Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówka na krupczatce, z owocami i kruszonką

Drożdżówka na krupczatce? Nigdy bym na to nie wpadła, dopóki nie trafiłam tutaj. Przepis od razu bardzo mnie zaciekawił ponieważ była to dla mnie całkowita nowość.

Teraz już wiem że zdecydowanie nie doceniałam krupczatki. Dzisiaj nastąpiła wielka zmiana mojego przekonania że ta mąka nadaje się tylko do ciasta kruchego ;) Drożdżówka wyszła PYSZNA! I uwierzcie mi.. nie w tym słowie ani krzty przesady. To delikatne i niesamowicie puszyste ciasto. Leciutkie jak piórko. Można oczywiście użyć każdych owoców, modyfikując tym samym skład kruszonki. Ja miałam akurat kilka jabłek, a cynamon.. tego nigdy nie za wiele ;) I wiem że każde ciasto Wam polecam.. ale akurat to polecam SZCZEGÓLNIE ;)

drożdżowe na krupczatce, z owocami i kruszonką

Składniki:

- 3 szklanki+ 6 łyżek mąki krupczatki

- szklanka letniego mleka

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 3 jajka (białko z jednego jajka odkładamy do posmarowania ciasta)

- 150g roztopionego masła

- 42g drożdży świeżych

- szczypta soli

Kruszonka:

- 1/2 szklanki mąki

- 5 łyżek cukru cynamonowego

- 60g roztopionego masła

Dodatkowo:

- 600-700g dowolnych owoców

 

Wykonanie:

Pokruszone drożdże zasypać łyżką cukru, utrzeć. Zalać letnim mlekiem i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Jajka i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszać poczym przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut. W między czasie wrobić masło, podlewając nim ciasto. Dobrze wyrobione i elastyczne ciasto umieścić w natłuszczonej misce, przykryć i odtsawić do podwojenia objętości (rosnie bardzo szybko. Po 40 minutach zaczęło mi wychodzić z miski).

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wyrobić między palcami.

Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie ręką. Rozłożyć je równo na blaszce wsymarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną. Ponakłuwać, posmarować odłożonym wcześniej białkiem. Ułożyć owoce zachowując spore odstępy, wciskając je dość mocno w ciasto. Całość posypać kruszonką. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).

Piec w temperaturze 170oC przez około 35-40 minut*.

 

* w oryginale należy piec w temperaturze 180oC przez 45-50 minut. W przypadku mojego piekarnika to zabójcze parametry dla takiego ciasta, dlatego zmiejszyłam zarówno temperaturę jak i czas.

drożdżowe na krupczatce, z owocami i kruszonką

Smacznego :)

 

Jest to moja kolejna propozycja do akcji "Wypieki Drożdżowe" organizowanej przez Msbella

akcja drożdżowe wypieki

Oraz pierwsza do akcji Olciaky i Beatkę "Sezon na jabłka"

akcja jabłka

sobota, 25 września 2010, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/25 14:51:14
Musi być pyszna ta drożdżówka :)
-
2010/09/25 15:24:49
Lubię:))
-
2010/09/25 15:25:09
acha i razem z Beatką prowadzimy tę akcję:))
-
2010/09/25 18:20:20
Może się skuszę na takie ciacho :)
-
2010/09/25 19:24:36
Widać,że upieczone z pasją!
Ta kruszonka.Mniammmm...


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/09/25 21:19:50
Jednak drożdżowe z krupczatką mają inną strukturę :) Pysznie Ci wyszła!
-
2010/09/25 22:50:42
na czym by nie było to drożdżowe z owocami jest najlepsze... no i z kruszonką oczywiście.. no i czego chcieć więcej? :)
-
2010/09/25 23:44:22
Jak pięknie wygląda Twoja drożdzówka! Bardzo mi się podoba pomysł z krupczatką, trzeba będzie zrobić :)
Pozdrowienia!
-
2010/09/26 07:18:54
ale pieknie sie prezentuje:) chetnie bym zjadla kawaleczek nawet teraz na sniadanko:)
-
2010/09/26 08:26:33
mnie ta krupczatka od dawna zastanawia.. a Twoja drożdżówka wygląda tak wyśmienicie, że trzeba będzie wypróbować ;d
-
2010/09/26 14:39:12
Drożdżówka na krupczatce, powiadasz? To ci dopiero smakowita ciekawostka!
-
2010/09/26 20:00:24
dziękuję zbiorowo ;) Wasze komentarze osładzają moje życie tak samo jak te wszystkie wypieki :)) Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/09/27 10:51:58
Drożdżówka wygląda obłędnie, chyba i Ja coś drożdżowego sobie zafunduje :), pozdrawiam :)
-
2010/09/27 19:36:39
Takiej na krupczatce jeszcze nie jadłam:) Ale wygląda przepysznie!!!
-
2010/09/27 21:51:26
polecam baaardzo mocno :) Warto się skusić :)
Olciaky i Beatko, naniosłam poprawkę co do organizatorów akcji "Sezon na jabłka". Przepraszam za to niedopatrzenie ;)
-
2010/09/28 14:21:45
Jaka pyszna drozdzowka! Zjadlabym kawalek teraz do kawy. Tak aby troche rozpiescic podniebienie skoro pogoda za oknem nie rozpieszcza :)
-
2010/09/29 13:52:55
Majazteca, oj tak.. pogoda zdecydowanie nie rozpieszcza ;) Dlatego możemy robić to sami ;)
-
2010/10/06 10:43:47
Prawda , że to genialne ciasto ?!
Nie spodziewałam się , że z krupczatki można robić coś innego poza kruchym ciastem - zupełnie tak jak Ty :)
-
2010/10/06 15:58:26
Abbra, całe życie się uczymy :) I potwierdzam.. ciasto jest genialne :D
-
2011/10/18 07:47:16
Wdepnęłam na blog, chcąc wziąć udział w konkursie. Oczywiście zaczęłam również czytać przepisy. I tu taka miła niespodzianka. Mój przepis na ciasto drożdżowe. Bardzo się cieszę że drożdżowe posmakowało. Na zdjęciach wygląda super apetycznie
-
2011/10/18 08:30:53
właśnie się zorientowałam że nie ma w tej notce odnośnika do źródła :/ Ale ja niestety ni w ząb nie pamiętam skąd to ciasto..
A możesz Krystyno podać link do tego Twojego ciasta?
-
2011/10/19 12:02:47
www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=28419&view=findpost&p=858214 tu podawałam po raz pierwszy przepis na tę drożdżówkę. Ta drożdżówka to taki pewniak, przy którym nie ma zbyt dużo roboty a smakuje wybornie :)
Serdecznie pozdrawiam - Krystyna
-
Gość: szkuda, *.as13285.net
2012/11/17 03:05:56
przepyszne ciacho...wlasnie sprobowalam pierwszy kawalek...puszyste, jak nigdy zadna moja drozdzowka!!!Pyyycha!!!
-
2012/11/17 19:11:16
Szkudo.. na krupczatce zawsze jest takie meeega puszyste. Też bardzo je lubię :)
Pozdrawiam i polecam się z innymi słodkościami :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi