Blog > Komentarze do wpisu

Krem z białych szparagów

Jeszcze całkiem niedawno były przez nas niedoceniane. Pierwszy raz spotkaliśmy się z nimi w szpinakowej sałatce z pieczonymi buraczkami, i chyba właśnie to towarzystwo spowodowało że była to miłość od pierwszego kęsa :)

W ofercie handlowej mamy do wyboru dwa rodzaje szparagów. Zielone i białe. Zielone są nadziemną częścią szparaga natomiast białe rosną w kopcach, przysypane ziemią dlatego też wymagają obrania przed spożyciem. Zielone są mniej wymagające, bo obierania nie wymagają i gotuje się je krócej ;) I wbrew temu co usłyszeć na ich temat można, aby je przygotować nie jest potrzebny ani specjalny garnek ani genialna obieraczka dedykowana szczególnie szparagom. Zwykły garnek i nożyk do obierania warzyw sprawdza się doskonale :)

szparagi białe

Dlaczego warto jeść szparagi? Ich zaletą jest również to że są bogactwem witamin i składników mineralnych przy jednoczesnej niskiej wartości energetycznej (100g szparagów to zaledwie niecałe 20kcal). Polecane są również kobietom planującym dziecko lub w będącym w ciąży ze względu na dużą zwartość kwasu foliowego.
Sezon szparagowy jeszcze trwa więc jak się pospieszycie, zdążycie jeszcze skorzystać z ich dobroci :)

szparagi białe

A może macie ochotę na zupę krem z białych szparagów? Jestem pewna że po tej potrawie pokochacie szparagi! u nas to druga odsłona tej zupy i pewnie nie ostatnia w tym sezonie. A za wspaniały przepis dziękujemy Basi z "Kolorowej Kuchni" :)

PS. wciąż czekam na Wasze propozycje na zupy w związku konkursem z Amicą. Wystarczy wysłać przepis na adres milk_chocolate84@o2.pl lub umieścić go w komentarzach pod tym wpisem :)
Pyszne propozycje przesyłacie, czekam na więcej ;)

krem z białych szparagów

Składniki:

Na bulion:

  • 0,7 litra wody (z takiej ilości płynu wychodzi dość gęsty krem, dla nas w sam raz)
  • włoszczyzna
  • sól
  • listek laurowy

Ponadto:

  • 500g szparagów
  • 2 średnie ziemniaki
  • duża młoda cebula
  • 2 łyżki koperku
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na bulion wkładamy do garnka i gotujemy około 30 minut (sól według uznania). Po ugotowaniu bulionu, odcedzić warzywa.

Szparagi obrać, jeśli mają zdrewniałe końce, odłamać (szparag złamie się sam w odpowiednim miejscu). Główki odciąć, resztę pokroić w nieduże kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.

Do gotującego się bulionu dodać łodygi szparagów, ziemniaki i cebulę. Gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać główki szparagów i gotować jeszcze przez 10 minut. Garnek zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować dokładnie blenderem (na tym etapie można odłożyć kilka główek do dekoracji). Dodać świeżo posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Smacznego :)

środa, 08 czerwca 2011, milk_chocolate84

Komentarze
2011/06/08 13:56:16
Strasznie się cieszę, że rozszerzyłaś swój blog :) Cudne danie. No i mam "brzydkie" skojarzenia z jednym ze zdjęć ;)
-
2011/06/08 14:14:32
Szparagi uwielbiam, więc taki krem na pewno przypadnie mi do gustu!:)
-
2011/06/08 17:49:12
bardzo ladne zdjecia:) taki delikatny szparagowy krem... pycha:)
-
2011/06/08 19:50:25
Zupa ze szparagów, brzmi swietnie i tak tez wygląda :))
Pozdrawiam Cię:)
-
2011/06/08 21:51:43
Karolino, no popatrz.. a ja nie skojarzyłam ;)
Doctorze, nie wiem czy jest ktoś komu by nie posmakował. On jest obłędny!
Kulinarnespotkania, dziękuję :)
Majanko, jeśli nie robiłaś, mocno Ci ją polecam, póki jeszcze szparagi są dostępne :)
-
2011/06/08 22:02:42
mmm...
pieknie wygląda.
taka kremowa konsystencja ponętnie przyciąga.
-
2011/06/09 08:51:08
bardzo się cieszę, że tak posmakował Wam ten krem. śliczne zdjęcia. pozdrawiam :)
-
2011/06/09 10:22:08
Karmel-itko, smak.. to dopiero ma właściwości przyciągające ;)
Basiu, cieszę się że opublikowałaś swój wpis z tą zupą właśnie w dniu kiedy szukaliśmy przepisu na nasze szparagi w lodówce :) Pozdrawiam serdecznie :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi