Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarnisty placek jogurtowy z rabarbarem

Wspaniałe letnie i lekkie ciasto. Zupełnie bez tłuszczu, z mąką pełnoziarnistą, jogurtem naturalnym.. i słodzikiem ;) Czy można w ogóle mieć wyrzuty sumienia po zjedzeniu takiego ciasta? ;)

Prawda jest taka że wypieki na mące pełnoziarnistej trzeba lubić. Są dość charakterystyczne w smaku. My jednak lubimy bardzo, i dlatego też byliśmy tym ciastem zachwyceni. Na pewno wystąpi jeszcze u nas nie raz z różnymi sezonowymi owocami :) Tylko junior jakiś niezachwycony.. stwierdził że ciasta z barbarą jeść nie będzie ;) :))

Przepis zmodyfikowany z bloga 'Świat cynamonem pachnący', zmodyfikowany do własnych potrzeb.

pełnoziarnisty placek jogurtowy z rabarbarem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru (dałam 2 łyżki słodzika w pudrze do wypieków)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna typ 1850)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka imbiru mielonego
  • cukier puder do posypania
  • 2 gałązki rabarbaru

 

Wykonanie:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Miksując dalej na średnich obrotach, dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem. Na koniec wmieszać w cisto pianę z białek (bardzo delikatnie).

Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180oC i piec około 30-35 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

pełnoziarnisty placek jogurtowy z rabarbarem

Smacznego :)

* przepis dodaję do akcji RA-BAR-BAR organizowanej przez Olciaky :)

akcja rabarbar



niedziela, 08 maja 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/08 11:01:34
mmm...pyszny i zdrowy:)
-
2011/05/08 11:59:59
ojej ale fajny placuszek!!!wyglada tak apetycznie!!!pycha!!!
-
2011/05/08 12:03:19
O jak pysznie :) U mnie też rabarbarbarowo :)
-
2011/05/08 12:08:40
Pyszny placek! Kolejny rabarbarowy jaki dziś oglądam i ślinka mi cieknie. Mniam,mniam:)
Pozdrawiam Kasiu:)
-
2011/05/08 12:14:24
Ja takie jogurtowe i pelnoziarniste ciasta bardzo lubie - i tylko ten slodzik wymienilabym na cukier, bo jakos nie moge sie przekonac do aspartamu i tym podobnych cudow... A "barbare" uwielbiam i zawsze z niecierpliwoscia czekam, az sie pojawi!
-
2011/05/08 12:58:46
Ja też bardzo lubię pełnoziarniste wypieki. Takie ciasto na pewno jest pyszne :)
-
2011/05/08 13:38:03
ja bardzo lubię specyficzny smak mąki pełnoziarnistej, na pewno by mi Twój placek smakował :)
-
2011/05/08 13:57:37
rabarbar! mniam
-
2011/05/08 15:52:25
Judik, dlatego bez żadnych skrupułów sięgam po kolejny kawałek ;)
Nathalio, taaaaak.. wygląda bardzo apetycznie.. dlatego tak szybko znika. Lada chwila zostaną po nim tylko wspomnienia ;)
Flusso, rabarbar uwielbiam, więc będzie go tutaj trochę ;) mam nadzieję.. ;) Lecę zaraz do Ciebie pooglądać Twoje rabarbarowe poczynania :)
Majankp, coraz więcej rabarbaru dookoła :) Wreszcie!
Maggie, wiem że słodzik to nic dobrego.. ale nie wiem co jest gorsze: 2/3 szklanki białego cukru? czy dwie łyżki słodzika? Cukier to też nic dobrego... Zresztą.. u nas w kuchni jest nadzwyczaj zdrowo i ekologicznie, więc zapewne ta śladowa ilość w jednym kawałku ciasta krzywdy nam nie zrobi.. a kalorii zdecydowanie mniej :)
Slyvvia, ja zdecydowanie wolę takie ciasta niż na zwykłej mące. Cenimy sobie w naszej kuchni takie wypieki :)
Zauberi, fajnie że taka maka ma wielu zwolenników :)
Olciky, wreszcie jest! :)

Miłej niedzieli życzę :)
-
2011/05/08 16:21:37
uwielbiam pełnoziarniste ciasta. również robię całkowicie bez tłuszczy, zwykle nawet żółtek nie używam, tylko same białka :) chętnie wypróbuję przepis
-
2011/05/08 17:21:20
to wtedy mozna jeść cały dzień! :)
-
Gość: J., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/08 19:12:55
ciekawe ! ja wczoraj piekłam maślanowca, ale z pszenną mąką, cukrem i olejem... no i z rabarbarem. Nie myślalaś może o dodaniu hm, proszku do pieczenia? Urosłoby ciasto?
-
2011/05/08 20:01:19
mmm, pycha, wcięlibyśmy do popołudniowej kawki! :)
-
2011/05/08 20:03:55
Coraz częściej do ciast mieszam mąkę pełnoziarnistą ze zwykłą :)
-
2011/05/08 20:53:40
Kaspiecze, fajne są takie wypieki.. choć czasem oczywiście fajnie zjeść jakieś mega czekoladowe ciasto :)
Cukrowawrozko, tak też uczyniliśmy. Do kawuni rano.. po obiedzie.. i wieczorkiem ;)
J, owszem.. nawet dodałam! I urosło ;) Smacznego maślanowca życzę :)
Wykrywaczsmaku, za tą odrzuconą fotkę.. nie dam ;) no dobra.. tylko po kawałku ;)
Mikimamo, ja również.. zawsze to większe przekonanie że bardziej zdrowe ;)
-
2011/05/08 21:07:59
Uwielbiam pełnoziarnistre a jak do tego z rabarbarem i bez tłuszczu...mhmmm:)))
-
2011/05/08 21:24:24
Cudowności. Zrobię jak nic i zjem sama, całkiem sama :)
-
2011/05/08 23:12:29
Świetne masz to ciasto :) Pyszne i bez wyrzutów sumienia!
-
2011/05/09 08:21:33
Trzcinowisko, mam nadzieję że uda mi się to mąkę trochę na dłużej zadomowić ;) Ciasto jest super!
Kabamaiga, na kilka podejść i spokojnie dasz mu radę w jeden dzień ;) U nas przetwał dzień + kolejny poranek :)
Kamaria, zupełnie bez! A bynajmniej mi nie towarzyszyły :D

Miłego poniedziałku :)
-
2011/05/11 23:05:03
Takiego pełnoziarnistego cudeńka jeszcze nie jadłam! Twoje zdjęcia kuszą na tyle mocno, że zapisze go sobie do wypróbowania:)
-
2011/05/12 08:58:48
Nemisiek, zachęcam do upieczenia. Fajnie tak czasem jeść ciacho zupełnie bez przejęcia ;)
Pozdrawiam :)
-
2011/05/12 12:10:29
Piękny i alternatywny placuszek :)
-
2011/05/12 15:55:18
zachęcam więc do samodzielnego wypieku ;)
-
2011/05/13 13:43:19
Spadło mi z nieba to ciasto:) Pacjentka moja bardzo chciała zjeść takie ciasto z rabarbarem, odradzałam jej ale teraz :) Już widzę jej uśmiech na twarzy :))) Super przepis:P
-
2011/05/13 14:15:58
Bardzo się cieszę że Ci się podoba :) Smacznego życzę :)
-
2011/05/15 19:45:13
dalam pelnoziarnista orkiszowa i jest przepyszne :) pulchne i lekkie :)
do srodka wrzucilam garsc pokrojonych daktyli, bo cukru dalam tylko 1/3 szklanki.
polecam ten dodatek
-
2011/05/15 20:02:50
mmmm... daktyle? Wspaniały pomysł :) Dawno nie piekłam nic z nich udziałem :) Cieszę się że smakowało :)
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2011/05/18 11:48:53
Zamiast cukru można dodać słód jęczmienny na przykład albo syrop z daktyli (własnoręcznie zrobiony). Aspartam jest o wiele gorszy od cukru i jak już mam wybierać to bym wolała cukier (sama używam brązowego i doskonale rozumiem twoje dylematy :)).Dzisiaj piekę i bardzo się cieszę, że ktoś robi ciasta z pełnoziarnistej mąki :)
-
2011/05/18 12:21:30
Czasem dodaję cukier biały, czasem brązowy, a czasem słodzik. Wiem że to nic dobrego, ale jeśli się tyle piecze, to naprawdę tego cukru za dużo się zjada ;) A tak chociaż jest alternatywa :))
Pozdrawiam i życzę miklego dnia :)
-
Gość: Iduszka, *.icpnet.pl
2011/07/29 12:46:46
Ja już robiłam to ciasto w kilku wersjach, ale zawsze wychodzi takie straszeni zbite, jakby zakalcowate, ścięte. Co zrobić żeby było bardziej puszyste?? W dodatku zawsze muszę dodać trochę mleka bo bardzo gęste wychodzi..
-
2011/07/29 12:57:46
Iduszko, przed pieczeniem przygotuj sobie wszystkie składniki i doprowadź je do temperatury pokojowej. Po upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki i pozostaw tak ciasto aby 'oswoiło' się z temeraturą. Po kilkunastu minutach możesz otworzyć zupełnie piekarnik. A powiedz mi.. ono ci opada po otwarciu piekarnika?
Należy również bardzo delikatnie wmieszać pianę z białek, bo właśnie dzięki temu temu ciasto zachowuje puszystość.
Niestety ciasta jogurtowe bywają kapryśne..

Pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: Iduszka, *.icpnet.pl
2011/07/29 15:31:45
Nie, nie opada. Ładnie rośnie, ale takie zbite jak podeszwa. Piany z białek nie udaje mi się delikatnie połączyć, bo przy tych proporcjach żółtka z jogurtem i mąką tworzą bardzo gęstą masę, prawie jak na jakieś kruche ciasto, więc białka ubite dolewam i miksuje na wolnych obrotach dolewając jeszcze troche mleka, inaczej sie chyba nie da. Tutaj moje dzisiejsze podejście, dodałam kakao i śliwki: www.facebook.com/photo.php?fbid=2202004846189&set=a.1366863568179.55040.1129372719&type=1&theater Ładnie wygląda ale smakuje raczej okropnie :P Chyba jednak będę musiała poeksperymentować z innymi proporcjami na ciasto bez tłuszczu, bo to mi nie wychodzi. Pozdrawiam :) Albo spróbuje na kefirze jak w tym znalezionym przepisie lepszysmak.wordpress.com/2010/07/06/muffiny-z-jagodami/
-
2011/08/01 08:41:41
ciężko powiedzieć co jest przyczyną tego problemu. Ja z nim nie miałam takich perypetii, zatem ciężko mi coś poradzić. Mam zatem nadzieję że znajdziesz przepis na swoje 'idealne ciacho' :))
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi