Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pączki z cukrową posypką

Późnym wieczorem...

Godz. 20.34..

K: 'Muszę jeszcze dzisiaj zrobić jakieś ciasto albo muffiny na jutro..'

A: 'ja też..'

20.36...

A: 'możemy razem zrobić ;) tylko że firankę szyję :) no ale mogę to odłożyć ;)'

K: :)

I tak oto całkiem spontanicznie, urządziłyśmy sobie z Agą kolejne wspólne pieczenie. Tym razem ofiarą padły pieczone pączki z kotlet.tv ;) Mięciutkie, puszyste, ze słodką cynamonową skorupką. Ciasto rewelacyjnie się wyrabia i szybko rośnie. Smakują trochę jak drożdżowe bułeczki, dlatego bardzo smakowały nam w towarzystwie dżemu lub nutelli. Mój synek zjadł dwa na śniadanie maczając je sobie w serku, co również uważam za świetny pomysł :) Dziękuję Ci Agnieszko za kolejne udane spotkanie w kuchni :)

pieczone pączki

Składniki:

  • 275 g mąki
  • 110 ml mleka
  • 15 drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła

posypka:

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • trochę wody/ew. jajko roztrzepane z łyżką mleka

Wykonanie:

Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn. Odstawić. Na stolnicę wysypać mąkę, wtłuc jajko, dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić. Kiedy kula będzie zwarta, powoli wrabiać rozrtopione masło. Wyrabiać około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę (u mnie pół godziny).

pieczone pączki

Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wycinać pączki szklanką. Można wykrawać środki kieliszkiem lub pozostawić pełne.

Wymieszać razem wszystkie składniki posypki. Wycięte pączki smarować wodą lub mlekiem roztrzepaym z jajkiem, obtaczać obficie w posypce. Gotowe pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec przez około 10-12 minut (bez ponownego wyrastania).

 

Uwagi:

* moje pączki były słabo zarumienione, ponieważ smarowałam je wodą aby przykleić posypkę. Jeśli chcecie aby były bardziej rumiane, należy je posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

* autorka przepisu podaje aby obtaczać je z obu stron, ja jednak następnym razem obtoczyłabym tylko z wierzchniej strony, ponieważ cukier od spodu karmelizuje się podczas pieczenia, przez co pączki lekko się kleją. Może się również przypalać podczas pieczenia.

pieczone pączki

Smacznego :)

sobota, 26 lutego 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/26 11:41:12
chyba z minutę wpatrywałam się w pierwsze zdjęcie :) po prostu cudne ujęcie
-
2011/02/26 12:31:24
są przepyszne prawda? ja to mam nosa ;) a zdjęcia masz obłędne i ja poproszę to kawki te obwarzanki z pierwszego zdjęcia, z czekoladą, mniam
-
2011/02/26 12:46:46
narobiłaś mi apetytu tymi pączkami, może zrobię na tłusty czwartek :)
-
2011/02/26 13:57:05
Obłednie:)
-
2011/02/26 13:59:37
Kaspiecze, dziękuję :)
Aga, w nutellą najlepsze ;) Kolejny wspólny sukces :))
Zauberi, polecam :)
Wiosenko, obłędnie to ja się nimi objadłam ;)

Pozdrawiam :)
-
2011/02/26 14:32:11
Pyszności!:) Tak bardzo podoba mi się ten przepis że chyba właśnie te wykorzystam na tłusty czwartek:)
-
2011/02/26 16:55:40
patrzę i nie mogę się napatrzeć... rewelacja!
-
2011/02/26 18:56:15
Judik, cieszę się że Ci się podoba. Będę zaglądała do Ciebie zobaczyć efekty ;)
Myniolinko, wystarczy parę chwil i możesz patrzeć na swoje :P
-
2011/02/26 22:11:48
Jakie piękne te pączuszki są! Takie inne:)) A pierwsze zdjęcie rewelacja normalnie Kasiu!:
Uściski:*
-
2011/02/27 09:12:28
Majanko, bardzo Ci dziękuję :) Przyznam po cichu że to pierwsze zdjęcie zrobiło na mnie wrażenie. Sama się napatrzeć nie mogłam :P Pozdrawiam Cię cieplutko :*
-
2011/02/27 21:25:59
Bardzo fajne!
I pdooba mi się, że są posypane miałkim cukrem, bez polewy. Wyglądają na takie puszyste:)

Ja co prawda swoje smażyłam (robiłam z ziemniakami), ale też mialy fajną fakturę.

ziolowyzakatek.blogspot.com/2011/02/zimowo-fotograficznie-plus-swietne.html

Pozdrawiam!
-
2011/02/27 21:42:18
Atria, rzeczywiście są mocno puszyste. Dla mnie były bardziej jak drożdżowe bułeczki niż pączki, ale z nutellą smakowały rewelacyjnie ;) Ciekawe doświadczenie, robiłam takie pierwszy raz :)
-
2011/02/28 08:41:38
ojej te zdjęcia są mega kuszące :)
-
2011/02/28 08:56:48
Chantel, to po drożdże do sklepu, chwila moment i możesz mieć takie własne :P ;)
Pozdrawiam :)
-
2011/03/02 18:55:18
Wyglądają naprawdę smacznie. Szukam wlaśnie czegoś na jutrzejszy dzień tłustości :) Może się skuszę na Twoj przepis, bo wypiek pieknie wygląda.
-
Gość: Sylwia, *.dynamic.chello.pl
2011/03/04 17:27:05
Czy ktoś się orientuje na ile mniej więcej oponek jest ten przepis??Na ile sztuk?
-
2011/03/05 00:26:45
Wyszły wspaniałe! Tak pyszne że zniknęły w jeden wieczór!:)
-
2011/03/05 08:50:36
Mollisia, i jak? Udało się zrobić? ;)
Sylwia, porcja jest na około 30 sztuk. Wychodzi dość dużo.
Judik, cieszę się :)

Buziaki :*
-
Gość: Kamila, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/07/17 12:04:15
Witam;)
upiekłam te pączucie wczoraj, zamiast posypki oblałam je polewą ajerkoniakową i odrobiną posypki czekoladowej - wszyscy byli zachwyceni, większość nie zdążyła ostygnąć przed ich spałaszowaniem :D
dziękuję za przepis i pozdrawiam ;)
-
2012/07/17 20:37:08
Baaaaaardzo się cieszę :)
pzdr :)
-
Gość: Etien, *.08.gwa.telkab.pl
2014/02/26 21:48:56
mi na podstawie tego przepisu w formie bezglutenowej wyszły wyrośnięte placki drożdżowe... nadziałam je konfiturą z jagód i przyznam że to niezły przepis na jagodzianki :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi