Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kruche z czereśniami, kokosowym budyniem i kokosową kruszonką

Czy już sama nazwa nie brzmi pysznie? Ja zakochałam się w tym cieście od razu.. a tylko czytając przepis, w swojej wyobraźni czułam zapach pieczonej kokosowej kruszonki.
Wypiek szczególny, bo urodzinowy.. Szczególny, bo w wirtualnym towarzystwie Agi :) Dziękuję Ci bardzo za to że nijako uczciłaś ten dzień wraz ze mną, i choć nasze wspólne spotkania w kuchni zawsze kończą się powodzeniem, to traktuję jako szczególnie udane :) Dziękuję..

A ciasto? Chyba nie trzeba nic dodawać.. :) Powiem tylko że niestety nie udało mi się dostać kokosowego budyniu, przez co krem zapewne nie był tak intensywnie kokosowy jak w oryginale, ale mimo wszystko kokos wypełniał je po same brzegi :)

Ciasto kruche z czereśniami, kokosowym budyniem i kokosową kruszonką

Składniki:

na ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą)
  • 50g cukru
  • 150g masła
  • 1 jajko

na budyń:

  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie kokosowe
  • 4 łyżki cukru (jeśli budynie są z cukrem, pominąć)

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g wiórków kokosowych
  • 50g cukru
  • 125g masła

ponadto:

  • 600-700g czereśni (zużyłam niecałe 500g)
  • ew. cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na między folią aluminiową a papierem do pieczenia na wielkość nieco większą niż forma 30/20 cm. Rozwałkowane ciasto, przełożyć wraz z papierem do pieczenia do formy, dociąć boki i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temp. 160oC przez około 20-25 minut, na bladozłoty kolor. Wystudzić.

Przygotować budyń. Mleczko kokosowe zagotować ze szklanką mleka. W pozostałej połowie rozpuścić budynie i dodać cukier (jeśli budynie są bez cukru). Mieszankę wlać do gotującego się mleka, mieszać energicznie do uzyskania gładkiego budyniu. Pogotować chwilę. Zdjąć z ognia.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami, do uzyskania grudkowanej konsystencji.

Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć wydrylowane czereśnie (rozcięciem do góry), na nie wylać budyń, posypać równomiernie kruszonką. Piec w temp. 180oC przez około 30 minut (do zrumienienia się kruszonki). Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

poniedziałek, 27 czerwca 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/27 07:16:12
Wygląda pysznie! To bardzo smaczne ciacho, mniam:)
Wszystkiego najlepszego Ci zyczę, słonka, uśmiechu, zdrowia i spełnienia marzeń!:))
Majana
-
2011/06/27 07:21:42
Ciasto wygląda przepysznie z tymi czereśniami .... super !:)
-
2011/06/27 08:07:48
czereśnie, duża ilość kruszonki- to ciasto musi być przepyszne;)
-
2011/06/27 08:18:20
Dziękuję Majanko za życzenia :)
Pozdrawiam Was cieplutko i zachęcam do wypróbowania przy najbliższej okazji, a może nawet bez? :P
-
2011/06/27 09:11:56
Kasiu, pięknie wygląda Twoje ciasto i bez budyniu kokosowego na pewno również jest pyszne bo ślicznie wygląda.
Jeśli nie znajdziesz budyniu a najdzie Cie ochota to daj znać, załatwimy to jakoś z Pocztą ;) i jeszcze raz wszystkiego najlepszego Tobie i sobie życzę (choć ja już świeczek na torcie nie liczę) ;)
-
2011/06/27 09:23:18
dziękuję Aguś :). i nie przesadzaj kochana z tymi świeczkami, co? u mnie też już wcale ich nie tak mało.. ;)
-
2011/06/27 11:45:03
Nawet nie wiedziałam że w sklepach dostępne są budynie kokosowe :) Ale ciasto wygląda bardzo smacznie :)
-
2011/06/27 12:02:27
Wyglada przepysznie!!!!
-
2011/06/27 14:54:23
Ja za masami budyniowymi nie przepadam, ale to ciasto wygląda niebywale apetycznie. Poza tym uwielbiam ciasta z kruszonką :) Ale dziś mam akurat babkę migdałową :)
-
2011/06/27 15:16:45
Wspaniałe jest to ciasto Kasiu. Teraz i ja czuję ten zapach więc nie pozostaje mi nic innego jak go upiec:)
-
2011/06/27 15:45:38
mniam mniam kokosowo:) Sto lat życzę zatem w tym kilka w kuchni;)!!!!!!
-
2011/06/27 16:21:51
Dziękuję kochani :) I polecam to ciacho nawet tym, którzy mas budyniowych nie lubią. Po tym cieście.. polubią ;) Pozdrawiam :)
-
2011/06/27 16:45:32
Najlepszego Kasiu. Chyba zrobię to ciacho, w czereśnie mam pod dostatkiem.
-
2011/06/27 20:02:58
ale fajne ciacho, kokos się wprost wysypuje :)
ja bym dodała ze 3x więcej tych czereśni, albo podjadała przy okazji :)

urodzinowe 100 lat! :)))

-
2011/06/27 21:14:30
no właśnie mi się więcej nie zmieściło ;) Bałam się że jak dam dużą warstwę, to budyń nie dojdzie do dna, i ciasto nie będzie się trzymać całości.. Ale chyba dałoby jeszcze radę ;)
-
2011/06/27 21:33:08
piękne jest to ciasto :)
-
2011/06/27 22:23:05
wow! Ciasto wyglada bajecznie niebiansko! :)
piekne zdjecia, ktora sprawiaja, ze marzy sie tylko o takim ciastku, i to napewno nie jednym! :)
-
2011/06/28 07:29:59
taka rola tych zdjęć ;) mają kusić.. i kusić.. i kusić... ;)
-
2011/06/29 07:30:17
Kochana to ciasto wygląda po prostu wspaniale ...poszukam dziś budyniu kokosowego:) jak sie uda dostać upiekę na niedzielę:) wielki buziak .....i przepraszam, ze tak od czasu do czasu nadrabiam zaległosci ...ale sytuacja robi się coraz mniej ciekawa:(
-
2011/06/30 14:30:37
Cudne, kusi niesamowicie :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi