204.8.192.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/02/28 13:38:42
a i co ważne zapomniałam dziękuję też za tak szybką odpowiedź :) jednak zrobiłam o swojemu a niepotrzebnie .... pozdrawiam
-
2012/02/28 15:10:02
oj tam od razu niepotrzebnie. Ja uważam że wszelkie eksperymenty w kuchni są jak najbardziej wskazane, ponieważ czy to rezultat w formie porażki czy też sukcesu, jest cennym doświadczeniem na przyszłość, abyś w końcu właśnie nie musiała mówić że się nie znasz ;)
A widzisz... teraz już na biszkopcie z owocami się znasz z pewnością ;)
Pozdrawiam i baaardzo Ci dziękuję za tak miłą opinię :)
-
Gość: , 46-129-76-184.dynamic.upc.nl
2012/04/26 14:47:36
witam. mam nastepujace pytanie. czy moge uzyc jedynie maki pszennej? niestety nie mam juz w domu maki ziemniaczanej a do sklepu sie dzis juz nie wybiore.
-
2012/04/26 19:41:00
a może masz budyń śmietankowy lub waniliowy? Świetnie się sprawdzi zamiast mąki ziemniacznej i doda aromatu.
Nie próbowałam robić z tego przepisu bez jej użycia, ale wydaje mi się możesz zamienić, nie powinno to wiele zmienić.
Koniecznie daj znać jak poszło :)
-
Gość: brygith, 109.255.203.7*
2012/05/18 23:33:17
zabieram się za robienie ciasta tylko będzie mi brakować takich słodkich i soczystych truskawek z Polski:((
-
2012/05/19 08:48:03
u mnie są już Polskie :) Rozejrzyj się, może i u Ciebie już są :)
-
Gość: brygith, 109.255.202.4*
2012/05/20 17:47:19
u nas raczej nie ma bo my mieszkamy w Irlandii:(( no chyba ze będą w polskim sklepie:))
-
Gość: brygith, 109.255.202.4*
2012/05/20 17:55:19
mam takie pytanko czy mogę te ciasto zrobić w tortownicy i czy te proporcje które są podane w przepisie będą odpowiednie???
-
2012/05/20 20:15:36
w Irlandii faktycznie może być ciężko.. ;) Ale trzymam kciuki mimo wszystko :)
W tortownicy możesz, ale z pewnością dużej 28-29cm. Pozdrawiam :)
-
2012/05/21 14:43:20
Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Na weekend zamierzam je upiec na 2 urodziny córeczki,ale w formie tortu. Czyli te proporcje wystarczą na tortownicę o średnicy 28-29 cm?
-
2012/05/21 18:18:27
wystarczą :)
-
Gość: mamuska, 89-77-7-249.dynamic.chello.pl
2012/05/23 09:25:26
Co jakis czas wiernie wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł i zawsze się udaje. Moje dzieci wprost uwielbiaja smak tego ciasta, pieknie wyglada i doskonale smakuje, dzis ponownie robie urodzinki synkowi i biszkopcik sie studzi galaretka rowniez nastepnie zabiore sie za budyn i truskaweczki mmm pycha, POLECAM WSZYSTKIM
-
2012/05/23 18:33:22
Mamuśku, dziękuję za tak miły komentarz :) Cieszę się baaaaardzo że to ciasto na stałe zagościło w Twoim domu :)
Pozdrawiam cieplutko Ciebie i synka. Wszystkiego najlepszego :)
-
2012/05/28 09:27:06
Skuszona widokiem tego ciasta i opiniami czytelniczek postanowilam upiec to ciasto na urodziny coreczki, lecz w wersji okrągłej jako tort. Niestety moj wypiek okazal sie wielka klapa, gdyz masa, ktora skladala sie z samego bydyniu, nie byla w stanie uniesc ciezkich truskawek i galaretki. Wiec po wyciagnieciu z tortownicy moj tort wyplynal. Owszem smakowal wysmienicie lecz wygladal okropnie. Inne mamy podpowiadaly, ze powinnam byla dodac margaryne i make ziemniaczana, zeby sie masa sciela. Ale w przepisie nie bylo. Wiec droga Pani co jest nie tak?
-
2012/05/28 09:30:32
masa ścina się również bez masła. Owszem, można go dodać do budyniu po jego ugotowaniu(miksując masę), ale nie jest to konieczne. Ja zawsze robię według przepisu (bez tłuszczu) i masa ładnie się kroi, a robiłam je nie raz :) Najwyraźniej z budyniem poszło coś nie tak, a co.. ciężko powiedzieć :(
-
2012/05/28 09:44:06
hmm, ciezko mi w to uwierzyc, gdyz to jest tylko zwykly bydyn, wiec jak sie moze sciac? Owszem gestnieje, ale nie zeby sie scinal.
-
2012/05/28 20:57:23
2 budynie sporządzone są z 3 szklanek mleka, przez co budyń jest gęstszy niż zwykle. Uwierz mi że taki budyń przelany do foremki np. na muffinki, po porządnym schłodzeniu w lodówce będzie się kroił w plasterki. To ciasto robiła duuuża rzesza czytelników i naprawdę uwierz mi że bez masła się udaje. Jeśli mimo wszystko nie jesteś przekonana do tego co mówię, proponuję poszukać przepisu gdzie masło jest.. i zrobić po swojemu :)
Pozdrawiam.
-
Gość: marta, host-31-6-140-19.dynamic.mm.pl
2012/06/07 16:33:05
Czy mąka ziemniaczana to inaczej skrobia ziemniaczana?
-
2012/06/07 16:58:28
tak
-
Gość: beata, 031011250193.zory.vectranet.pl
2012/06/07 17:57:21
Chciałam zapytać właśnie o tem budyń. Czy wlewamy go jak jest jeszcze bardzo gorący na ten ostudzony biszkopt, czy poczekać aż troszkę ostygnie?
-
2012/06/07 18:03:38
Należy wylać go jak jest jeszcze gorący.
Pozdrawiam.
-
Gość: Nel, rtr.citypartner.pl
2012/06/08 08:27:09
Witam! Planuję dziś upiec to ciasto. Będzie to mój debiut jeśli chodzi o pieczenie biszkoptu. Proszę o podpowiedź w jaki sposób studzić ten biszkopt. Czy po upieczeniu należy wyjąć go z piekarnika i studzić w temperaturze pokojowej czy też studzić w piekarniku? Pozdrawiam
-
2012/06/08 09:05:12
Nel, jeśli to Twój debiut.. proponowałabym jednak zrobić nieco inaczej niż podaje przepis. Nie zawiera on bowiem proszku do pieczenia przez co jest bardziej kapryśny.
Do podanej ilości mąki wmieszaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Po wyłączeniu piekarnika uchyl lekko piekarnik i tak pozostaw na kilka minut, po czym otwórz piekarnik i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia w formie.
Pozdrawiam.
-
Gość: Nel, rtr.citypartner.pl
2012/06/09 07:53:05
Dziękuję za szybką odpowiedź. Wczoraj upiekłam to ciasto. Jest pyszne. Biszkopt zrobiłam z podanych przez Ciebie składników z dodatkiem proszku do pieczenia. Zastosowałam odrobinkę inną technikę. Otóz, najpierw ubiłaj białka mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodawałam cukier oraz żółtka ubijając nadal mikserem. Po dodaniu obu mąk z proszkiem do pieczenia wmieszałam je delikatnie drewnianą łyżką. Mimo tego ciasto w ogóle mi nie wyrosło. Na szczęście użyłam mniejszej tortownicy i biszkopt koniec końców ma około 3 cm wysokości. Będę dalej próbować. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się upiec tak okazały biszkopt, że będzie go można przekroić na 3 części.
Pozdrawiam
-
2012/06/09 10:40:28
Z pewnością się uda :) Pamiętaj aby białka były bardo dobrze ubite, a cukier i żółtka stopniowo dodawane. Dzięki temu nie popękają pęcherzyki powietrza i ciasto w piekarniku pięknie wyrośnie. Jestem pewna że jeszcze nie jeden okazale wyrośnięty biszkopt przed tobą. W razie potrzeby, służę pomocą. Pozdrawiam :)
-
2012/06/10 09:06:05
witam
mam pytanie odnośnie budyniu czy truskawki układamy na wystudzony budyń ?ja tak zrobiłam i niby wszystko pięknie i ładnie ,ale podczas krojenia rozdziela mi się na dwie warstwy tzn. spadają z ciasta truskawki z galaretką a może powinnam te truskawki układać na ciepłym budyniu żeby je trochę do niego wcisnąć?
-
2012/06/10 10:09:09
Truskawki możesz układać na ciepły lub zimny budyń, nie ma to większego znaczenia. Zastanawiam się tylko dlaczego galaretka nie trzyma się budyniu... bo to raczej nie jest powód tego że układałaś na zimny budyń, bo ja zwykle tak robię. Naprawdę znam przyczyny..
-
Gość: marti, 31-128-25-14.ip.xcore.pl
2012/06/13 13:11:53
podczas robienia biszkoptu jak się już dodaje mąki na najmniejszych obrotach miksera to trzeba tą mąkę wsypywać stopniowo czy wszystko na raz? i jak długo tak jeszcze mieszać mikserem? pytam bo ja coś nie mam szczęścia do biszkoptów
-
2012/06/13 21:33:35
mąkę wsypuje się stopniowo, a miksuje się tylko do chwili wymieszania mąki i ani chwili dłużej bo rozbijają się wtedy pęcherzyki powietrza. Możesz również wmieszać mąki przesiewając je bezpośrednio do masy jajecznej, mieszając np. drewnianą łyżką.
Pozdrawiam :)
-
Gość: Staleksandra, 89-74-15-20.dynamic.chello.pl
2012/06/19 15:37:57
Wypróbowałam przepis, ciasto przepyszne! Moi domownicy oszaleli na jego punkcie:)
-
Gość: Dorota, 89-79-73-70.dynamic.chello.pl
2012/07/05 19:32:22
czy blacha moze być troche wieksza? Mam tylko 23/36? :) Bardzo bym chcialabym skorzystac z tego przepisu
-
2012/07/05 20:30:27
Dorotko, oczywiście, te kilka centymetrów nie zrobi różnicy.
Pzdr:)
-
Gość: , enw51.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/11 13:10:20
ten ciasto na ile osoby?
-
2012/07/11 20:27:31
zależy jakie porcje.. ale myślę że koło 30 porcji.
-
Gość: she, 89-76-98-139.dynamic.chello.pl
2012/07/16 13:42:13
Pychotka :) Ciasto rewelacyjne. Co prawda biszkopt wyszedł trochę za suchy, ale mimo to super. Dziś będę piekła drugi raz. Dodam jednak odrobinę proszku do pieczenia. Tak na próbę :)
milk_chocolate84, proszę czy zdradzisz co robisz by biszkopt był wilgotny? Z góry dziękuję!
-
2012/07/16 20:14:53
Taka jego natura. Jeśli chcesz aby był wilgotny, musisz go nasączyć lekko np. sokiem pomarańczowym lub cytrynowym. Nie mam niestety innego pomysłu. Ważne też aby nie 'przepiec' go, bo wtedy rzeczywiście robi się mocno suchy.
Pzdr. :)
-
Gość: she, 89-77-115-108.dynamic.chello.pl
2012/07/25 17:47:27
Dziękuję za odpowiedź :) Dziś robię ciasto po raz trzeci! :D Tym razem z malinami. A co! Piekąc przedostatni raz z truskawkami, nasączyłam biszkopt odrobiną soku z pomarańczy i kapką wódki. Pyszny biszkopt wyszedł - jak ktoś taki lubi. Dodałam także malutką, niepełną łyżeczkę proszku do pieczenia - wyrósł duży :) Generalnie - dziękuję za super przepis!
-
2012/07/25 20:16:02
cieszę się że mogłam być Twoją inspiracją :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: dorka, host-79.173.44.155.tesatnet.pl
2012/07/27 16:38:02
cześć, robiłam ciasto, jest przepyszne, dziś kolejne podejście. Mam radę dla tych, którym galaretka przecieka przez opaskę (tak mi się zdrzyło), budyń musi ostygnąć na biszkopcie, bo jak wylewam nawet dobrze schłodzoną galaretkę na bardzo gorący budyń, nie wiem jak mocno opaska będzie ściśnięta, galaretka i tak przeleci, pozdrawiam
-
2012/07/29 11:03:11
Rady zawsze w cenie ;)
Dziękuję :)
-
Gość: madziam11, acjy230.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/28 17:54:38
Ciasto jest przepyszne i zawsze wychodzi, ja jednak wolę 3 galaretki :0
-
2012/08/28 21:00:50
3 to już rozpusta ;)
Pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: mamaitomcio, 2.24.199.109.static.rdi.pl
2012/09/22 17:18:33
uwielbiam to ciacho. jeśli nie mam budyniu znam świetny przepis na masę budyniową i mogę je robić zawsze kiedy mi się zachce(dodam że mam synka galaretkowego i galaretek zawsze mam zapas) kocham też wersję z bananami i galaretką pomarańczową:):):)
-
2012/09/22 19:32:00
z domowym budyniem jest jeszcze pyszniej :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: , dzz40.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/30 14:01:14
ten przepis jest bardzo byszny karzdego morzna nim zachwycić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Gość: Łukasz, 24.212.200.89.otvk.pl
2013/01/02 11:24:56
zajebisty przepis, pierwszy raz coś piekłem, jestem chłopakiem, ciasto rewelacja!!
-
2013/01/02 18:26:39
Bardzo się cieszę :) Życzę samych takich sukcesów :)
-
2013/04/29 20:18:09
czy mogę zrobić biszkopt z samymi truskawkami?? czy takie coś możliwe jest tylko z ciastem kruchym??? czekam na poradę:-)
-
2013/04/29 20:19:43
czy moge dodac tylko truskawki? czy takie cos tylko z ciastem kruchym???
-
2013/04/29 21:14:25
masz na myśli coś takiego (przy założeniu że użyjesz truskawek? Bo nie wiem czy kremu nie chcesz zrobić czy galaretki :P
-
2013/04/30 22:25:47
jestem w ciąży i mam ochote na ciasto z truskawkami, bez kremu i galaretki ;D tylko nie wiem czy ma być to ciasto biszkoptowe czy kruche :-)
-
Gość: Tuptusiowata, ti0038a380-dhcp0049.bb.online.no
2013/05/10 14:29:09
Uwielbiam to ciasto. Biszkopt wychodzi idealny bez użycia proszku do pieczenia. Ostatnio zrobiłam z jagodami i jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych, był pyszny. Polecam też zrobić z brzoskwiniami i galaretka brzoskwiniową, mąż zjadł całą blachę. Jutro robię z truskawkami na imprezkę ze znajomymi lecz krem zrobię z masłem tym razem i budyniem :) Ogólnie kompozycji owoców i galaetek może być mnóstwo. To ciasto nigdy się nie znudzi :)
-
Gość: mariolcia, 89-78-215-61.dynamic.chello.pl
2013/05/11 22:21:25
JEST FENOMENALNY ! tego na prawde trzeba spróbować :-) jak jem sernik,to za każdym razem mowie,ze to moje ulubione ciasto,ale gdy przychodzą cieplejsze dni,truskawki i TO CIASTO zaczynam sie poważnie wahać..mm-raj w każdym jednym jedzonym kawałku.
Ja daje mniej cukru do biszkoptu,bo jakąś 1/4 szklanki ;-)
-
Gość: , 143.80-202-18.nextgentel.com
2013/05/24 23:29:26
Ja niestety z braku budyniu waniliowego muszę użyć toffi oraz z braku galaretke truskawkowej będzie malinowa :( mam nadzieje ze ten min mi wyjdzie i będzie zjadliwe :)
-
Gość: she, 89-77-135-20.dynamic.chello.pl
2013/06/19 15:06:12
Kolejny czerwiec z Twoim niezwykłym przepisem :) Pierwszy raz jednak przeklinałam biszkopt... wyrósł tak wielki, że szukałam wszelkich sposobów by nieco opadł ;D
Opadł. Nieco ;) Uwielbiam to ciasto! Pozdrawiam Cię słonecznie, a może lepiej ... chłodno? 35 stopni za oknem ;)
-
2013/06/19 22:09:00
She, super! Baaardzo się cieszę :) Ja również kocham to ciasto.

PS. słoneczka nigdy za wiele, tym bardziej że weekend za pasem :) także i ja pozdrawiam Cię słonecznie :)
-
Gość: Aneczka, user-46-112-241-20.play-internet.pl
2013/07/17 18:32:39
Biszkopt jest super!!!Jedyny i niepowtarzalny.Trochę zmodyfikowałam cały przepis, użyłam zamiast kremu budyniowego tzw. leguminę z owocami i na to jeszcze dodałam galaretkę, ale nie dlatego, że Twój przepis mi nie odpowiadał, tylko dlatego, że nie miałam w domu budyniu :-)
-
2013/07/17 21:16:07
Aneczka, modyfikacje zawsze są wskazane :) Cieszę się że chociaż biszkopt się sprawdził ;):))
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
Gość: scrapkartki@hotmail.com, host892521261.ame.3s.pl
2013/08/06 17:29:18
Dzięki za przepis! Moje dzieciaki właśnie zajadają i tylko mniam i mniam... :-)
Pozdrawiam w ten upalny dzień
-
2013/08/06 22:10:12
bardzo mi miło :)
Pozdrawiam cieplutko.. choć chyba chłodno powinnam ;)
-
Gość: Beti, host-92-20-124-95.as13285.net
2013/08/17 18:46:32
Dzisiaj zrobilam to ciasto. Jestem poczatkujaca w kwestii wypiekow no i nie za bardzo mi wyszlo... A wielka szkoda, bo mialam ogromna ochote na takie wlasnie ciasto, ktore jest moim wspomnieniem z dziecinstwa, moja mama takie robila jak bylam mala :) A wiec - biszkopt ladnie mi wyrosl, ale troche za suchy a masa budyniowa odpada od ciasta. Wyglada oblednie ale smakuje juz mniej. Bardzo prosze o jakas porade co moglam zrobic nie tak, mimo, ze trzymalam sie kurczowo przepisu.
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi