Blog > Komentarze do wpisu

Zapraszam do wspólnego gotowania :) Konkurs z firmą Amica!

Nawiązując do wczorajszej zapowiedzi, z ogromną przyjemnością zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie z firmą Amica, cenioną marką sprzętu AGD, która przygotowała dla Was naprawdę atrakcyjne nagrody. A jak można je wygrać? Już Wam wszystko tłumaczę :)

  1. Konkurs będzie miał 3 etapy. W każdym z nich będziecie mieli do przygotowania inne danie. Ja podrzucam Wam myśl przewodnią, a Wy puszczacie swoje wodze wyobraźni i przygotowujecie potrawę odpowiadającą tematyce poszczególnego etapu.
  2. Z każdego etapu zostanie wybrana jedna osoba z najciekawszą propozycją, która zostanie zaproszona na wspólne, weekendowe gotowanie ze mną :)
  3. Tam będziemy konkurować z dwoma innymi zespołami (2 blogerkami + zwycięzcami z ich blogów) o uznanie jury, które wybierze najsmaczniejsze i zarazem najciekawiej zaprezentowane danie. Jeśli wygramy, osoba która ze mną gotowała, otrzyma piekarnik firmy Amica i zaproszenie na event podsumowujący trzy etapy, gdzie Zwycięzcy, Blogerzy i Organizator zjedzą trzydaniowy posiłek składający się z trzech zwycięskich potraw :)
  4. Eventy będą odbywały się w restauracji Vilanowa w Warszawie. Oczywiście koszty zakwaterowania i dojazdu dla zwycięzcy oraz osoby towarzyszącej pokrywa Organizator :) Każdy event będzie nagrywany i pojawi się na kanale Amici na YouTube, a także na fan page'u Amici.

Konkurs odbywa się w ramach akcji 'INTEGRAcje KULINARNE z Blogerami', a więcej na ten temat możecie znaleźć tutaj. Przy okazji zapraszam również na oficjalną stronę Amici gdzie możecie zapoznać się z szeroką gamą sprzętu gospodarstwa domowego, być może znajdziecie tam nawet swój nowy piekarnik..? ;)

UWAGA!!

Każdy z Was ma możliwość wzięcia udziału w konkursie na wszystkich blogach biorących udział w akcji. Wzięcie udziału na jednym z nich, nie blokuje Waszego udziału na innych blogach :)

A teraz zaproszenie do I Etapu :)

Myśl przewodnia która będzie nam towarzyszyła przez czas jego trwania to:

"Zupa najlepsza na lato" 

Zachęcam do wykorzystywania sezonowych warzyw. Jest ich teraz cała masa, więc jest w czym wybierać :) Aby wziąć udział w konkursie wystarczy do dnia 20 czerwca umieścić w komentarzach pod tym wpisem przepis na Waszym zdaniem, zwycięzką zupę, lub przesłać na adres milk_chocolate84@o2.pl :)
Mile widziana również fotka :)

TERMIN EVENTU PODSUMOWUJĄCEGO: 2-3 lipca.

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do wspólnej zabawy :)

Życzymy powodzenia!

wtorek, 31 maja 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

  • Konkurs na pożegnanie lata!

    Moi Drodzy, Pogoda od kilku dni daje nam jasno do zrozumienia że okres letni jest już za nami. Lody i napoje chłodzące zamieniamy na ciepłą herbatę i polarowy k

  • Konkurs zimowo-wiosenny :)

    Dawno nie było tutaj żadnego konkursu, dlatego miło mi poinformować iż dzisiaj przerywamy tą złą passę ;) Konkurs będzie niezbyt skomplikowany, ale pozwoli Wam

  • Edukator Stylu - zapraszam do konkursu

    Moi Drodzy, Jak już zapewne część z Was zauważyła, zostałam zaproszona do jury programu Edukator Stylu . Jest to konkurs który ma na celu danie szansy wykazania

Komentarze
2011/06/07 23:17:52
Niby cukinię jemy cały rok ale to głównie teraz córka upomina się zupy z niej najczęściej. Za każdym razem szukam pomysłu na jej nowe wersje. A że lubi także krewetki to połączyłam oba te smaki w jednej zupie, która wyszła całkiem przyzwoicie smaczna. Zupa krem z cukinii z czosnkowymi krewetkami

2 duze cukinie
2 średnie ziemniaki
cebula
2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła
100 gr krewetek koktajlowych (lub królewskich)
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
natka pietruszki (ja dałam suszoną)
2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać ziemniaki, chwilę razem obrumienić, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, chwilę przesmażyć razem i zalać bulionem, dać 2 łyżki natki, przyprawić solą i pieprzem, gotować ok 30 minut na wolnym ogniu. Krewetki rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Natkę bardzo drobno posiekać (lub dać suszoną), czosnek przecisnać przez praskę. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i natkę, dodać krewetki, smażyć 2 minuty. Odrobinę przyprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować na krem. Rozlać do miseczek. Cześć krewetek włożyć do miseczek z zupą, a pozostałe nabić na patyczki do szaszłyków i podać na miseczkach jako jadalna dekoracja. zupe mozna zobaczyc tutaj: mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2011/06/zupa-krem-z-cukinii-z-czosnkowymi.html
-
2011/06/12 14:33:46
Dziękuję bardzo za zaproszenie, jednak przy ewentualnej wygranej niestety nie będę miała możliwości przyjechać :(

Ale mam nadzieję, że mój przepis wypróbujesz :)

Pozdrawiam!
-
2011/06/12 21:25:41
Gdyby nie to, że zdążyłam się wyposażyć, to chętnie bym powalczyła w takim konkursie :) Najważniejsze,że dzięki uczestnikom powstanie wiele nowych inspiracji :)
-
2011/06/12 21:28:56
Szarlotku, piekarnik mogłabyś komuś podarować.. ;) a darmowy weekend i świetna przygoda? :) Mimo wszystko chyba jest o co powalczyć ;)
-
2011/06/12 23:07:45
Szykuję się do wzięcia udziału, bo nagrody są kuszące :)
A ile propozycji może przesłać jedna osoba? Jedną, czy można więcej ?
-
2011/06/12 23:12:47
każdy może przesłać jedną propozycję :) Pod tym wpisem, lub mailowo milk_chocolate84@o2.pl
-
2011/06/16 15:33:46
Przystępuję do konkursu, a zupka, jaką chciałam zaprezentować, to LETNI WARZYWNIAK, czyli zabielana zupka koperkowa z jarzynami.
O tej porze roku, warzywa są co prawda malutkie, niewyrośnięte, ale za to mają całe mnóstwo zielonych części - marchewki - cudnie pomarańczowe z "ogonami", selerki - okrąglinki, z długaśnymi i obfitymi listkami, a najfajniesze są pory (a może porki;)bo są tak maleńkie i wąskie, że swoim wyglądem przypominają dymkę :)
Składniki na zupę "letni warzywniak":
- młoda włoszczyzna - por(ek), seler(ek) + zielone listki, 3 marcheweki, 2 pietruszki,
- 6 młodych ziemniaczków,
- koperek,
- 1 duża cebula,
- 4 skrzydełka,
- śmietana,
- przyprawy: sól, pieprz mielony, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy,
- 2 łyżki masła.

Moją zupę gotowałam w 3 litrowym garnku.

Zaczynamy od umycia i namoczenia skrzydełek - zalewamy je zimną wodą na czas obierania i krojenia warzyw.
Przygotowujemy wszystkie warzywa (młoda włoszczyzna, cebula, ziemniaki) - obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę.
Wylewamy wodę, w której moczyliśmy mięso. Ponownie skrzydełka zalewamy zimną wodą (2 litry) i gotujemy. Od chwili zawrzenia wsypujemy do garnka płaską łyżkę soli, pieprz zmielony- wedle upodobania, a także kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego i listek laurowy.
Wszystkie młode warzywa (oprócz ziemniaków) i cebulę dusimy na patelni na maśle przez ok 15 minut. Następnie przekładamy je z patelni do garnka, gdzie gotują się już skrzydełka.
Przygotowane ziemniaki (pokrojone w drobną kostkę) wrzucamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony drobno koperek (cały pęczek).
Teraz pozostało nam tylko zupę zabielić. W tym celu będziemy potrzebować małego garnuszka, do którego odkładamy 3 łyżki śmietany (18%). Dodajemy do śmietany trochę naszej zupy, mieszamy porządnie kuchenną rózgą i wlewamy do reszty zupy.
Zupa gotowa. Jest pyszna i pachnąca masełkiem. Jak byłam małą dziewczynką, moja mama gotowała taką na obiad i podawała z bułkami maślanymi. Coś pysznego!
Polecam!
-
2011/06/17 10:40:59
i ja się dopisuję:
zyczebyjesc.blox.pl/2011/06/uffm-jak-goraco.html
pozdrawiam! :)

przepis na orzeźwiający lubczykowy chłodnik z melona
składniki:

1 melon galia

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 cebula pokrojona w drobniutką kosteczkę

1 - 2 l bulionu (w zależności od wielkości melona)

100 - 200 ml jogurtu greckiego (j/w)

1 limonka - sok

pęk świeżego lubczyku

wykonanie:

W garnku rogrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i dusić do miękkości w razie potrzeby dolewając odrobinę wody (ok 10 min). Melona obrać dośc grubo (ta część przy samej skórce bywa twarda i bezsmakowa.. brrr), pokroić na kawałki. Dorzucić posiekany lubczyk, sok z limonki, zblenować na pulpę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Jogurt zahartować (dolać kieliczek (50ml) zimnej wody, zmiksować), dodać dwie chochelki zupy, zmiksować, wlać do pozostałej częsci wywaru. W razie potrzeby posolić. Chłodzić w lodówce ok 2-3 godzin.

podawać z grzankami z łagodnym, domowym pesto i ostrą, pomidorową salsą, na ktore przepis jutro :)

triki:

Masło w połączeniu z oliwą nie pali się tak szybko, a wiadomo, że masło być musi, bo ten smak... :) Z limonką można poszaleć, nawet wykorzystać sok z dwóch - melon jest slodkawo-cierpki, a limonka nadaje mu fantastycznego wyrazu.
-
Gość: aczp, *.sta.asta-net.com.pl
2011/06/20 14:31:00
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi