Blog > Komentarze do wpisu

Tarta migdałowa z brzoskwiniami

Czy u Was też wszystkie owoce i warzywa są włoskie, hiszpańskie, portugalskie lub chilijskie? Masakra jakaś.. :/ Uwierzylibyście że w jednym ze sklepów które wczoraj odwiedziłam, jedynymi owocami (wśród warzyw i owoców) które pochodziły z Poski były.. jabłka! Nawet młoda marchew była włoska. To chyba nie jest normalny stan rzeczy jak na początek lipca..

W każdym razie tarta z hiszpańskimi brzoswiniami wyszła super :) Wyczuwa się waniliowy, kruchutki spód, migdałowo-waniliową zalewę oraz słodkie i miękkie owoce w niej zatopione. Rewelacja :) Polecam.

tarta migdałowa z brzoskwiniami

Składniki:

na ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

na masę:

  • szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 spore jajka
  • łyżka waniliowego proszku budyniowego
  • 3 łyżki zmielonych na pył migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru

ponadto:

  • 3 brzoskwinie
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć formę do tarty o wymiarach 25/20cm, ponakłuwać, podpiec w temperaturze 180oC przez około 15-20 minut (do lekkiego zarumienia).

W tym czasie wymieszać dokładnie trzepaczką wszystkie składniki na zalewę. Brzoskwinie pokroić w ósemki.

Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć brzoskwinie, dość ciasno. Zalać delikatnie zalewą, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180oC. Jeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

tarta migdałowa z brzoskwiniami

Smacznego :)

środa, 06 lipca 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/06 12:55:44
Kasiu to może wysłac Ci paczkę z agrestem, malinami, borówkami, wiśniami, czereśniami, morelami, porzeczkami....? Bo u mnie tego mnóstwo :)
Tarta i tak wygląda pysznie :)
-
2011/07/06 13:04:10
odwdzięczę się tapioką ;)
-
2011/07/06 13:55:56
Hehe, masakra jak nic :) ciasto cudowne :)
-
2011/07/06 14:01:31
ale apetyczna tarta, zabieram się za przedpołudniową kawę a już 14 na zegarku i przydałby się taki kawalątek :)
-
2011/07/06 14:03:33
piękna (:
-
2011/07/06 14:11:07
ja tez to powiem "PIEKNA"
-
2011/07/06 14:52:51
Też robiłam niedawno tartę - także domyślam się, że byłaś z efektu zadowolona - ja uwielbiam kruche ciasto, a na nim dobry krem. Twoja wygląda bardzo ładnie!
A co do tych warzyw i owoców, to tylko targ się sprawdza:)
-
2011/07/06 15:19:59
Ojej, cóż za apetyczne ciasto:)
-
2011/07/06 18:29:58
Wow! Jak to mowie - tarta krola warta :-) Kochana! Wypiek pierwsza klasa, piekne zdjecia i ogolnie jestem oczarowana tym wpisem :)

Gratuluje i pozdrawiam ;-)
-
2011/07/06 19:59:01
Piękna tarta ci wyszła Kasiu:) mnie tez dziwi to, zę mając tak wiele warzyw i owoców sprowadzamy je teraz z zagranicy ...czy to naprawdę opłaca się bardziej niz ich kuppno od polskiego rolnika?? dziwne:)
-
2011/07/06 20:50:10
Świetna tarta ! :)) Fajne połączenie smaków. :)
Faktycznie brzoskwinie, nektarynki czy morele to z Hiszpanii, ale są tez i polskie porzeczki, agrest, jagody, wiśnie, czereśnie:) Są, są :)))

Buziaki:*
-
2011/07/06 21:14:38
muszę się rozejrzeć za tymi polskimi owocami.. :)
Ale mimo wszystko, z Hiszpanii czy z Polski, brzoskwinie w takiej zalewie będą smakowały wybornie :)
-
2011/07/06 22:46:57
Wygląda bardzo apetycznie, poza tym migdały są naprawdę przesmaczne :)
-
2011/07/07 00:29:26
Pewnie szybko zniknęło. Przez te zdjęcia mam ochotę na brzoskwiniowe ciacho :)
-
2011/07/07 05:36:32
absolutnie świetnie wygląda! Musi nieziemsko smakować:)
-
2011/07/07 07:33:13
oj, oj... pyszne połączenie!
migdał z brzoskwinią pasują do siebie idelanie.
jak lato do słońca! albo słońce do lata.
-
2011/07/07 20:23:10
Kasiu to może na targu są te z Polski? U nas na targu większość jednak domowa. Tarta rewelacja.
-
2011/07/07 23:41:14
Wierzę, że tarta wyszła super, bo tak wygląda!
-
2011/07/08 08:07:55
Królewska rozpusta :) i to w wersji brzoskwiniowej....mniam! Cudo! Chciałoby się kawałeczek do herbaty, oj chciało... ;)
-
2011/07/08 08:15:59
na targu będę oczywiście szukać :)
Pozdrawiam Was cieplutko i dziękuję za miłe komentarze :)
-
2011/07/12 07:58:40
pieknie wygląda...musi być pyszna;)
-
2011/07/13 13:45:24
Wygląda przepysznie ! Lubię takie ciasta :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi