Blog > Komentarze do wpisu

Pieguski II

Kolejny przepis na pieguski. Tym razem z dodatkiem mąki krupczatki dzięki czemu są zdecydowanie bardziej chrupiące. Moim zdaniem o niebo lepsze niż te poprzednie. Jako dodatki użyłam czekoladę i orzechy włoskie, ale tak naprawdę możecie dodać to co lubicie, np. rodzynki, żurawinę, suszone morele, śliwki, a nawet wiórki kokosowe lub sezam. Co dusza zapragnie :)

Ja zapewne nie raz je jeszcze upiekę. Chociażby po to aby zapełnić ciasteczkowe pudełeczka, dla Pana P. którego czasem nadwiedzają dwa ciasteczkowe potwory, a także dla Kasi, Łukasza i ich wspaniałuych szkrabów :)) A wszystkim baaardzo smakowały, więc mocno polecamy ;)

Śródło: www.pychotka.pl

pieguski

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka mąki krupczatki

- 3/4 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 250g masła lub margaryny

- 1 jajko

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki soli

- bakalie: u mnie tabliczka posiekanej czekolady mlecznej i pół szklanki siekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Suche składniki wymieszać w osobnym naczyniu (poza bakaliami). Dodaź do masy maślanej, wymieszać. Na końcu wmieszać bakalie. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępachi lekko spłaszczyć.

pieguski

Piec w temperaturze 200oC przez około 15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)

wtorek, 07 września 2010, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/07 21:30:57
Jak kruche to ja się częstuję!
Ślicznie wyglądają.
-
2010/09/07 22:15:13
Kocham pieguski, oczywiście takie domowe.
-
2010/09/07 22:57:06
urocze. mniam, mniam ;]
-
2010/09/07 23:36:39
Na pewno spróbuje, bardzo lubię pieguski, ale raczej ich nie kupuje wiec to świetna propozycja jak dla mnie :-)
-
2010/09/08 06:47:32
Jak ja lubię takie ciasteczka! Wspaniale wyglądają. Chętnie zapakowałabym sobie kilka sztuk do pracy :)
Miłego dnia:)
-
2010/09/08 07:22:11
Piękne ciaseczka!
-
2010/09/08 08:29:12
bardzo mi się te ciasteczka podobają. zapisałam już sobie przepis i na pewno je upiekę :-)
-
2010/09/08 08:53:59
Aniu, kruche. nawet bardzo :) Jak dla mnie, to są idelane ciasteczka :)
Kabamaiga, oczywiście że te domowe są najlepsze. Poza tym z jednej porcji wychodzi nie jedno takie kupne pudełeczko ;)
Karmel-itko, urocze i niesamowicie smakowite, więc jak następnym razme najdzie Cię ochota na ciasteczka, skuś się na nie, nie pożałujesz ;)
Edysqa, ja praktycznie w ogóle nie kupuje słodyczy.. nie tylko piegusków ;) Warto poświęcić chwilkę aby móc się zajadać domowymi wypiekami :)
Majanko, kilka do pracy? Ja musiałabym z dwóch porcji zrobić abym zdążyła zjeść choć jedno zanim moimi współpracownicy by się z nimi zajęli :P Również miłego dzionka życzę :)
Mikimama, dziękuję :)
Asiejko, mam nadzieję że się na nie kiedyś zdecydujesz :) Zaglądam do Ciebie codziennie więc może kiedyś je tam znajdę ;)

Pozdrawiam wszystkich cieplutko i miłego dnia życzę :))
-
2010/09/08 15:41:09
ja za sklepowymi nie przepadam ale Twoje strasznie mi sie podobają
-
2010/09/08 16:33:10
i wyglądają naprawdę jak pieguski! :)
-
2010/09/08 17:11:51
Smakowite te ciasteczka! Chętnie porwę jedno. ;)

Pozdrawiam!
-
2010/09/09 08:56:04
Izaa, one smakują bardzo podobnie do tych sklepowych, niemalże identycznie ;) Ale sam fakt że są domowe sprawia że sklepowe nie mogą się z nimi równać ;)
Justmydelicious, one i wyglądem i smakiem są jak kupne :)
Zaytoona, porywaj ile chcesz ;)

-
Gość: Alice, *.adsl.inetia.pl
2012/07/23 16:26:39
A ile tego cukru waniliowego ? :)
-
2012/07/23 20:22:27
16g :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi