Blog > Komentarze do wpisu

Chrrruuupiące faworki/ Faworki na piwie

Zapowiedziany przepis :)

Faworki smażyłam nie raz, z różnych przepisów, ale tak kruchych i chrupiących jeszcze nie jadłam. Są tak samo smaczne dnia następnego, a nawet trzeciego jak tuż po smażeniu. Do tego te wielkie bąble.. :) Nie mogłam się od nich oderwać! Gwarantuje Wam że Wy też nie będziecie mogli ;) Ale uwaga..

... nie oszukujmy się.. Sekretem dobrych faworków nie jest tylko przepis. Ważne jest wybijanie ciasta dzięki czemu nabierają takiej chrupkości, oraz rozwałkowanie ciasta bardzo cieniutko. Warto więc zagonić do pomocy mężów ;) I jeśli nie spotkamy się do czwartku to już dzisiaj życzę Wam udanego dnia Obrzarstwa.. i pamiętajcie.. tego dnia umiar jest niewskazany.. ;)

faworki

Składniki:

  • 0,5kg mąki
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka masła roślinnego
  • ok. 200ml piwa (ilość regulować podczas zagniatania)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem około 10min (od tego etapu zależy jak bardzo kruche będą faworki).

Ciasto podzielić na mniejsze części. Rozwałkowując jedną część, resztę ciasta przykryć aby nie obeschło. Wałkować bardzo cienkie placki (im cieniej tym lepiej). Płaty kroić w paski szerokości około 4cm i szerokości ok. 10cm długości. W środku zrobić nacięcie, przeciągnąć przez nie jeden z rogów. (tutaj foto instrukcja)

Faworki smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe faworki układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

 

wtorek, 01 marca 2011, milk_chocolate84

Komentarze
2011/03/01 09:13:52
No to czekamy cierpliwie :)
-
2011/03/01 09:16:26
te bąbelki są cudne.
-
2011/03/01 10:01:00
Jakie piękne! :))
Ależ mnie zaskakujesz pozytywnie. Wiesz, jak się cieszę,ze wróciłaś? Baardzo!
Ściskam:*
-
2011/03/01 10:29:43
cudne zdjęcie boosshhh chyba muszę zrobić w tym roku faworki chociaż sama nie wiem kiedy...;)
-
2011/03/01 11:04:56
Misbasiu, postaram się oby to czekanie nie trwało długo :)
Asiejko, i własnie to jest w nich fajne. Mają ogromną ilość bąbelków dzięki czemu są niesamowicie chrupiące :)
Majanko, bardzo Ci dziękuję :) Ja też się cieszę że już jestem.. i mam nadzieję że nie pozwolę sobie więcej na tak długie rozstanie z Wami :) Buziaki :*
Izaa, jak to? A brałaś pod uwagę że nie zrobisz? No nie kochana.. tak to się nie robi :P ;)

Cieplutkie pozdrowienia dla Was :))
PS. szkoda że już dzisiaj nie jest czwartek, co? :P
-
2011/03/01 11:41:39
Takie puchate i lekkie. A przy tym chrupiące. Wiwat faworki! :)
-
Gość: Iska, public7023.xdsl.centertel.pl
2011/03/01 14:22:35
Zdjęcia piękne. Czekam na przepis.
-
2011/03/01 14:25:06
Usmiecham_sie, wiwat!!! :)
Iska, dziękuję, przepis niebawem :)
-
2011/03/01 14:26:32
też bym chrupnął, ależ bym chrupnął!!!
-
2011/03/01 14:42:43
nooo Ty masz faworki ja mam likier, imprezkę tłustoczwartkową czas zacząć, ja dziś chciałam pączusie robić ale się zastanowię może skorzystam z twojego pomysłu, tylko te wałkowanie ciasta, ciężko już mi troszkę ;)
-
2011/03/01 15:09:42
Aga, no tak.. może Ci już być ciężko.. Ale od czego jest małż? :)) Mała też pomoże ;) Lecę popatrzeć co tam nowego u Ciebie :))
Krzywy_Zgryz, zapraszam ;)
-
2011/03/01 16:55:37
sa takie sliczne, ze ja to juz sie czestuje i chrupie ze smakiem:)
-
Gość: Iska, public3139.xdsl.centertel.pl
2011/03/01 19:11:56
Ciekawy przepis.Na piwie? Warto wypróbować.Mam pytanie,czy olej nie będzie się burzył ?
-
2011/03/01 19:19:01
kulinarnespotkania, częstuj się, smacznego ;)
Iska, możesz spokojnie smażyć. Z olejem nic się nie dzieje :)

-
Gość: Iska, public3139.xdsl.centertel.pl
2011/03/01 19:23:15
Dziękuję za szybką odpowiedż.Pozdrawiam.
-
2011/03/01 20:24:14
Im wiecej na nich cukru pudru tym smaczniejsze :) uwielbiam
-
2011/03/01 21:01:19
uwielbiam faworki na piwie. robię je najczęściej i chyba z żadnego innego przepisy nie wychodzą tak chrupiące. Twoje zdjęcie wywołało u mnie niepohamowaną chęć na faworki. dobrze, że już wieczór, bo jeszcze rzuciłabym się do kuchni :)
-
2011/03/01 23:57:47
ooo ja, przepysznie wyglądają, pachnie aż u mnie, czuję ten smak, ale trzeba było mnie uprzedzić że piwo mam kupić ;) eh i jak ja teraz zasnę? :(
-
2011/03/02 08:31:11
Iska, bardzo proszę :)
Emma, podzielam Twoje zdanie. Cukru pudru nigdy nie żałuję ;)
Kaspiecze, proopnuję po prostu usmażyć je dzisiaj i zaspokoić swoją niepohamowaną chęć :D
Aga, to co dzisiaj popołudniowe spotkanie w kuchni przy faworkach? ;)

Pozdrówki dla Was :)
-
2011/03/02 09:39:13
w sumie, czemu nie? jeżeli będę miała siły, olej mam bo właśnie skończyłam smażyć pączki bez drożdży :)
-
2011/03/02 09:57:32
Aga, ja zaczynma koło 18 robić faworki. W planach mam jeszcze pączki (z drożdżami ;) i donuty z posypką, więc najpierw sobie wyrobię oba drożdżowe, a w czasie wyrastania zrobię faworki :D Wpadnę na skypa po powrocie do domu ;)
-
2011/03/02 12:32:03
mam nadzieję, że Twoje zdjęcie przekona mojego M do faworków.. Wyglądają niesamowicie!
-
Gość: retro, apn-77-114-240-209.dynamic.gprs.plus.pl
2011/03/02 13:04:21
Tylko jedno małe pytanie: czy masło ma być roztopione czy w postaci stałej? Jeszcze nie znam się na wszystkich tajnikach kuchni :-)
-
2011/03/02 13:43:03
Basiu, tak samo smakują, więc jestem dobrej myśli co do zmiany preferencji Twojego M ;)
Retro, masło powinno być miękkie lub roztopione aby dobrze się wrobiło.

Pozdrawiam :)
-
Gość: chloe, apn-95-41-74-212.dynamic.gprs.plus.pl
2011/03/02 18:16:15
Właśnie zrobiłam faworki wg. tego przepisu, niestety, ale nie są chrupiące i kruche tylko gumowate :-/
-
2011/03/02 19:14:29
[b[Chloe, bardzo mi przykro że tak Ci wyszły. Ciężko powiedzieć co poszło nie tak. Ja właśnie się zabieram za ich robienie :))
-
2011/03/03 08:41:30
robiłam wczoraj z tego przepisu, i wyszły rewelacyjne. Chrupią, są lekkie i delikatne :) Nasmażyłam też pączków i donutów. Troszkę się nastałam nad tym.. no ale za to dzisiejszy czas porannej kawy jest o wiele przyjemniejszy niż zwykle ;) Życzę wszystkim smacznego :)
-
2011/03/03 22:13:24
przepysznie wyglądają, zapisuję sobie przepis
-
2011/03/04 21:57:58
a ja robiłam i mi wyszły chrupiące :) właśnie zjedliśmy ostatnią partię, moja córa za faworkami nie przepadała ale te o dziwo wcinała, hmm, może dlatego że na piwie? ;) im cieńsze tym bardziej chrupkie no i oczywiście nie zapomniałam o zbiciu ciasta, tylko że ja to robiłam tłuczkiem do mięsa bo wałek mam plastik/fantastik ;)
-
2011/03/05 08:52:59
Dusiowaa, mam nadzieję że wykorzystasz :)
Aga, u mnie też robiły furorę. Zarówno u mnie w pracy jak i u mojego M. Są rewelacyjne :)
-
Gość: , pc12-102.btk.net.pl
2011/07/02 16:44:14
Przed chwila zrobiłam te faworki przepis prosty i faworki bardzo dobre. polecam serdecznie :):):)
-
2011/07/03 13:13:31
Bardzo mi miło.. polecam się na przyszłość :))
-
Gość: , pc12-102.btk.net.pl
2011/07/03 21:41:23
Oczywiście chłopak mi pomagał i trochę się zdziwił, że nam wyszły to jego pierwsze samodzielne faworki :):):)
-
2011/07/03 22:18:54
czyli przyczyniłam się do podwójnego sukcesu ;) Gratuluję zatem Tobie.. i chłopakowi :)
-
Gość: Asia86, 92-63-38-107.ip.mgk.pl
2012/02/15 13:24:56
Właśnie zrobiłyśmy z teściową faworki z tego przepisu i są fantastyczne :) kruche, delikatne i takie nabąblowane ;D polecam :)
-
2012/02/15 13:35:42
Cieszę się bardzo :)
-
Gość: Paulina_eM, 178235043202.bialystok.vectranet.pl
2012/02/15 19:43:13
właśnie robiłam faworki i wyszły przepyszne :) chrupiące i z "bąbelkami" z piwa :D Przepis godny polecenia, pozdrawiam
-
2012/02/15 20:42:54
ja będę je robiła jutro :)
Życzę udanego i rozpustnego czwartku :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi