Blog > Komentarze do wpisu

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Jakiś czas temu Dominika zaprosiła mnie do wspólnego gotowania. Jakoś niestety długo nie mogłyśmy się zgrać.. ale wreszcie się udało, i to z jakim efektem ;)

Warto wspomnieć na pierwszym miejscu o cieście pierogowym na które przepis podesłała mi Domi. Jest genialne! Mięciutkie, elastyczne, delikatne i w ogóle się nie klei. Polecam, zdecydowanie nie tylko do ravioli ;) A farsz? Świeży, podduszony na maśle szpinak w towarzystwie kremowej ricotty smakuje po prostu nieziemsko ;) Musicie spróbować :)

PS. Dziękuję Ci Dominiko za wirtualne spotkanie w kuchni oraz za wiele cennych rad i długą rozmowę :) Jesteś naprawdę wspaniałą osobą, i mam nadzieję że może uda nam się jeszcze kiedyś coś razem ugotować!

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Składniki:

na ciasto:

  • 300g mąki
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 50g masła
  • szczypta soli

na farsz:

  • 150g świeżego szpinaku
  • 140g ricotty
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
  • łyżka masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie:

Ciasto: do mąki dodać sól i żółtko, dodawać stopniowo wodę, cały czas wyrabiając. Dodać masło, wyrabiać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zawinąć w folię, odstawić w temperaturze pokojowej.

Farsz: szpinak lekko poszatkować. Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć. Dodać szpinak, posolić, dusić do chwili całkowitego 'oklapnięcia' szpinaku. Jeśli szpinak mocno podszedł wodą,  odcedzić lekko na sitku. Przestudzić.
Do szpinaku dodać ricottę, parmezan, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4mm. Na jednym placku, w odległości od siebie (około 1,5cm z każdej strony) nakładać po łyżeczce farszu.

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Przykryć drugim plackiem, docisnąć palcami dookoła farszu. Wycinać kwadraty wzdłuż dociśnięć.

Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie, 2-3 minuty od wypłynięcia.

Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta

Smacznego :)

 

Przepis ten bierze udział w konkursie "Mistrzowie Patelni" w kategorii "Domowa Pierogarnia"

 

baner neoflam



niedziela, 18 września 2011, milk_chocolate84

Komentarze
2011/09/18 09:04:57
Ja Tobie Kochana te z bardzo dziękuję :)
Było super i również mam nadzieję, że jeszcze coś razem upichcimy, może tym razem coś na słodko? :)
Rzeczywiście, Twoje ravioli jest mniejsze, ale to pewnie zasługa tego, że zmieszałaś szpinak z serkiem :)
-
2011/09/18 09:09:08
robiłam celowo drobniejsze, aby więcej sztuk zjeść na raz ;) Ciacho rzecz jasna poczynić razem musimy ;)
-
2011/09/18 09:54:40
to wygląda bardzo imponująco i z tego co widzę nawet nie jest trudne do zrobienia, bo zawsze myślałam, że takie rzeczy to nie dla mnie, dzięki :-)
-
2011/09/18 10:10:09
Robiłam pierogi ze szpinakiem i ricottą i wiem jakie są wspaniałe. Ravioli napewno smakują podobnie:) Pycha:)
-
2011/09/18 10:12:49
Doskonałe :) Lubie szpinak w takich daniach.
-
2011/09/18 15:48:17
Za taki farsz to ja bym dużo dała.
-
2011/09/18 16:07:52
Wpraszam się do Was na obiadek:)
-
2011/09/18 16:16:23
polecam również wersję Dominiki, zamiast parmezanu, boczek :) Zapewne równie pyszne połączenie smaków :)
Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2011/09/18 16:19:33
cudowne nadzienie.
jedno z moich ulubionych, zaraz po ruskim xd



www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
-
2011/09/18 21:45:42
Cudowne te pierożki :))
Chętnie bym zjadła sobie kilka :)
Pozdrawiam cieplo:)
-
2011/09/19 09:35:59
Śliczne zdjęcia - no i uwielbiam ravioli. Nie znam chyba nikogo, kto ich spróbował i nie polubił :)
-
2011/09/19 18:45:47
Kochane aleście mi narobiły ochoty:) Pieknie wyglada to ravioli ...a smakować musi nieziemsko:) pozdrawiam Kochana:)
-
2011/09/21 14:35:14
Nie mogę oderwać wzroku od tych ravioli... Gdyby nie to, że wczoraj upiekłam chleb i jeszcze nie byłam w sklepie po mąkę, na pewno zrobiłanbym je dziś na obiad :)
Wyglądają fantastycznie.
-
2011/09/21 17:19:52
dziękuję za miłe słowa:) Pozdrawiam :)
-
Gość: Anitka86, 145.162.227.176.static.rdi.pl
2013/02/14 16:03:34
przepyszne. robię na okrągło!!! nie jadłam nigdy lepszego ciasta! a ten farsz- nawet mój mąż, dla którego istnieją tylko pierogi z mięsem, ruskie lub kapusta z grzybami, i nie znosi czosnku- bardzo lubi ten farsz!
-
2013/02/14 20:32:49
Anitko! Bardzo się cieszę :) dziękuję za komentarz :)
-
Gość: Agnieszka, bey67.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/16 16:14:13
Przygotowałam, ugotowałam, zjadłam. Pycha.
-
2013/07/16 21:57:37
No i pięknie :) Bardzo Ci dziękuję za komentarz :)
-
Gość: iwona, acua65.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/12 00:02:22
czy można użyć mrożony szpinak?
-
2014/01/12 12:11:40
myślę że tak, ale dobrze byłoby przed dodaniem go do masła odparować na osobnej patelni. No i oczywiście nawet jak mrożony to też w liściach.
-
Gość: iwona, aea85.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/12 19:49:58
Dzięki za tak szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi