Blog > Komentarze do wpisu

Ryba w cieście piwnym

Ciasto się nie udało, a może takie miało być? Nie wiem, ale jak zrobię drugi raz to Wam powiem ;) Wobec tego dzisiaj znowu nie słodko :)

Ryba w cieście piwnym to bardzo łatwy i szybki obiad, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Do ciasta możecie dosypać swoich ulubionych ziół np. suszonego koperku, bazylii lub ziół prowansalskich. A jak jeszcze podacie ją z frytkami to będzie to już klasyczny brytyjski obiad czyli 'fish and chips', danie zresztą bardzo przez brytyjczyków lubiane :)

PS. menu nie-słodkie w budowie, także proszę Was o chwilkę cierpliwości :)

ryba w cieście piwnym

Składniki:

  • dwa duże filety z białej ryby
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki piwa
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia (na czubku łyżeczki)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

Filety pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę, piwo, proszek do pieczenia i jajko wymieszać razem, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki (ciasto nie spływa z fileta).

Kawałki fileta maczać w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzany olej (nie daję go dużo, wystarczy na dnie). Piec w zależności od grubości fileta, około 5 minut na jednej stronie. Usmażone filety odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami.

 

Uwagi:

  1. Frytki przygotowujemy zawsze w piekarniku. Nigdy nie smażę ich w oleju. Takie bardziej nam smakują i są zdecydowanie lżejsze.
  2. Kupne mrożone ziemniaczki można również przygotować w piekarniku, a także na patelni na niewielkiej ilości oleju.

 ryba w cieście piwnym

Smacznego :)


wtorek, 31 maja 2011, milk_chocolate84
Tagi: szybkie

Komentarze
2011/05/31 10:02:37
Wygląda super taka soczysta
-
2011/05/31 11:47:29
Przepyszna u mnie jutro właśnie rybka na obiad :)
-
2011/05/31 11:50:29
Oj, podoba mi sie ta rybka bardzo! Wole taka w ciescie niz w tradycyjnej (?) panierce z bulki tartej.
-
2011/05/31 12:18:37
Lutka, rzeczywiście ryba przygotowana w ten sposób jest zawsze soczysta i zwarta (nie rozpada się) :)
Kuchennefascynacje, u nas ryba dość często gości, więc pewnie znajdziesz tutaj jeszcze nie jedną inspirację na jej przygotowanie :)
Maggie, ryba w cieście ma zdecydowanie mniej tłuszczu w sobie niż w tradycyjnej panierce, tym bardziej że ja ją smażę w niewielkiej ilości oleju, ale za to przykrywam pokrywką.

Pozdrawiam słonecznie :)
-
2011/05/31 12:44:17
Pyszne! Ale ja bez frytek zdecydowanie.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/05/31 15:04:29
smakowity kąsek :)
-
2011/05/31 15:13:48
kochana ta rybka wyglada świetnie:) ....oj, aż mi sie zachciało odwiedzin w nadmorskiej smażalni ...choc ta Twoja 100 razy lepiej wyglada:) wielki buziak
-
2011/05/31 15:55:59
Aniu, u nas wystąpiły w ilości po dosłownie 4 sztuki w ramach wykończenia paczki jktóra leżała w zamrażlniku ładnych parę miesięcy ;) Ale rybka jest taka smaczna, że ich towarzystwa zupełnie nie potrzebuje :)
Paulo, częstuj sie :)
Jolu, choć wygląda dobrze, to te z nadmorskich smażalni mają swój urok :)

Pozdrówki :)
-
2011/05/31 17:38:35
Pysznosci taka rybka. W cieście piwnym nie robiłam,ale moze spróbuję?
-
2011/06/01 08:53:14
Majanko, spróbuj koniecznie. To banalny i baaardzo smaczny obiad :)
-
2011/06/01 23:27:53
Super rybka! super fotki!
-
2011/06/02 08:26:50
Dagmaro, dziekuję :) Zwykle moje fotki mi się nie podobają, ale ta pierwsza jakoś szczególnie przypadła mi do gustu ;)
-
2011/06/03 22:44:09
Bardzo ciekawy i smaczny przepis na rybę:)
-
2011/06/04 00:14:03
taka rybka jest najlepsza. uwielbiam chrupiaca piwna panierkę.
-
2011/06/04 10:46:52
Judik, i szybki :)
Bernadeta, ja również :) Zdecydowanie lepszy pomysł na rybę niż klasyczna panierka :)
-
2011/06/12 21:52:43
Jaka chrupiąca panierka! Z ogromną przyjemnością wypróbuję w następny piątek :) Dziękuję!
-
2011/06/12 23:13:44
daj znać jak smakowało :) Pozdrawiam :)
-
2011/07/16 17:00:32
zrobiłam dzisiaj rybę w tej panierce i przepyszna :)
-
2011/07/16 17:33:54
zawsze jest mi bardzo miło kiedy czytelnicy zostawiają komentarz z opinią o wypróbowanej potrawie. Tym bardziej jeśli jest to pozytywna opinia :) Dziękuję bardzo i polecam się na przyszłość :)
-
2011/07/18 19:47:13
Smakowicie wygląda! Moja mama robi śledzie w takim cieście. Pyszne!
-
2011/07/29 11:07:37
Ciasto piwne... Kiedyś poczyniłam jakieś eksperymenty w tym kierunku i chyba średnio mi wyszło, skoro zapomniałam o takiej możliwości. Dzięki za przepis i przypomnienie :)
-
Gość: natika1, 10.ast.vspace.pl
2014/02/10 10:26:58
Zrobiłam i muszę przyznać, że pysznie to wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.
Polecam wszystkim fanom ryb, a przepis chomikuję do przepiśnika!
Pozdrawiam!
Natala
-
2014/02/10 14:02:38
Miło mi to słyszeć :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi