Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Ciasto które piekłam kilka dni temu. Chciałam je opublikować jeszcze przed końcem "Sezonu na jabłka". Zdecydowanie podbiło serca degustatorów.. jest niesamowite! Ci, którzy zdążyli mnie już trochę poznać wiedzą że ja rzadko zachwycam się swoimi wypiekami.. bo zawsze mi coś nie odpowiada ;) A tym akurat się zachwyciłam ;) I to mimo zupełnie nie mającej ochoty współpracować śmietanki, która nie chciała się za nic ubić.

Ciasto jest rewelacyjne! Mocno wilgotny biszkopt, kwaskowe jabłka i słodka śmietanka. I nie będę Was już specjalnie zachęcać. Po prostu musicie spróbować ;)

PS. zdjęcie marne.. ale czasu brak na lepsze. Obiecuje że się niedługo poprawię ;)

jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Składniki:

na biszkopt:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki cukru

- budyń waniliowy (na 1/2 litra)

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa:

- 1,5kg jabłek

- 2 łyżki cukru cynamonowego (ilość dostosować do własnych  upodobań i kwaśności jabłek)

- łyżka soku z cytryny

bita śmietana:

- 0,5l śmietanki 30% lub 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- śmietan-fix

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier (małymi porcjami). Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35 minut w temperaturze 160oC. Wystudzić.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić około 15-20 minut na małym ogniu. Dosłodzić do smaku. Przestudzić.

Biszkopt przekroić na pół. Przełożyć jeszcze ciepłymi jabłkami, przykryć drugą połową biszkoptu i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Całość schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.

Smacznego :)

środa, 27 października 2010, milk_chocolate84

Komentarze
2010/10/27 21:44:01
Jakie marne? Bardzo ładne:))
A ciasto znam pod nazwą Jabłka pod pierzynką:)
-
2010/10/27 22:36:47
a ja takiego ciasta nie znałam, a wygląda pyszniutko...;)
-
2010/10/27 23:20:23
Wiosenko, cudna nazwa :) Wspaniale pasuje do tego ciasta!
Izaa, ja w sumie też nie znałam. Ciasto się na szybko w głowie zrodziło.. i jeszcze szybciej zabrałam się do pracy ;)

Pozdrówki :)
-
2010/10/28 08:19:40
To bardzo lekkie ciasto. W dodatku eleganckie i pyszne :)
-
2010/10/28 08:21:51
A ja to ciasto znam pod nazwą szarlotka królewska, wieki jej nie jadłam. Jeszcze na studiach w jednej z lubelskich kawiarni (plotki chodziły, że tam podają najlepszą w mieście) Pozdrawiam :)
-
2010/10/28 09:09:53
Mikimama, własnie jak robołam zdjęcie to tak sobie pomyślałam że w sumie mogłam zrobić kakaowy biszkopt. Wtedy wyglądałoby bardziej elegancko ;)
Ewo, szarlotka królewska? Kurcze.. to ciasto ma tyle fajnych nazw a ja tak zwyczajnie je nazwałam. Ciekawe czy moja mogłaby konkurować z tą lubelską :P ;)
-
2010/10/28 09:27:09
oo, ale bogata szarlotka, takie lubię! I z bita śmietaną :) Aj, podoba mi się!
-
2010/10/28 11:47:55
cudne ciasto. każdą warstwę zjadłabym z wielką chęcią.
-
2010/10/28 17:27:02
Mniam,
jabłuszka pod taką postacią są wspaniałe.
Pozdrawiam serdecznie,
Olcik z Waniliowej Chmurki:*
-
2010/10/28 22:50:25
Nie masz potrzeby czepiania się zdjęcia, ale chyba masz podobnie jak z wypiekami, zawsze mogłoby być coś lepiej zrobione, wg Ciebie :-)
Ciasto super :-)
-
2010/10/29 09:11:10
Usmiecham_sie, mimo że takie klasyczne szarlotki też kochamy, to czasem można sobie pozwolić na chwilę luksusu ;)
Asiejko, mnie najbardziej zachwycił biszkopt, które był niesamowicie nasączony sokiem jabłkowym.. po prostu rewelacja :)
Olciaky, jabłuszka w ogóle są wspaniałe.. dla mnie pod każdą postacią :D A z bitą śmietaną to już nieprzyzwoita rozpusta ;)
Edysqa, ja tak mam ze wszystkim ;) Zawsze uważałam że "nigdy nie jest aż tak dobrze aby nie mogło być lepiej" :D

Pozdrawiam :)
-
2010/10/29 21:21:59
Na takie ciasto, to ja ogromną mam ochotę. Pyszna sprawa!
-
2010/10/30 00:22:03
mówisz że takie dobre? to trzeba będzie spróbować :)
-
2010/10/30 15:00:28
Zaytoona, jak upiekę następnym razem to dam Ci znać ;) Zapraszam :D
Viridianko, już nie zachwalam :P ale jestem pewna że jak spróbujesz to się utwierdzisz w moim przekonaniu :)

Cieplutkie i słoneczne pozdrowienia :)
-
2010/10/31 12:50:14
Ja to ciasto uwielbiam! Mniam! :))
-
2010/10/31 14:44:31
Z bita smietaną musi byc taka leciutka ;) mniam
-
2010/11/01 18:25:22
Maniu, ja od teraz też ;)
Emmo, leciutka owszem.. ale raczej nie o kalorie chodzi ;)
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi