Blog > Komentarze do wpisu

Cukier różany

Był już cukier cynamonowy i waniliowy. Przyszła pora na różany :) Postanowiłam że go zrobię, jak tylko natrafiłam na stronę. Zafascynowałam się prostotą jego wykonania, ale przede wszystkim pięknym kolorem. Ja co prawda użyłam płatków żółtych róż, więc kolor mojego cukru nie jest tak intensywny, ale mimo wszystko pachnie i wygląda wspaniale.

Do czego można użyć cukru różanego? Wg. propozycji autorki można go użyć do herbaty, aromatyzowania ciast, ciasteczek deserów, a także do dekoracji. Ja jeszcze nie zdążyłam go użyć ale zapewne lada chwila to uczynię ;)

cukier różany

Składniki:

- garść oczyszczonych płatków różanych

- szklanka cukru

 

Wykonanie:

Z płatków pozbyć się białych części. Utrzeć je dokładnie w blenderze na papkę, połączyć z cukrem, dokładnie ze sobą rozetrzeć.

Cukier rozłożyć na tackę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyschnięcia. Może to potrwać do 2 dni. W między czasie przemieszać cukier kilka razy.

Gotowy cukier zamknać w szczelnym pojemniczku.

 

Polecam :)

poniedziałek, 11 października 2010, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/11 14:33:27
Chętnie bym sobie zrobiła taki cukier:)
-
2010/10/11 15:26:48
A czemu nie jest różowy?
-
2010/10/11 15:37:57
Wiosenko, nie wiem jak u Ciebie.. ale u mnie na ogródku jeszcze kilka róż ma płatki.. więc może jeszcze zdążysz zrobić ;)
Pincake, bo użyłam płatków żółtych róż :)
-
2010/10/11 15:45:11
cieszę się że przepis się spodobał :) pozdrawiam serdecznie :)
-
2010/10/11 16:06:51
do takiej herbatki jesiennej..
-
2010/10/11 16:13:53
Chantel, póki jeszcze róże w ogródku, zrobię drugą porcję ;) Bardzo Ci dziękuję za inspirację :)
Asiejko, oj tak :D
-
2010/10/11 16:50:53
taki cukier jest genialny do ciast, nadaje mu niesamowity aromat :)
-
2010/10/11 20:20:26
musi nadawać wypiekom niezwykły aromat i smak ;]
-
2010/10/11 20:50:57
Fajny taki cukier :)) Chyba do ciacha bym użyła albo do naleśników :)
-
2010/10/11 21:17:10
Miałam ochotę na taki cukier, ale nie udało mi się go zrobić w tym roku, osobiście jestem ciekawa smaku herbatki lub ciasteczek. Na pewno będę robić ...
-
2010/10/11 21:51:02
To tłumaczy;)
-
2010/10/11 22:25:23
Eve, zapewne i tę opcję wypróbuję ;)
Karmel-itka, ciasteczka różane.. to właśnie to chodzi za mną najbardziej :)
Majanko, świetny pomysł.. naleśniki z różaną bitą śmietaną i czekoladą.. :D
Anytsujx, jutro będą pierwsze próby. Też jestem bardzo ciekawa co z tego wyniknie ;)
Pincake
, :) żałuję że bardziej intensywnych w barwie nie miałam.. ale i tak pachnie obłędnie ;)
-
2010/10/12 08:36:57
Rewelacyjny cukier! Przygotowany z żółtych róż do dla mnie nowość. Bez wątpienia przydałby mi się w kuchni.
-
2010/10/13 10:39:02
tylko żółte były.. więc wyboru za wielkiego nie było :P Pozdrawiam :)
-
2011/07/29 01:47:34
wlasnie sie suszy, zrobilam z czerwonych roz i wyszedl slicznie rozowy :) chcialam zapytac jak go przechowywac?
-
2011/07/29 08:12:28
nalezy go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku. U mnie był to szklany pojemnik. Dzieki temu cukier nie będzie chłonął wilgoci z zzewnątrz i nie wywietrzeje. Pozdrawiam seredecznie :)
-
Gość: annita, *.dynamic.chello.pl
2015/08/30 18:05:11
a gdzie można takie płatki dostać?
-
2015/08/30 20:06:28
tylko ze znanego źródła, np. własny ogródek, lub miejsce które znasz. Kupić się raczej nie da..
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi