Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek pomarańczowy

Prawda jest taka, że nie jestem zwolenniczką mazurków. Wiecie już że lubię słodycz umiarkowaną, zwykle zredukowaną o co najmniej połowę w stosunku do przepisu. Dlatego też kajmak, czekolada, a jeszcze o zgrozo(!) jedno i drugie w jednym, przyprawia mnie o zbyt duże zawirowania w żołądku ;) No ale nie mogę myśleć tylko o sobie, a zapewne część z Was na ten właśnie wypiek czeka, więc jest :)

Najbardziej smakował mi spód ;) (genialny przepis z Kwestii Smaku) ale spokojnie.. nie zeskrobywałam z niego masy, zjadłam w komplecie ;) I choć nie mogłabym zdzierżyć na raz więcej niż malutki kawałek.. to był to miły towarzysz do porannej kawy :)

mazurek pomarańczowy


Składniki na spód (33/26cm):

  • 150g miękkiego masła
  • 70g drobnego cukru do wypieków lub 60g cukru pudru (dałam 2 łyżki+16g cukru waniliowego)
  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)

Na masę:

  • 200g dżemu brzoskwiniowego/pomarańczowego/morelowego lub mieszanki (ja dałam morelowy+pomarańczowy)
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ponadto:

  • 30g czekolady gorzkiej

 

Wykonanie:

Masło ucierać z cukrem przez około 7-8 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę (i ewentualnie ekstrakt), dalej miksować lub ugnieść ciasto ręką. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (około 15-20 minut).

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 0,5cm. Zdjąć papier z góry, dolny wraz z ciastem przenieść do formy. Dociąć nożem do wymiarów dna. Pozostałe ciasto ponownie zlepić. Formować wałeczki, składać po dwa, układając je w ozdobny rant. Ponakłuwać widelcem dno.
Piec w temperaturze 160oC (piekłam w 180oC) przez około 15-20 minut. Wystudzić.

Dżem podgrzać, dodać skórkę pomarańczową, chwilę podgrzewać razem. Lekko przestudzoną masę wylać na spód. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przełożyć do foliowego woreczka, odciąć rożek i zrobić wzorek.

mazurek pomarańczowy

Smacznego :)

czwartek, 14 kwietnia 2011, milk_chocolate84

Komentarze
2011/04/14 19:15:35
wygląda bardzo, ale to bardzo obiecujaco:)
-
2011/04/14 19:18:24
Jeśli jest tak smaczny jak piękny, to niebo w gębie :)
-
2011/04/14 19:38:22
Ja tez się przymierzam do mazurka pomarańczowego na święta:) Cudnie wygląda Twój:)
-
2011/04/14 21:39:09
nigdy nie jadłam mazurków... nigdy nie robiłam... może nadrobię za rok :)
-
2011/04/14 21:51:16
piękny! Taki słoneczny
-
2011/04/14 22:22:15
Jolu, zaleta mazurków.. ładnie wyglądają ;)
Grazyno, jeśli smakował takiemu wybredziochowi jak mi.. to raczej nie jest najgorzej ;)
Wiosenko, zapewne warto zrobić, chociażby aby wprowadzić na świąteczny stół troszkę słoneczka :)
Myniolinko, ja zwykle też nie piekę.. Ale tym razem się skusiłam, nieco wbrew swoim gustom ;)
Zauberi, oj tak.. pozytywnie nastraja swoim wyglądem :))

Pozdrowienia dla Was :)
-
2011/04/14 22:31:00
Ja bardzo lubię mazurki, byle nie za słodkie. :)
Podoba mi się Twój pomarańczowy :)
-
2011/04/15 04:40:35
Mazurek, zawsze, uwielbiam..Pomarańczowy jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję:)Pozdrawiam
-
2011/04/15 09:12:10
Mazurek udany i w dodatku ładny :) Też zrobię :) Pozdrawiam!
-
2011/04/15 11:06:11
Majanko, właśnie ta słodycz mnie lekko przeraża, a niestety większość przepisów które przeglądałam są o dość dużej jej zawartości. A może masz jakiś mało słodki w swoich zbiorach? ;)
Maryjerzak, ja też jadłam pomarańczowy po raz pierwszy :) W planach mam jeszcze jeden ;)
Cakes-and-the-city, dla wielbicieli takich ciast jna pewno będzie niezłą gratką ;)

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)
-
2011/04/15 12:12:09
Ja za to uwielbiam mazurki!! Takiego pomarańczowego , z podobnego przepisu robiłam w zeszłym roku na Wielkanoc, różnica jest ta że trzeba było przygotować samemu dżemik z pomarańczy, rozeszło się w mgnieniu oka:) Jestem więc pewna że Twój musiał być nieziemsko pyszny:)
-
2011/04/15 14:47:37
Piękny. Ja też dziś piekę, a nawet dwa...
-
2011/04/15 15:55:35
o jaki fajny i prosty mazurek :-) wygląda bardzo smacznie!
-
Gość: Iska, public3537.xdsl.centertel.pl
2011/04/15 18:24:53
Wspaniały ten mazurek jest w nim wszystko co lubię;) Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam.
-
2011/04/15 21:03:52
Judik, miałam w planach własny dżem z pomarańczy, ale niestety się nie udało z powodu braku czasu. Ale taka wersja na szybko też jest ok ;)
Mikimama, dwa na raz to już słodka rozpusta ;)
Kabka, to właśnie ta prostota najbardziej mi się podoba :)
Iska, miło mi że wtrafiłam się w Twoje gusta :) Polecam i życzę smacznego!
-
2011/04/17 07:36:43
ładnie się błyszczy ;-)
-
2011/04/17 22:22:01
Asiejko, przyciągnie wzrok gości przy wielkanocnym stole ;)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi