Blog > Komentarze do wpisu

Rolada biszkoptowa z kremem malinowym

Sama się sobie dziwię że chce mi się piec ;) Nic jednak na to nie poradzę, mogłabym nie wyłączać piekarnika ;)

Do kolejnego wypieku sprowokowały mnie zakupione po raz pierwszy w tym roku maliny. A że pogoda cały czas dopisuje postawiłam na letnią, malinową roladę. Lekko słodki biszkopt, kwaskowy krem, a wszystko serwowane wprost z lodówki- wymarzony wypiek na upaly ;) Można ją zrobić w ten sam sposób z każdymi letnimi owocami. Polecam :)

rolada malinowa

Składniki:

Na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki mąki

- 3 płaskie łyżki cukru

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropel aromatu waniliowego

Na krem:

- szklanka malin

- 250ml śmietanki do ubijania

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dalej miksując dodawać po jednym żołtku. Na końcu wmieszać delikatnie(!) makę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę (tą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać ciasto. Piec około 10-15 minut w temp. 170oC. Upieczony, gorący biszkopt przełożyć papierem do góry na lnianą ściereczkę. Usunąć papier, zwinąć ciasto ze ściereczką w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Maliny przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek (kilka odłożyć do dekoracji). Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dalej miksująć wlać przygotpwany mus malinowy, następnie powoli, malutką strużką wlewać jeszcze ciepłą żelatynę. Dokładnie zmiksować. Schłodzić masę w lodówce przez kilka minut (trochę stężeje co spowoduje że łatwiej będzie zawinąć roladę).

Wystudzony biszkopt odwinąć delikatnie ze ściereczki. Wyłożyć masę, wyrównać. Zwijać biszkopt w roladę lekko dociskając. Delikatnie owinąć roladę w ściereczkę i tak wstawić do lodówki na conajmniej 3 godziny. Podawać z lodówki.

Smacznego :)

 

poniedziałek, 05 lipca 2010, milk_chocolate84
Tagi: owoce maliny

Komentarze
2010/07/05 22:32:44
Jeszcze nigdy nie piekłam rolady. Wygląda pysznie :) I jest bardzo letnia.

-
2010/07/05 23:35:51
jeszcze w tym roku nic nie upiekłam z malinami. Musze w końcu to nadrobić (:
-
2010/07/06 06:34:18
Nie robiłam jeszcze rolady, bo się boję hihi;)) Ślicznie wyglada ! Chętnie bym skubnęła kawałeczek:)
Miłego dnia:)
-
2010/07/06 07:53:19
Uwielbiam rolady:) Z malinowym kremem jeszcze nie robiłam:)
-
2010/07/06 08:41:41
fajnie delikatnie różowa
domownicy mają z Tobą dobrze!
-
2010/07/06 08:41:48
przepyszna! ślicznie się prezentuje!
-
2010/07/06 08:47:15
Przepiękna rolada. To ciasto idealne na lato i upały.
-
2010/07/06 08:53:55
Cudowna! Moze i ja sie niedługo przełamie i ja wreszcie upieke ;)
-
2010/07/06 09:51:53
Kasiu, ja zrobiłam w swoim życiu sporo rolad i uważam że to bardzo prosty i szybki wypiek więc warto :)
Darki, maliny dopiero się zaczęły (chyba ;) więc zdążysz :)
Majanko, Ty? Ty się bosz? Nie wierzę :P To proste, naprawdę :)
Wiosenko, myślę że malinowi wspaniale spisuje się w upalne dni. Jest przyjemnie kwaskowy :)
Asiejko, pewnie masz rację.. ;) Ogromną przyjemność sprawia mi pieczenie dla bliskich, zdecydowanie większa niż dla siebie :)
Justmydelicious, dziękuję :)
Kabamaiga, powpieram, na upały w sam raz :)
[b[Emma, w zrobieniu rolady nie ma nic trudnego ;)

Pozdrawiam słonecznie :)
-
2010/07/06 11:46:13
ja do tej pory nie pieklam rolady, bo sie jej boje ;-) ale Twoja wyglada przekonujaco, wiec czas to zmienic! :-)
-
2010/07/06 11:50:50
podziwiam! i Ciebie za wytrwałość przy piekarniku i roladę bo jest piękna!
-
2010/07/06 11:55:20
Cuda.wianku, czego tu się bać? Najwyżej trochę kremu wyleci, ale wtedy można go sobie bez wyrzutów spałaszować i po kłopocie ;) Wierzę w Was :D
-
2010/07/06 11:56:48
Myniolinko, ja przy piekarniku jestem tylko jak wkładam ciasto, a potem jak wyciągam :) Resztę czasu spędzam na harcach z synkiem na ogródku, więc pieczenie w upały mi nie straszne ;)
-
2010/07/06 19:26:54
Wspaniale Ci wyszła ta rolada, pięknie wygląda, zjadłabym mały kawałeczek:-)
-
2010/07/06 22:32:53
Kasiu, uwierz mi.. nie skończyłabyś na kawałeczku ;) Pozdrawiam :)
-
2010/07/07 14:31:56
Ślicznie wygląda. Z malinami jeszcze nie robiłam, może najwyższy czas zrobić ;)
-
2010/07/08 08:20:54
Asiu, zdecydowanie musisz to nadrobić ;) Pozdrawiam :)
-
2010/07/31 21:01:49
A ja zrobiłam roladę ( o tu jest: misbasia.blox.pl/2010/07/Rolada-migdalowa-z-wisniowym-oczkiem.html ) korzystając z Twojego przepisu na ciasto i wyszła mi pychota!!! Dzięki - przesyłam Ci całusa za nią :)
-
2010/07/31 23:14:36
Misbasia, piękna ta Twoja rolada :)) Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę że się udało :)) Pozdrawiam.
-
Gość: Aluśka, efg119.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/26 16:29:34
Wspaniała, prosta w wykonaniu i baaaaaaaarrrrrdzo pyszna- sprawdziłam
-
Gość: Olga, 093105004181.ust.vectranet.pl
2011/09/16 11:04:41
Witam, mam pytanie, czy biszkopt trzeba jakoś specjalnie przygotować, żeby był na tyle plastyczny, żeby dał się zwijać?
-
2011/09/16 11:26:30
biszkopt należy przygotować w sposób podany w przepisie, czyli bez specjalnych przygotowań. Najważniejsze uważać by się nie spiekł, ponieważ wtedy może być problem ze zwijaniem i będzie się kruszył.Od razu po otworzeniu piekarnika układasz placek na ściereczce bawełnianej, odrywasz papier i zwijasz. Może się wydawać że jest ciężko, ale uwierz mi że to proste i nie wymaga specjalnych umiejętności ;) Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
-
Gość: olajna, host86-147-133-250.range86-147.btcentralplus.com
2012/01/22 19:51:04
zeby rolade latwiej bylo zwijac proponuje bezposrednio po wyjeciu z piekarnika polozyc wraz z papierem na wilgotna sciereczke i przelozyc z wierzchu folia spozywcza po czy zwinac i odstawic do wystygniecia!!!!
gwarantuje ze bedzie wilgotna(za sprawa folii)i duzo latwiejsza do zwijania!!









-
2012/01/22 20:14:08
cenna rada. Skorzystam na pewno :)
Pozdrawiam.
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi