Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto do pizzy

Zastanwiacie się jaka jest przewagą domowego ciasta do pizzy nad kupnym spodem? Już Wam mówię ;) Po pierwsze: można je rozwałkować na dowolną grubość. Po drugie: nie rozmięka jak kupny spód, przez co nie jest taki "gumowaty". Do tego ulubiony sos, ulubione dodatki, i weekendowy obiad, który zapewne najbardziej spodoba się dzeciom, gotowy :D

I choć tym razem na cieście wylądował tuńczyk, to ja najbardziej lubię pizze z owocami. W końcu nie jest tajemnicą że u mnie słodycz zawsze zwycięży ;) A jaka konkretnie powala mnie na kolana, zapewne jeszcze Wam pokaże ;) Tymczasem zachęcam do skorzystania z fantastycznego przepisu znalezionego u Dorotki :)

ciasto do pizzy

Składniki (na jedną dużą pizzę wielkości blachy z piekarnika):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli

 

Wykonanie:

Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto (około 5-7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 30-40 minut).

Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią. Rozwałkować cienko* zostawiając grubsze ranty**. Polać sosem, ułożyć ulubione dodatki.

ciasto do pizzy

Piec około 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ja piekłam w 220oC przez około 20 minut).

 

* grubość ciasta należy dopasować do swoich upodabań. Wielbicielom cienkiego spodu polecam rozwałkować ciasto naprawdę cieniutko.

** ja rozwałkowałam całe ciasto, poczym zawinęłam ranty.

 

Smacznego :)

poniedziałek, 28 marca 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/28 08:35:24
WOW! Teraz cały dzień będę głodna chodzić ;)
-
2011/03/28 08:36:13
Wydaje mi się, że to jest własnie to ciasto do pizzy jakie lubię najbardziej...
Smakowicie wygląda ta pizza! Mniam :)
-
2011/03/28 09:47:57
piękna ta pizza, aż i się zachciało upiec:). My też korzystamy z przepisu Dorotki, nawet tego samego i jest wspaniały ...a ostatnio zakochaliśmy się jeszcze w cieście na pizzę Jamiego Olivera:) pozdrawiam
-
2011/03/28 11:18:10
O jak dawno nie jadlam pizzy... Strasznej ochoty mi narobilas. Ja z przepisu Dorotus jeszcze nie korzystalam wiec zapisze sobie do wyprobowania. Ja za to moge Ci polecic (jesli lubisz pizze na mega cienkim ciescie) przepis na ciasto do pizzy z blogu Kwestia Smaku. Jest rewelacyjne.

Pozdrawiam.
-
2011/03/28 11:35:55
fajny przepis, zapisuję :)
-
2011/03/28 11:47:10
Russkaya, a popołudniu pizza na obiad ;)
Anus, zdecydownaie polubiłabyś to ciasto :) Genialne jest :)
Jolu, rozejrzę się zatem za przepisem Jamiego. Uwielbiam jego przepisy :)
Majazteca, z przepisu z KS jeszcze nie korzystałam, ale skoro polecasz, to spróbuję. Powiem Ci szczerze że i z tego przepisu udało mi się uzyskać naprawdę cienkie ciasto. Po rozwałkowaniu, ledwo je na blaszkę przeniosłam ;) Było ultra cieniutkie, takie jak lubię :)
Zauberi, fajny, szybki i tani ;) Warto zapisać :))

Pozdrówki, udanego słonecznego poniedziałku życzę :)
-
2011/03/28 14:03:25
Musiało być pyszne:) Ja też najbardziej lubię z owocami:)
-
2011/03/28 17:01:49
Świetna! Dawno nie jadłam pizzy,a z tuńczykiem to jeszcze w ogóle .
Pozdrowienia ciepłe:)
-
2011/03/28 19:48:54
taka pizze to bym sobie zjadla... mniam:)
-
2011/03/28 20:46:27
Judik, oj tak. Pizza z owocami jest najlepsza :)
Majanko, u nas też dawno nie było pizzy. Odkąd młody jest na diecie bezmlecznej, pizza z ciągnącym się żółtym serem odeszła w zapomnienie :( Tym razem wykorzystaliśmy fakt że młody był u babci przez całą sobotę ;)
Kulinarnespotkania, jedząc taką domową jakieś takie.. mniejsze wyrzuty są, prawda?;)

Pozdrawiam :)

-
2011/03/29 00:12:36
mhmm pizze są pyszne, a zwłaszcza gdy zrobi się je samemu, ale wytłumacz mi proszę, jak pizzę na słodko robisz? jesz? w ciąż jestem i to po raz 2 ale szczerze mówiąc na pizzę na słodko nie miałam zachciewajki ;)
-
2011/03/29 08:27:37
[Aga, pizza na słodko jest najlepsza :D Podeślę Ci z wieczora kilka propozycji mailem ;)
-
2011/04/04 11:00:49
Już od dłuższego czasu robię pizzę zawsze z tego przepisu. potwierdzam, wychodzi pyszna.
-
Gość: , *.aster.pl
2011/11/25 22:58:54
ja juz robie
-
2011/11/25 23:00:40
czekam zatem na opinię ;)
-
2012/02/13 21:41:49
Przepis przepisałam właśnie na karteczkę i jutro zabieram się do dzieła...a raczej do pizzy:)
-
2012/02/13 22:17:28
daj znać jak poszło :)
-
2012/10/20 12:05:22
Mi ciasto niestety takie cienkie jak w pizzerii nie wychodzi, ale za to wiem z czego jest zrobione i jest pyszne :)
-
2012/10/20 20:25:55
Aby było cienkie, trzeba je rozwałkować naprawdę moooocno. I wbrew pozorom wszystko się po upieczeniu trzyma. Jak to mówi p. Gessler- "stoi jak trzeba" ;)
-
2012/11/27 22:59:35
Ciekawe ciasto, będzie trzeba wypróbować.
-
2015/03/29 11:23:26
A prawdziwa radość z tak przygotowanego ciasta, a potem pizzy jest wtedy gdy dzieci stwierdzą, że jest lepsza niż z pizzerii. Polecam robienie domowej pizzy z dowolną ilością ulubionych dodatków
-
2015/03/30 08:34:31
6benek, zgadza się :) A domowa ZAWSZE lepsza niż z pizzerii ;)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi