Blog > Komentarze do wpisu

Gofry II - chrupiące

Całkiem niedawno testowaliśmy przepis Rouxa na gofry. Tym razem zdecydowałam się na sprawdzenie przepisu Bajaderki. Moje wrażenia?...

Z obu przepisów wychodzą gofry lekkie, choć te są zdecydowanie bardziej chrupiące. Tym razem zjedliśmy je z bitą śmietaną i owocami, i powiem Wam szczerze że naprwadę bardzo fajnie chrupały ;) Wszystko jednak zależy od mieszania ciasta z białkami, oraz od gofrownicy, więc proponuję Wam przetestować oba przepisy :)

gofry chrupiące

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 
  • łyżeczka cukru pudru (dałam od siebie)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta.

Nakładać porcje ciasta do gofrownicy rozgrzanej do maksimum i piec około 4-5 minut.

 

UWAGI:

  1. Autorka przepisu szacuje czas pieczenia na 2-3 minuty. Ja mam gofrownicę o mocy 1000W i po 2-3 minutach były tylko lekko rumiane. Dopiero te przetrzymane do 5 min były chrupiące.

 

Smacznego :)

niedziela, 29 maja 2011, milk_chocolate84
Tagi: owoce szybkie

Komentarze
2011/05/29 09:57:08
ta ich chrupkośc jest bardzo kusząca.
-
2011/05/29 09:57:34
Wspaniałe:)
-
2011/05/29 10:41:45
Muszę wypróbować, bo całkiem niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką gofrownicy (też 1000W) :)
-
2011/05/29 12:33:02
Uwielbiam te gofry Bajaderkowe - to moje ulubione:)
-
2011/05/29 13:17:24
Asiejko, to pierwsze gofry które wyszły aż tak chrupiące więc mnie na pewno mocno kusiły ;)
Wiosenko, dziękuję i zachęcam do zrobienia własnych :)
Slyvvia, wypróbuj najlepiej oba przepisy ;)
Atina, mi również bardzo posmakowały więc będę je robiła jeszcze nie raz :)
-
2011/05/29 16:35:32
A czy jak przestygyły dalej były chrupiące czy tylko po wyjęciu z gofrownicy? Bo moje z reguły po ostygnięciu staję się miękkie (gofrownica 1200W, ale tania) i nie wiem czy to norma.
-
2011/05/29 16:47:57
Tu-tusia, po ostygnięciu nadal były chrupiące. Dopiero po kilku godzinach zrobiły się miękkie, ale to chyba nie problem bo zwykle znikają wcześniej ;)
Co do sprzętu to nie zwalałabym od razu wszystkiego na gofrownicę tylko dlatego że jest tania ;) Przytrzymaj je dłużej i na pewno będą chrupały :) Pozdrawiam!
-
2011/05/29 18:14:45
piekne gofry!!!
-
2011/05/29 18:55:34
Mniam ...boskie zdjęcia ...u mnie na pewno nie zdążyłyby ostygnąć:) wypróbuje:) pozdrawiam
-
Gość: beolhar, s183pc123.mmj.pl
2011/05/29 19:49:59
Ale pyszności!!!
-
2011/05/29 22:06:31
Izaa, dziękuję :) W smaku też są całkiem niezłe ;)
Jolu, wypróbuj koniecznie :)
Beolhar, i to tak niewielkim wkładem ;)
-
2011/05/29 22:35:36
cudownie spieczone...
-
2011/05/29 22:37:18
Piękne zdjęcie! Musze i tych skosztować:)
-
2011/05/30 07:41:30
Karmel-itko, tyle w gofrowicy siedziały że nie miały wyjścia ;)
Majanko, dziękuję :) Polecam :)
-
Gość: Beatudine, 89-72-40-112.dynamic.chello.pl
2013/03/05 19:39:26
chciałabym aby moje wyszły takie piękne... w zamian skończyłam z ciastem przypalonym do gofrownicy. Nie mogłam ich odkleić mimo moich wcześniejszych przygotowań: smarowania olejem, etc... Z resztą tutaj opisałam : domodnaleziony.blogspot.com/2013/03/prosto-z-pola-bitwy.html

I co robi się w takich przypadkach?
-
2013/03/06 07:56:16
Nie spotkałam się z takim zjawiskiem, wiec ciężko ocenić... :(
Na prawdę nie wiem..
PS. pisałaś że korzystałaś z przepisu z Moich Wypieków, może autorka tego bloga Ci coś poradzi.
Pozdrawiam :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi