Blog > Komentarze do wpisu

Ekstrakt waniliowy

Jestem z natury dość niecierpliwą osobą i omijam z daleka przepisy które zawierają w sobie wzmiankę o czekaniu na efekt końcowy dłużej niż jeden dzień ;) Ekstrakt właśnie do takich należy bo czekać należy (o zgrozo!) 2 miesiące, no ale i na niego przyszedł w końcu czas ;) Dziś ma już ponad 3 tygodnie.

To wspaniały dodatek do aromatyzowania ciast i kremów. Owszem.. może i możecie kupić taki w sklepie.. ale pamiętajcie że robiąc go w domu wyjdzie taniej, i bardziej pewnie pod względem jakościowym, także zachęcam Was mocno. Tych zniecierpliwionych również, bo im wcześniej go wstawicie, tym lepiej ;)

ekstrakt waniliowy

Składniki:

  • 250 ml wódki
  • 5-6 lasek wanilii*
  • słoiczek lub zamykana butelka

Wykonanie:

Laski wanilii naciąć wzdłuż, ale nie docinać do końca. Włożyć do buteleczki lub słoiczka, zalać wódką tak aby laski wanilii były w całości przykryte. Zamknąć, postawić w chłodnych i zaciemnionym miejscu.

Ekstrakt nabierze koloru już po tygodniu ale dopiero po dwóch miesiącach nabierze odpowiedniego aromatu i będzie nadawał się do użytku. Można przetrzymywać go przez lata. Po zużyciu połowy ekstraktu warto dolać brakującą część wódki i odczekać chwilę. Dzięki temu zawsze będziecie mieli gotowy ekstrakt pod ręką :)

 

Update 31.07.2014r - pierwotnie w przepisie były 3 laski, ale po latach doświadczenia wiem że to za mało. 5-6 lasek to ilość odpowiednia.

 

Polecam!

 

poniedziałek, 02 maja 2011, milk_chocolate84
Tagi: wanilia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/02 08:56:27
Ten rewelacyjny dodatek i u mnie gości już od bardzo długiego czasu i udoskonala ciasta i desery:)
-
2011/05/02 09:05:10
Też jestem w trakcie czekania na mój, już nie mogę się doczekać kiedy go użyję :)
-
2011/05/02 09:19:19
No chyba właśnie muszę się przełamać...bo to przecież nic trudnego...kupić,zrobić,odczekać...a jaki efekt:)
-
2011/05/02 09:41:18
Świetna sprawa taki ekstrakt . Tez go robię i jestem zadowolona bardzo:)
-
2011/05/02 09:44:15
taki cudnie aromatyczny..
-
2011/05/02 11:52:20
Też nie lubię przepisów na które trzeba czekać, jednak ekstrakt waniliowy jest bardzo przydatny i muszę się wreszcie zmobilizować do przygotowania go:)
-
2011/05/02 12:31:15
no tak, na ekstrakt trzeba trochę poczekać..)
-
2011/05/02 13:20:21
U mnie dojrzewa już bodajze 3 czy czwarta porcja...to naprawdę cudowny dodatek do ciasta:) pozdrawiam
-
2011/05/02 13:33:23
Kasiu mnie ktoś z czytelników zwrócił uwagę, że na szklankę wódki to powinno byc do najmniej 8 lasek wanilii, a też robiłam tak jak Ty - 5-6 lasek na pół litra. I kiedyś spróbowałam. Dałam 15 lasek na 500 ml i powiem Ci, że nie żałuje, że posłuchałam tej osoby. Jak będę robic następny to dam 20 lasek i potnę je nie tylko wzdłuż, ale i w poprzek, na 4 części. Ekstrakt wychodzi bardzo, bardzo ciemny i mega aromatyczny. A potem wyłapuję strąki i ziarenek używam do wypieków:) Moze też sie kiedyś skusisz :) Miłego weekendu majowego :)
-
2011/05/02 15:01:15
Też do cierpliwych nie należę, ale warto na niego poczekać :)
-
2011/05/02 16:40:18
bardzo fajny i aromatyczny dodatek:)
-
2011/05/02 18:59:54
Wiosenko, nie wiem czemu ja tak długo zwlekałam ;)
Kuchennefascynacje, będę zatem podglądać pomysły u Ciebie :)
Trzcinowisko, polecam.. skuś się. Nie będziesz żałować :)
Majanko, ciekawa jestem efektu końcowego.. mam nadzieję że będzie mocno aromatyczny :)
Asiejko, mam nadzieję że taki właśnie będzie ;)
Judik, nie ma na co czekać ;)
Basiu, ale warto czekać :)
Jolu, żałuję że już dawno tego nie zrobiłam.. ale dobrze że już jest :)
Kasiu, bardzo Ci dziękuję za radę. Jeśli chodzi o pocięcie lasek wanilii to moje są pocięte dość drobno. Miałam długie laski więc cięłam je na trzy części każdą, a potem jeszcze wzdłuż, więc tutaj, nieświadomie ;) ale się zgadza. Co do ilości to pewnie masz rację.. Zapewne wtedy wychodzi bardziej aromatyczny. Dodałam dzisiaj jeszcze dwie laski, i przetrzymam o dwa tygodnie dłużej niż planowałam. Pozwolę sobie zatem dodać w przepisie wzmiankę o zwiększeniu ilości, bo to bardzo cenna uwaga :)
Flusso, zdecydowanie warto :)
Kulinarnespotkania, i taki wszechstronny :) Aromat wanilii bardzo lubię więc na pewno będę korzystać dość często ;)

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2011/05/02 21:29:23
robiłam i mogę tylko potwierdzić, nie ma jak swój własny pewny wyrób, trochę trzeba czekać, ale się opłaca :)
-
2011/05/02 22:31:06
O ja też robiłam z 5-6 lasek na pół litra. No cóż następnym razem zwiększę ilość. Tylko mam teraz litr ekstraktu, więc trochę to potrwa zanim będzie następny :) Swoją drogą w polskich sklepach nie można sobie ot tak kupić ekstraktu.
-
2011/05/02 22:32:52
No i jeszcze jedno. Ten sklepowy ma w sobie cukier i wodę :(
-
2011/05/03 09:39:31
Madziu, cierpliwość zwykle się opłaca.. szkoda tylko że czasem jej brakuje ;) Nie jest to moja mocna strona ale na ekstrakt mogę cierpliwie poczekać ;)
Kabamaiga, wow! Litr? ;) Ja również zmienię proporcje następnym razem, i za radą Kasi dam zdecydowanie więcej :)
Oczywiście zgadzam się z tym że jest słabo dostępny w sklepach, chyba tylko przez internet można kupić. Ja bynajmniej w sklepie nigdzie nie widziałam. Tym bardziej lepiej zrobić swój :)
-
2011/05/03 12:10:07
Ja znalazłam ekstrakt zupełnie przypadkiem. Nie chcę tu robić jakiejś reklamy, ale jeśli macie w swoim mieście Marks & Spencer, to w dziale z żywnością na pewno znajdziecie ekstrakt waniliowy. Cena tylko nieciekawa - ok. 18, 19 zł. Ja kupiłam, bo potrzebowałam nagle, ale rozważam zrobienie własnego :)
-
2011/05/03 17:31:11
Silverose, więc właśnie. Dla ceny i jakości, warto zrobić swój :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi