Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto ze śliwkami wg. Marthy Stewart

Kolejny przepis Marthy Stewart. Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i delikatne. Mi jednak czegoś w nim brakowało, a mianowicie dodatku np. ekstraktu z wanilii lub skórki cytrynowej, więc zdecydowanie polecam dodać osobom mającym na to ciasto ochotę :) Poza tym nie ma się do czego 'przyczepić'. Samo przygotowanie trwa chwilkę, ciasto jest bezproblemowe i naprawdę banalne w wykonaniu, także polecam do popołudniowej kawy :)

PS. ja robiłam z podwójnej porcji w formie 27cm, dlatego w oryginale ciasto wyjdzie Wam nieco niższe. Zamieniłam też maślankę na kefir.

ciasto ze śliwkami wg. Marthy Stewart

Składniki:

  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • sól gruboziarnista (dałam zwykłą)
  • 3/4 szklanki cukru (dałam mniej)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki kefiru (może być maślanka)
  • około 10-12 średnich śliwek (w oryginale mniej, moim zdaniem zdecydowanie za mało)

 

Wykonanie:

Śliwki pokroić w plastry lub na połówki.

Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masło utrzeć z cukrem do białości (masa stanie się gładka i puszysta). Dodać jajko, zmiksować. Dodawać  na przemian 1/3 suchej mieszanki, 1/2 kefiru, druga część suchej mieszanki, druga część kefiru i na końcu ostatnią część mieszanki. Zmiksować do połączenia składników.

Formę o średnicy 20cm wysmarować tłuszczem i posypać równomiernie mąką. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Ułożyć śliwki, tylko delikatnie wciskając je w ciasto. Piec około 35min w temperaturze 180oC

Smacznego :)

 

poniedziałek, 05 września 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/05 08:32:44
Takie jesienne ciasto. Śliwki ogólnie kojarzą mi się z jesienią. Przesłać Ci z Krakowa malinek, jeżyn albo truskawek? :) Bo u mnie lato w pełni :)
-
2011/09/05 08:35:24
Pysznosci. Uwielbiam ciasta ze sliwkami. I sama sobie sie dziwie, ze do tej pory jeszcze zadnego nie upieklam :)

Pozdrawiam cieplutko.
-
2011/09/05 08:35:47
jeżyny i truskawki jeszcze są, ale malin już dawno nie widziałam.. Chyba się muszę rozejrzeć :) Jutro rano na bazar jadę, będę szukać :)
-
2011/09/05 08:59:44
jeszcze nie piekłam ze śliwkami w tym roku... zostawię sobie na jesienny wieczór... tak na pyszne pocieszenie :)
-
2011/09/05 09:23:55
Kolejne cudowne ciasto, widze, ze bardzo lubisz Marthe Stewarto :) jak dla mnie Twoje zdjecia sa o niebo lepsze o Jej ;P

Buziaki i milego dnia :*
-
2011/09/05 09:35:10
Lubię, bo wiem że na jej przepisach się nie zawiodę :) Tym razem też tak było :) Pozdrawiam i miłego poniedziałku życzę :)
-
2011/09/05 09:44:10
Ale kusisz tym ciastem :):) Super :)
-
2011/09/05 09:50:28
Wygląda pysznie!
Ja też lubię przepisy M.Stewart.Są niezawodne.
Tego ciasta nie piekłam,ale na śliwki już czas.
Amber
-
2011/09/05 11:02:16
puchate i ze śliwkami.. jeszcze tylko kubeczek mleka i już same zachwyty.
-
2011/09/05 11:32:23
Aż się buzia uśmiecha do takiej pyszności :)
-
2011/09/05 13:36:44
czyli, że tak powiem w oryginalnym przepisie brak tego "aromatu"? ;) też wole jak ciasto ma głębszy posmak wanilii... ale wyszło Ci piękne!
-
2011/09/05 13:52:00
cudowne! chętnie bym zjadła kawałeczek ;)
-
2011/09/05 14:09:21
w oryginalnym przepisie nie ma żadnego 'polepszacza' smaku, dlatego ciasto jest smaczne, ale nie do końca wyraźne. Ja na pewno dodałabym kolejnym razem otartą skórkę, aromat lub ekstrakt, i Wam też to polecam :)
-
2011/09/05 14:10:23
Super ciacho:)
-
2011/09/05 15:26:53
Lubie ciasta ze śliwkami....i dobre przepisy na nie :) Ten wypróbuję, bo podoba mi się obecnosć kefiru w składnikach :)
-
2011/09/05 18:52:42
Jakie wspaniałe ciacho! Aż mi tu pachnie nim. :) Zjadłabym kawałeczek :)
-
2011/09/05 19:13:54
Bardzo lubię przepisy Marthy Stewart, Twoje ciasto wygląda wspaniale :)
-
2011/09/05 22:02:10
Wyszło obłędnie:)
-
2011/09/06 00:30:15
Ciasto wygląda pysznie :) i też lubię przepisy M. Stewart :)
-
2011/09/06 08:13:28
Bardzo Wam dziękuję :)
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/09/06 09:19:37
Kochana wspaniałe ciasto:) ja osobiscie Pani Stewart nie znam,a le widzę, zę wiele osób chwali sobie je przepisy:) pozdrawiam ciepło i czekam na propozycję chlebka:)
-
2011/09/06 14:59:04
Rzeczywiście wygląda na bardzo delikatne i puszyste:) Pyszotka:)
-
2011/09/07 12:15:35
Wspaniałe. Właśnie piję kawę i jak nic kawałek by się przydał.
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi