Blog > Komentarze do wpisu

Jesienne ciasto z jabłkami i karmelem

Czy Wy też coraz częściej sięgacie wieczorem po herbatkę z miodem i cytryną? I choć słońce jest dla nas ostatnio niezwykle łaskawe, jesień już coraz częściej daje o sobie znać. I wypieki już nie te same..

To ciasto piekłam dwukrotnie i uwierzcie mi że jego zapach jest po prostu nieziemski. Korzenny.. z nutą pomarańczy. Do tego ogromna ilość jabłek co sprawia że zamiast nazwać je ciastem z jabłkami, można by rzec że to jabłka z ciastem ;) Dla ukoronowania iście jesiennego wypieku, karmelowa kołderka.. Mmmm... poezja ;)

PS. zdjęcie dramatyczne ale niestety jedyne jakie zrobiłam, a bardzo chciałam Wam to ciasto pokazać. Także jak tylko zrobię lepsze przy kolejnym wypieku, podmienię je.

jesienne ciasto z jabłkami i karmelem

Składniki:

  • 420g mąki
  • 300g cukru + ok. 50g do jabłek
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki + 0,5 łyżeczki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 duże jajka
  • 125ml oleju roślinnego
  • 125g kwaśnej śmietany (u mnie jogurt naturalny)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 duże jabłka

Ponadto:

  • 3/4 szklanki masy krówkowej
  • 2-3 łyżki mleka
  • garstka płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Wymieszać w misce mąkę, 300g cukru, łyżeczkę przyprawy do szarlotki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jabłka pokroić w dość grubą kostkę, wymieszać z pozostałym (50g) cukrem i przyprawą do szarlotki. Odstawić.
W drugiej misce zmiksować lub wymieszać dokładnie trzepaczką, jajka z olejem. Dodać śmietanę, skórkę i sok z pomarańczy oraz wanilię, wymieszać dokładnie.

Do suchych składników wlać masę jajeczną, wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników, pozostawiając lekko grudkowatą konsystencję.

Do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (średnica ok. 25cm) wyłożyć połowę ciasta, rozsmarować równomiernie po dnie. Na ciasto wyłożyć połowę jabłek, wcisnąć je lekko w ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Następnie wyłożyć drugą połowę jabłek, wcisnąć mocno w ciasto.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe. Wystudzić.

Gotowe ciasto polać masą krówkową rozrobioną w mlekiem, posypać migdałami.

Smacznego:)

wtorek, 20 września 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/20 10:01:51
Ach ten karmel , mniam :)
-
2011/09/20 10:40:15
Na sam widok tego ciasta czuję jego zapach :)
Tak, ja też coraz chętniej opatulam się kocykiem, niestety, jesien, to jesień, ale też ma swoje uroki :)
-
2011/09/20 10:59:21
Zaciekawila mnie ta nuta pomaranczowa w ciescie. W jak duzej tortownicy pieklas?
-
2011/09/20 11:06:08
Piekłam w tortownicy 24 cm ale spokojnie można nawet w 26cm, ponieważ ciasto jest naprawdę wysokie. Informację tą dodałam już w przepisie. Pozdrawiam :)
-
2011/09/20 11:08:43
U mnie teraz coraz częściej czuć wiosnę i popijam wieczorami ciepłą herbatkę:) Mam nadzieję że ta jesień będzie piękna i złota:) Taka piękna jak to ciacho:) Wygląda zachwycająco i chętnie je wypróbuję:) Pozdrawiam serdecznie:)
-
2011/09/20 11:10:15
O kurcze! Przegapilam totalnie!
Dziekuje :)
-
2011/09/20 11:28:46
Nie przegapiłaś.. dodałam ją dopiero po Twojej uwadze ;)
-
2011/09/20 13:18:45
Zdjęcie zarówno jak sam wypiek mega smaczne. Chętki sobie na nie narobiłam, jednak w planach mam inne ciasto ale na pewno też też wypróbuję :)
-
2011/09/20 13:47:15
Wygląda przepysznie! Aż mi ślinianki zaczęły intensywniej pracować ;)
Kolejne ciasto, które muszę upiec (zjeść)... :)




my-lavender-life.blogspot.com
-
2011/09/20 14:17:30
och pyszne ciacho ! :)
-
2011/09/20 15:13:06
Świetne ciacho, polewa podoba mi się bardzo:)
-
2011/09/20 15:29:26
cieszę się że ciasto się Wam podoba, mam nadzieję że się skusicie :)
-
2011/09/20 16:01:34
Cudo! I ta karmelowa polewa.... Kradnę kawałek do kawy!
Pozdrawiam gorąco!
-
2011/09/20 17:22:13
Urzekł mnie ten karmel na górze. Chcę! :D
-
2011/09/20 17:24:14
Zakochałam się w nim! Karmel, jabłka - magiczne słowa! Zapisuję przepis i cieszę się na samą myśl, że je upiekę:) I co Ty Słonko chcesz od tych zdjęć?! Uważam, że są bardzo dobre:)
-
2011/09/20 17:51:41
Kasiu nie dramatyczne to zdjęcie, tylko takie jesienne ...mi sie bardzo podoba:) ...podobnie jak ciasto i wiem, ze je zrobie ...musze tylko zobaczyć czy mam mleko skondensowane w domu:) ...no i najpierw musimy zjeść te dziś upieczone:) pozdrawia Kochana:)
-
2011/09/20 18:28:54
Pyszne smaki:)
-
2011/09/20 19:24:10
Ojj jabłka i karmel to brzmi cudownie. Prawdziwe jesienne ciasto :)
-
2011/09/20 20:27:34
Piękne ciasto, a na widok karmelu spływającego po nim leniwie, aż sie zaśliniłam.
-
2011/09/20 21:11:40
dziękuję za pocieszenia dot. zdjęcia.. Miło że chociaż Wam się podoba ;) Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2011/09/20 22:13:35
Cudowne to ciasto :). A zdjęcie wcale nie jest dramatyczne.
Ja też piję wiecej herbaty, niekoniecznie jeszcze z miodem i cytrynką, ale ogólnie więcej ciepłej herbatki.
Pozdrowienia
-
2011/09/20 22:26:52
Zdjęcia dramatyczne?? One aż wołają zjedz mnie! Zjedz mnie!! Cudne ciasto... i tam masa karmelowa... ja się skusze na pewno!
Pozdrawiam
-
2011/09/21 19:18:40
nic tylko zjeść. obłędne
-
2011/09/22 09:23:03
Mi zdjęcie się podoba;) Ten karmel kusi niemiłosiernie;)
-
2011/09/22 19:44:22
ach .. jabłka, karmel.. czego chcieć więcej w taki chłodny wieczór..
-
Gość: Kasieńka, *.159.6.178.static.crowley.pl
2011/10/05 14:55:19
Ciasto pyszniutkie tak samoi w moim wykonaniu jak i wtedy kiedy jadłam je pierwszy raz:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi