Blog > Komentarze do wpisu

Pączki z nadzieniem różanym

Przepis na te pączki umieściła u siebie całkiem niedawno Dorotka. Musiałam więc sprawdzić czy rzeczywiście są lepsze niż te od Bliklego ;)

Powiem Wam jedno! To najlepsze pączki jakie kiedykolwiek zrobiłam. I to wszystko dzięki mojemu M. który skutecznie zniechęcił mnie do wyrzucenia ciasta do kosza w trakcie wyrabiania.. Niestety lekko pomyliłam składniki dodając tylko jedno małe jajko, trochę za dużo mąki.. i zamiast rumu dałam olejek rumowy zapominając o dodaniu dodatkowo alkoholu. Dlatego też moje ciasto wydawało mi się za bardzo zbite. Pewna że nic z tego nie będzie, chciałam się owego ciasta pozbyć. Dobrze że do tego nie doszło ;) A dzięki temu możecie mieć pewność że one nie mogą się nie udać, no i napewno powalą Was smakiem na kolana.. tak jak nas ;)

pączki

Składniki:

  • 600g mąki + ew. do podsypywania
  • 3 małe jajka (dałam jedno)
  • 20g świeżych drożdży lub 10g suchych
  • 100g roztopionego masła
  • 70g cukru z wanilią (dałam cukier puder + cukier waniliowy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (dałam olejek rumowy)
  • 250ml letniego mleka20g świeżych drożdży lub 10g suchych
  • olej do smażenia
  • konfitura do nadziewania (u mnie gęsta marmolada różana)


Wykonanie:

Z drożdży świeżych zrobić zaczyn. Makę przesiać, dodać zaczyn (lub suche drożdże). Dodać resztę składników*. Pod koniec wrobić rozpuszczone masło. Wyrabiać kilka minut do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (może się lekko kleić, jednak starać się nie dosypywać mąki). Uformować ciasto w kulę, włożyć do miski oprusznej maką, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5h)

Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok 1/1,3 cm grubości. Wycinać szklanką pączki, układać na blaszce opruszonej mąką. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.

Pączki smażyć na oleju rozgrzanym do temperatury 175oC** z obu stron po kilka minut. Usmarzone pączki układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nadziać i polukrować kiedy są jeszcze ciepłe.

 

*wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej

**olej nie może być zbyt gorący ponieważ wtedy będą surowe w środku, ale też nie za zimny bo pączki będą nasiąkały tłuszczem.

pączki

Smacznego :)

niedziela, 30 stycznia 2011, milk_chocolate84

Komentarze
Gość: , 77-253-1-64.adsl.inetia.pl
2011/01/30 17:16:48
ale pięknie wyglądają! :) czym można nadziać pączki?
www.dusiowa-kuchnia.blogspot.com
-
2011/01/30 17:19:20
Czasem człowiek coś pomiesza, choć ma przepis przed oczami. Najważniejszy jednak efekt końcowy!
-
2011/01/30 17:24:06
dla mnie obowiązkowo marmoladą różaną ;) W zasadzie każdą inną marmoladą. Można też np. nadzieniem ajerkoniakowym lub budyniowym. Ajerkoniakowy zrobisz dodając ajerkoniak do masy budyniowej. Pozdrawiam :)
-
2011/01/30 17:31:04
śliczne pączki, ja mogę tylko pooglądać bo niestety dla 3 osób nie bardzo chce mi się robić :D
-
2011/01/30 17:33:46
MArmolada różana to też dla mnie konieczność. Jeśli idzie o takie pomyłki, to lubię je czasem robić. Powstają fantastyczne dania.
-
2011/01/30 17:40:15
Zauberi, ja też tak myślałam. Miałam zrobić połowę porcji.. niestety nie podzieliłam mleka, więc musiałam dodać składniki dopełniając do pełnej porcji (stąd pomyłka w proporcjach). Finał był taki że gdybym rzeczywiście zrobiła z połowy.. już by ich nie było :D A jest nas w domu trójka.. Ja, mój M. i 3-latek ;)
-
2011/01/30 18:00:33
O jejku, co za widok.Jakie smakowite i puszyste.Tak bym chciała sięgnąć po jeden Twój cudowny pączek...

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/01/30 18:26:13
wyglądają cudnie, aż dziw bierze że miałaś z nimi tyle kłopotu
-
2011/01/30 18:50:14
Sięgaj Aniu :) Jest jeszcze kilka ;)

Bryssska, ale skoro mimo wszystko się udały.. to znak że potrzeba szczególnych umiejętności aby nie wyszły ;)

Pozdrawiam :)
-
2011/01/30 21:32:24
piekne Ci wyszly:) az mam ochote zlapac jednego i zjesc:)
-
2011/01/30 21:34:36
czasai przez przypadek wychodza nam niezwykłe pysznosci ;)
-
2011/01/30 22:25:34
Idealne, naprawdę! I w sam raz dla takiej kuchennej zapominaczki jak ja. ;))
-
2011/01/30 23:07:46
Fantastycznie Ci wyszły! Wiesz ,ja nigdy nie robiłam pączków. Moze bym sie kiedyś skusiła, sama nie wiem. Jakos to smażenie mnie przeraza hihi ;))
Ja osobiscie srednio lubię pączki, zjadam jednego na rok i to koniecznie z rózaną marmoladą, innych nie uznaję hehe;D
Piekne, więc się częstuję:)
Uściski:*
-
2011/01/30 23:20:26
złociste, drożdżowe kule... z lukrem.
i różanym sercem.
-
2011/01/31 08:28:16
Dziękuję Wam bardzo :)

Majanko, ja też uważam że smażenie na tle całego procesu jest najgorsze.. Ale tym razem trafiłam z temperaturą. Była idealna :) Nie mając termometru ani frytownicy nie jest łatwo osiągnąć dobrą temperaturę, ale nie jest to niewykonalne ;) Mam nadzieję że wkońcu się skusisz. Warto próbować ;)

Gorące pozdrowienia dla Was :)
-
Gość: Emess, 89-72-165-157.dynamic.chello.pl
2011/01/31 22:19:52
Wygladaja smakowicie, az slinka cieknie :) Widze, ze czekoladka w formie nadal :)
-
2011/02/01 08:01:12
Cieszę się że do mnie zaglądasz :) Wiesz że nie musisz się zadowalać oglądaniem na ekranie.. Do mnie na pączusia zawsze możesz wpaść :) Gorące pozdrowionka :)
-
Gość: Emess, 89-72-165-157.dynamic.chello.pl
2011/02/01 20:42:28
A mialem sie juz odchudzac :P a tu taka pokusa, ktorej sie oprzec ciezko wyjatkowo hehe
-
2011/02/01 20:59:47
odchudzać? Nie żartuj :P

PS. odbierz maila ;)
-
2011/02/02 12:53:58
smażenie pączków jest najgorsze... najtrudniej utrafić z temp. tłuszczu

chyba nie będę ich smażyć dopóki nie kupię sobie termometru, bo przy braku wprawy wiele pączków nadaje się do wyrzucenia
-
2011/02/02 13:05:14
N-ina, nie ukrywam że nie raz moje pączki w koszu wylądowały ;) Ja jednak i tym razem smażyłam bez termometru, a temperaturę sprawdzałam kawałkiem chleba. Kiedy zauważyłam że wrzucony kawałek chleba zaczął się rumienić w ciągu 40 sekund, wtedy zaczynałam wkładać pączki. O ile się nie mylę.. przeczytałam o tym na blogu Dorotus. Jak widać metoda skuteczna :))
-
2011/02/07 12:04:01
Piekłam je i polecam innym .Pycha.
-
2011/02/07 12:33:53
Dziękuję Bożenko za wszystkie miłe kometarze :)

Udanych wypieków życzę!
Pozdrawiam :)
-
Gość: hakuna matata, public62502.cdma.centertel.pl
2011/03/07 11:38:46
pączki w wykonaniu autorki- przepyszne!! a w weekend spróbuję zrobić sama na imprezę:)
-
2011/03/07 21:44:39
Hakuna, życzę powodzenia :) W razie wątpliwości pisz lub dzwoń.. pomogę na szybko ;) Pozdrawiam :)
-
Gość: hakuna matata, public8507.cdma.centertel.pl
2011/03/14 21:16:28
I zrobiłam! I wyszły! Choć bez konsultacji się nie obeszło;) ale super, jestem z siebie dumna jak nie wiem co:D
-
2011/03/15 08:12:53
e tam.. i bez konsultacji dałabyś radę :P Nawet mój M stwierdził że cudnie Ci wyszły :) Ja tam od razu wiedziałam że to będzie sukces ;) Pozdrawiam :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi