Blog > Komentarze do wpisu

Pampuchy (parowańce)

Pampuchy to mięciutkie i puszyste drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Najlepsze są na ciepło tuż po uparowaniu, jednak równie smaczne są na drugi dzień podgrzane chwilkę w mikrofali. Można je jeść zarówno na słodko- z dżemem, nutellą lub maczane w jogurcie, jak i na słono- ja zwykle kładłam na każdą bułeczkę plaster żółtego sera, posypywałam lekko bazylią i oregano, poczym wkładam na chwilę do mikrofali aby ser się stopił.

Pycha.. obie wersje ;) A najlepiej zapytać małego łakomczucha, który na kolację zjadł cztery spore bułeczki z dżemem ;) Przepis od Majanki :)

pampuchy parowańce

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • szklanka letniego mleka (użyłam koziego)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oleju i szczypty soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut). Odrywać po kawałku ciasta, formować kulkę, układać na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczyć. Bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wkładać do naczynia do gotowania na parze*, parować około 8 minut.

 

*ja parowałam na wkładce go garnka do gotowania na parze, ale Majanka podaje fajny pomysł parowania na gazie lub tetrze zawiązanej na krawędziach garnka.

pampuchy parowańce

Smacznego :)

 

sobota, 19 marca 2011, milk_chocolate84

Komentarze
2011/03/19 09:02:16
Przepiękne! I pampuchy i zdjęcie!
Pozdrawiam:)
-
2011/03/19 09:29:08
Uwielbiam pampuchy!
Pysznie wyglądają u Ciebie:)
-
2011/03/19 09:32:39
Uwielbiam pampuszki:) ...najbardziej z sosem z jagódek:) pozdrawiam ciepło
-
2011/03/19 09:37:47
Milku,jak sie cieszę,ze zrobiłaś te parowańce !:))) Nie masz pojęcia jaką mi radość sprawiłaś. Pięknie u Ciebie ten pampuszek wygląda. Muszę spróbować takiej slonej wersji koniecznie. Cudne!
Pozdrawiam ciepło:)
-
2011/03/19 09:51:56
Kucharnia, bardzo dziękuję :) Zachęcam do zrobienia własnych ;)
Andziu, zachęcam do zrobienia domowych, takie świeżutkie, prosto z pary są genialne :)
Jolu, ja też chyba najbardziej z jagodami, ale tym razem zadowoliliśmy się czarnymi porzeczkami ;)
Majanko, od razu wiedziałam że je zrobię odkąd je u Ciebie zobaczyłam. Dziękuję Ci za inspirację :) A słonej wersji musisz spróbować. Pampuszek pod serową kołderką opruszony bazylią i oregano to naprawdę coś grzechu wartego ;) Buziaki :*
-
2011/03/19 11:19:52
Przepiękne!
-
2011/03/19 11:24:21
wyglądają niesamowicie kusząco, obie wersje mi się podobają
-
2011/03/19 11:33:24
Też robimy parowańce. Czekają w kolejce na bloga. To bardzo ciekawy obiad, który każdy może zjeść tak, jak lubi.
-
2011/03/19 13:08:27
Misbasiu, dziękuję. Za przepisy również :)
Basiu, nas skutecznie skusiły. Z połowy porcji wyszło mi 10 sztuk. Wszystkie (za wyjątkiem jednego ukrytego do zdjęcia) zniknęły w jeden wieczór ;)
Kubełku Smakowy, śniadanie, obida, kolacja, podwieczorek.. nadają się właściwie na każdy posiłek w zależności od sposobu podania. Podobno pysznie smakują podane do gulaszu :)
-
2011/03/19 14:29:28
Wieki całe nie jadłam :) A zjadłabym baaardzo chętnie :)
-
2011/03/19 15:45:53
Uwielbiam je:) Musze koniecznie kiedyś spróbować je zrobić:) Śliczne wyszły:)
-
2011/03/19 15:59:44
mniam, uwielbiam je:)
do gulaszu są rewelacyjne, spróbuj koniecznie:)
u nas jeszcze z serkami i owocami zjadamy:)
-
2011/03/19 16:29:07
Flusso, ja też dawno nie jadłam. Miło było odświeżyć sobie ten smak :)
Judik, są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, więc szczerze zachęcam do zrobienia :)
Tortowo, wersja z gulaszem bardzo mi się podoba, zapewne przy najbliższej okazji wypróbuje :)
-
2011/03/19 18:04:43
jeszcze nigdy ich nie robiłam, ale jadłam kilkakrotnie i pyszne są, a Twoje wyglądają bosko
-
2011/03/19 21:32:04
Przepyszne zdjęcia, aż ślinka cieknie na sam widok:)
-
2011/03/19 23:45:31
jak ja ich dawno nie robiłam, są pyszne z rumianym masełkiem i cukrem (:
-
Gość: Mel, 93-96-127-193.zone4.bethere.co.uk
2011/03/20 09:17:41
My je jadamy z kawałkiem pieczonego mięsa i sosem mięsnym :) rewelacja :)
-
2011/03/20 09:53:03
U mnie nazywały sie paruchy. I dopiero kilka lat temu zorientowałam się, że nazwa może się kojarzyć dwuznacznie ;)
-
2011/03/20 09:59:13
Zauberi, ja też zwykle kupne jadłam, ale teraz już raczej kupować nie będę. Robi się je błyskawicznie, więc w każdej chwili można mieć świeżutkie :)
Kulinarnespotkania, niby zwyczajne bułeczki a tak kuszą ;)
Darki, tak też jadłam :) Pycha :)
Mel, kolejnym razem właśnie w takiej roli wystąpią :)
Usmiecham-sie, paruchy? Takiej nazwy jeszcze nie słyszałam. Dla mnie to zawsze były pampuchy :)

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2011/03/20 12:56:55
bardzo lubimy!Taki smak dzieciństwa trochę :) Piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie do Wykrywacza!Pozdrawiamy!
-
2011/03/20 15:24:31
Mhmh! Uwielbiam! Ale niestety do tej pory sama jeszcze tego nie robiłam. Zawsze byłam zapraszana przez mojego brata, teściowa robiła parowańce. A tym razem ja będę musiała ich zaprosić ;-D Mam garnek na parze.. więc go wykorzystam w ten sam sposób ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2011/03/20 18:50:44
Wykrywaczu Smaku, ja zawsze zajadałam się nimi z mamą, ale niestety takimi kupczymi ;) Od teraz na pewno się to zmieni :)
Biedr_ona, zrób, zrób.. ;) Zrobisz wrażenie na rodzinie ;)

-
2011/03/21 20:13:58
ale pięknie wyrośnięte, zjadłabym z przyjemnością
-
2011/03/22 08:46:33
w weekend będę znowu robiła, więc jakbyś miała ochotę....? ;) Pozdrawiam i miłego dzionka życzę :)
-
2011/03/23 14:05:33
ojej! jaka piekna kluska parowa! z checia wpadlabym na taki obiadek do Ciebie! :-))
-
2011/03/25 20:33:21
oj gdyby nie moje przeziębienie i wielki balon to z ogromną chęcią bym zawitała, ba, przeniosłabym się do Ciebie :)
-
2011/03/26 12:21:24
Cuda_wiadnku, zapraszam jutro ;)
Aga, balona niedługo nie będzie.. więc lada chwila utracisz wytłumaczenie :P
-
2011/05/26 12:50:02
Ach właśnie mam ochotę na parowańce i jagódki mam- więc do dzieła:D:D:D
-
Gość: Pat, staticline56706.toya.net.pl
2011/06/16 13:30:33
Możesz opisać, jak Ty robisz zaczyn? Chyba coś robię źle... (; Dziękuję (:
-
2011/06/16 13:41:01
do letniego mleka dodajesz pokruszone drożdże, cukier i makę. Wszystko mieszasz łyżką, i odstawiasz do wyrośnięcia przykryte ściereczką. To wszystko :)
A co dokładnie jest nie tak u Ciebie?
-
2011/11/16 01:37:03
To mój ukochany smak z dzieciństwa! :)
-
Gość: kxkxkxkx, 77-254-73-65.adsl.inetia.pl
2011/12/18 11:51:46
pierwszy raz zrobiłam z tego przepisu i wyszły genialnie ;-)) naprawde warto :-) Smaczne bardzo ;-) Polecam
-
Gość: , ably189.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/05 18:12:13
fffffffffffffffaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjnnnnnnnnnnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeeee
-
Gość: halfdan, staticline56704.toya.net.pl
2012/06/25 20:49:51
Hej,
Świetny przepis, wypróbowałem.
Wychodzą właśnie takie jak lubię.
-
2012/06/25 21:11:06
super! bardzo się cieszę :)
-
Gość: , c5-40.icpnet.pl
2012/08/08 09:39:21
to są pyzy! >.<
-
Gość: paula, eto188.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/23 20:01:45
Wyglądają smakowicie :) A ile pampuchów wychodzi z podanych proporcji?
-
2012/08/24 09:51:02
coś koło 12 średnich sztuk :)
Pozdrawiam/
-
Gość: ui, ds9.agh.edu.pl
2012/12/15 16:00:30
staram się ograniczać drożdże i dałam połowę, wyszły pyszne! :) mi wyszło 30 małych ;)
-
Gość: akayoru, ip-89-161-35-75.tel.tkb.net.pl
2013/01/09 13:07:30
Nie ma to jak domowe pampuchy:) Mi jak jakieś zostaną to przekrajam na pół, do środka wkładam ser żółty, smaruję z wierchu i spodu masełkiem i do opiekacza. Splaszczone, ale pyszne kanapeczki:) A na Słowacji podają pampuchy pokrojone na plastry jak chleb, do gulaszu. Wersji słodkiej tam nie spotkałam.
-
2013/01/11 07:37:49
słyszałam że podaje się je do gulaszu, ale nie próbowałam jeszcze :)
Pozdrawiam
-
Gość: mala2550, netpanel-212-182-98-182.samsonowicza-f1.lublin.pl
2013/02/22 18:46:38
lepszych parowańców nie robił nikt niż moja babcia, to smak mojego dzieciństwa...z truskawkami, jagodami, wiśniami...i zawsze na gazie przyczepionej do garnka gumką...pyyyyychaaa.
-
Gość: an, 89-69-189-5.dynamic.chello.pl
2014/01/26 18:32:48
Dlaczego mi nigdy ciasto drożdżowe nie wychodzi :(
-
2014/01/26 19:04:05
jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie niestety nie ma :(
-
Gość: , 095160216234.bialapodlaska.vectranet.pl
2014/02/05 19:24:18
nie wyszły moja mama robiła wszystko jak trzeba i nie wyrosły :( czy jest inna przyczyna czy mama nie ma talentu???? ;_;
-
Gość: szkoda, 095160216234.bialapodlaska.vectranet.pl
2014/02/05 19:25:00
nie wyrosły :(
-
2014/02/05 20:37:53
czasem to wina drożdży. Miałam tak dwukrotnie. Co prawda nie z tym przepisem, a z ciastem na pizzę, ale też robiłam tak jak zwykle, a ciasto nic nie wyrosło :(

-
Gość: Śliwka, 027970c7.bb.sky.com
2014/07/01 12:23:40
Dzisiaj tez będę robiła. Skorzystam z Twojego przepisu.
www.sliwkawegierka.pl
-
2014/07/01 12:41:32
cieszę się, czekam na efekty :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi