Blog > Komentarze do wpisu

Sekrety udanego ciasta drożdżowego

Dzisiaj czysta teoria ;) A mianowicie kilka rad dotyczących udanego ciasta drożdżowego. Dla mnie taki artykuł okazałby się bardzo przydatny wiele lat temu kiedy myslałam że mam do tego ciasta dwie lewe ręce :) Myślałam sobie wtedy: no tak.. fajny mi przepis na puszystą drożdżówkę.. kiedy ja z piekarnika wyciągam zbity kawał zgliniałego ciasta.. ;)

Tak się jednak stało że moja mama jest specjalistką od drożdżowego ;) Ciasto rośnie jej w oczach i zawsze jest pyszne i lekkie jak piórko. I za każdym razem kiedy zdradzała mi kolejną "tajemnicę" rosłam w sile ;) Jeśli macie swoje sposoby, inne doświadczenia, to oczywiście piszcie w komentarzach. Na pewno skorzystam, inni pewnie też :)

PS. post umieszczam w dwóch kategoriach: drożdżowe i w zakładce "Przydatne w kuchni"

drożdże

źródło zjęcia: wikipedia


Sekrety udanego ciasta drożdżowego:

1. wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Conajmniej na godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta należy wyjąć składniki z lodówki.

RADA: jeśli nie mam na to czasu wkładam jajka do ciepłej wody na kilka minut, resztę składników podgrzewam chwilę w mikrofalówce

2. im dłużej wyrabiane ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste. Ja wyrabiam zawsze ręcznie i trwa to z reguły ok. 10, a czasem nawet 15 do 20 minut.

3. aby ciasto było bardziej puszyste należy utrzeć jajka z cukrem i w takiej postaci (kogel-mogel) dodać do reszty składników.

4. jeśli ciasto jest klejące nie dodaję rozpuszczonego masła bezpośrednio do ciasta, tylko podlewam nim powoli ciasto w trakcie wyrabiania. Masło szybko się wchłania w ciasto, nie klei się wtedy do stolnicy/miski.

5. ciasto przestaje się kleić w miarę wyrabiania. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od ścianek miski (stolnicy).

6. wyrobione ciasto należy umieścić (najlepiej w plastikowym) pojemniku, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (temp. idealna to ok. 25-30oC). Drożdżowe nie lubi przeciągów zatem należy je postawić w zacisznym miejscu.

RADA: aby ciasto szybciej podwoiło objętość można wstawić miskę z ciastem w ciapłą wodę, lub nagrzać piekarnik do 50oC, otworzyć i wstawić miskę z ciastem.

7. po wyrośnięciu ciasto należy je "odgazować" uderzając w nie kilka razy pięścią, poczym ponownie krótko wyrobić.

8. temeratura pieczenia to zwykle przedział 180-200oC, choć należy pamiętać że często zależy to od piekarnika (mój np. ma skłonność przypalania ciast i zwykle zmniejszam nieco temperaturę w stosunku do przepisu).

9. po upieczeniu ciasta należy wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawiając tam ciasto jeszcze przez kilkanaście minut. Nie wolno od razu wyciągać ciasta z piekarnika, bo może to spowodować je opadnięcie.

 

Powodzenia :) I pamiętajcie: nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

sobota, 26 czerwca 2010, milk_chocolate84

Komentarze
2010/06/26 23:17:28
Niezbyt czesto robię ciasto drożdzowe na słodko, częściej na pizze :-)
Bardzo trafne i przydatne uwagi.
-
2010/06/27 07:42:29
Ja kiedyś bardzo bałam się drożdżowego ciasta, ale dzisiaj nieskromnie powiem, że żaden przepis nie jest mi straszny:)
Wskazówki bardzo cenne:)
-
2010/06/27 11:46:54
lubię ciekawostki
lubię się uczyc
wciąż i wciąż
-
2010/06/27 19:41:48
tez pamietam pierwsze przepisy na drozdzowe, ktore mialy byc proste, a okazywalo sie ze wychodza z nich jedynie kamienie :) ale chec na drozdzowe byla wieksza niz cokolwiek, wiec faktycznie czytalam w necie tak dlugo az znalazlam metode bertinetta i zycie stalo sie prostsze :) ja ciasto do wyrosniecia wkladam do piekarnika i po prostu zapalam mu swiatelko, wtedy jest w srodku okolo 30st. nie ma przeciagow, staly cieply domek i ciasto rosnie jak szalone :)
-
2010/06/27 21:27:15
Edysqa, oo.. właśnie! Dawno nie było u nas pizzy ;) Mi drożdżowe zawsze kojarzyło się baaaardzo słodko :)
Wiosenko, i dlatego trzeba piec i piec, próbować i próbować, prawda?:)
Asiejko, ja również :) Nowa wiedza, a później nowe doświadczenia :)
Cookingmarta, tylko ja mam taki problem że światło w moim piekarniku= działanie piecyka.. a minimum to 50 stopni :( Ale jak zawinę miskę w kocyk to też jest ok ;)

Pozdrawiam :)
-
Gość: Kama, 89-76-62-18.dynamic.chello.pl
2011/11/27 19:19:33
Porady bardzo przydatne. Proszę tylko poprawić w pierwszym pkt literówkę, "co najmniej" powinno być napisane osobno
-
Gość: Tak, to ja, 89.28.227.11*
2011/12/09 09:28:56
U mnie podobnie, jak u autorki rad.. Zrobiłam pewnego razu ciasto, zgodnie z przepisem,taki mój pierwszy raz z ciastem w ogóle.. A ono urosło i owszem.. ale po wyjęciu z piekarnika było ciężkie jak diabli! :)
-
2011/12/09 11:03:54
No tak, ale trzeba być po prostu wytrwałym, nie dać się jednemu takiemu gniotowi i walczyć dalej ;)
Pozdrawiam :)
-
Gość: , 178-37-238-151.adsl.inetia.pl
2012/03/25 18:54:13
mimo wszystko uważam iż cisto drożdżowe jest najłatwiejsze , byle nie było za rzadkie to nie opadmie
-
2012/03/26 08:38:44
Owszem, dla kogoś kto umie się z nim obchodzić jest to proste, ale dla kogoś kto poznaje tajniki drożdżowych wypieków, ten rodzaj ciasta może sprawiać kłopoty..
Zwykle tak jest że jeśli coś doskonale umiemy, wydaje nam się że dla każdego powinno być to łatwe, ale jest to zwykle bardzo subiektywna ocena :)
Pozdrawiam.
-
Gość: , 87-207-120-16.dynamic.chello.pl
2013/02/02 18:04:16
Witam
Super informacje na temat ciasta drożdżowego, próbowałam wiele razy inne, podawane przez koleżanki, babcie ale nic nie wychodziło. A te rady pomogły, za każdym razem udaje mi się teraz zrobić ciasto drożdżowe na wszystkie postaci. Dziękuję za te porady! Pozdrawiam Karina
-
2013/02/02 18:07:21
Karino, bardzo Ci dziękuję za ten komentarz. Baaardzo się cieszę!:) Pozdrawiam Cię ciepło.
-
Gość: Edyta, duw253.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/15 08:24:44
Wczoraj poraz pierwszy wyszlo mi drozdzowe. Mimo wczesniejszych niezbyt udanych prob nie poddalam sie. Wszystkie rady BARDZO cenne zwlaszcza dla takiego nowicjusza jak ja. Nawet czesciowe zastosowanie porad gwarantuje sukces. Rodzinka sie cieszy a ja DZIEKUJE.
-
2013/09/16 08:21:58
Bardzo proszę :) Cieszę się że porady Ci się przydały :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi