Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka maślana na krupczatce

Uwierzycie jeśli powiem Wam że to najlepsza szarlotka jaką jadłam? ;) Nie mogliśmy się od niej oderwać. Kusiła maślanym zapachem unoszącym się w całym mieszkaniu, niesłychanie kruchym ciastem (choć nie rozwalającym się) i dużą ilością jabłek.. oczywiście z cynamonem ;)

Zdecydowanie ciasto do powtórzenia, które wędruje na listę najlepszych. I choć kruche ciasto przy wałkowaniu może sprawiać małe trudności, to nie jest to przeszkoda nie do pokonania, a uwierzcie że dla takiego efektu warto ;)

*****

Przypominam że wczoraj ruszył III etap konkursu z Amicą na najlepszy przepis na deser! Serdecznie zapraszam do udziału :)

Szarlotka maślana na krupczatce

Składniki:

na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 200g masła dobrej jakości
  • 0,5 szklani cukru
  • 2 łyżki zimnej wody

na jabłka:

  • 1,5kg kwaśnych jabłek
  • cukier do smaku, około 0,5 szklanki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki

ponadto:

  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić około 15-20 minut do czasu kiedy jabłka zaczną się rozpadać. Dodać przyprawę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w kulę. Ciasto będzie dość kruche i początkowo ciężko się zagniata. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 25/30cm, mocno podsypując mąką (ciasto jest kruche, ale ważne jest aby mocno podsypywać je mąką, co znacznie ułatwia pracę).

Pierwszy płat ciasta ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180oC, do zrumienienia ciasta.
Jeszcze gorące ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

wtorek, 13 września 2011, milk_chocolate84
Tagi: jabłka owoce

Komentarze
2011/09/13 09:27:36
Ależ Ty kusisz od rana.... pycha!
-
2011/09/13 09:31:55
Czy uwierze? Coz, bede musiala sprobowac :)
-
2011/09/13 09:46:47
Kolejna szarlotka do wypróbowania:) Wygląda znakomicie:)
-
2011/09/13 09:57:09
a miałam w planach upiec tartę. Cóż, będzie musiała poczekać, bo teraz myślę tylko o Twojej szarlotce :D
-
Gość: Iska, public1763.xdsl.centertel.pl
2011/09/13 10:49:56
Super!!!Wygląda przepysznie:) Piękne zdjęcia. Pozdrawiam.
-
2011/09/13 10:57:40
Kasienko ;*

Koniecznie musze ja wyprobowac, bo mnie bardzo nia kusisz! :)
Wyglada bosko i juz sobie wyobrazam kruche ciacho z maki krupczatki i te nadzienie jablkowe pachnace cynamonem! Pycha!
-
2011/09/13 11:01:21
Dziękuję Wam bardzo :) Miłego dnia życzę :)
-
2011/09/13 12:44:31
Wierzę na słowo, bo wygląda fantastycznie!:)
-
2011/09/13 13:13:10
Cudna! Narobilas mi smaka:)
-
2011/09/13 13:16:35
taka już moja rola.. kuszenie ;)
Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2011/09/13 15:16:22
Marzy mi się szarlotka. Coś czuję, że to właśnie szarlotka będzie pierwszym ciastem w moim nowym piekarniku :)
-
2011/09/13 16:31:15
Cudnie wygląda! Uwielbiam takie szarlotki:) Mniam!
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/09/13 16:39:08
Jaka piękna! Uwielbiam szarlotki. Trzeba będzie wypróbować :)
-
2011/09/13 16:56:21
Wygląda niezwykle zachęcająco. Uwielbiam szarlotki :)
-
2011/09/13 18:17:33
Bardzo apetycznie wygląda ta szarlotka:)
-
2011/09/13 19:30:56
cudnie wygląda...;)
-
2011/09/13 21:45:15
dla mnei każda szarlotka to najlepsze ciasto na świecie:) Kasiu urokliwe zdjecia ....wielki buziak
-
2011/09/13 22:31:38
Dziękuję kochani :) Zachęcam do samodzielnej degustacji ;)
-
2011/09/14 05:54:00
Wygląda przesmacznie!
-
2011/09/14 12:33:29
ja uwierzę.. bo jest piękna :-)
-
2011/09/14 13:52:10
piękna i zapewne pyszna :)
-
2011/09/14 20:04:49
Chętnie wypróbowałabym taką wersję szarlotki:) Mniam!
-
2011/09/14 21:54:43
Wykończą nas te Twoje ciasta, wykończą! :) Piękne zdjęcie, jak zawsze!
-
2011/09/14 22:33:14
Jak zawsze? Chyba nie zawsze skoro moje zdjęcia wywalacie ;)
-
2011/09/15 17:12:43
Chyba właśnie takiego przepisu na szarlotkę szukałam :)
-
2011/09/19 06:23:47
Pyszności ! Bardzo lubię szarlotkę , a Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

-
Gość: dharius, unregister202000139079.c0.msk.pl
2011/10/02 22:28:08
pycha !!!!!!! luzie przestańcie się zachwycać zdjęciami tylko pieczcie !!!!!! ja swoją właśnie kończę ..... oczywiście JESC :)
-
2011/10/18 16:43:10
Czy mąka krupczatka to kasza manna czy coś całkiem innego?
-
2011/10/18 17:54:22
mąka krupczatka i kasza manna to zupełnie dwie różne rzeczy. Nie można ich zamiennie stosować. Pozdrawiam.
-
Gość: http: wilczyca-mojemniam.blogspot.com 2011 10 jabecznik-palce-lizac.html, 89-76-224-159.dynamic.chello.pl
2011/10/19 22:10:11
jestem uzależniona od wszelkiego rodzaju szarlotek...mniam, mniam
-
2011/10/19 22:52:47
ja tam się zgadzam - najlepsza szarlotka to kruchutka! :D
-
Gość: ila, 217.98.75.23*
2011/10/21 14:02:26
Wczoraj zrobiłam Twoją szarlotkę i muszę powiedzieć że jest rewelacyjna:) Na pewno będzie powtórka:) Problem miałam jedynie z rozwałkowaniem a właściwie przeniesieniem górnej partii na jabłka. Masz na to jakiś sposób?:)) Pozdrawiam
-
2011/10/21 14:09:13
Można dodać nieco więcej wody, 2-3 łyżki, aby ciasto było bardziej elastyczne. Ewentualnie przekładać ciasto w dwóch częściach, a potem docisnąć jedną do drugiej. Ja czasem proszę o pomoc dodatkową parę rąk ;)
Miło że ciasto smakowało, pozdrawiam :)
-
Gość: ila, 217.98.75.23*
2011/10/21 15:12:57
Dziękuję za odp. Ale wiesz, ono było elastyczne tylko za bardzo się kleiło i o ile z wyłożeniem dna nie miałam problemu tak tą górną część nie mogłam potem oderwać z papieru do pieczenia ale pewnie trzeba było podsypać sporo mąki i może by się udało:)) Powtórka i tak będzie więc będę ćwiczyć:)) A mogłabyś mi powiedzieć jeszcze gdzie można nabyć taką foremkę do wycinania listków bo widziałam na innej szarlotce?
-
2011/10/21 15:24:50
Może zanim rozwałkowałaś pierwszą cześć, ta druga złapała temperatury pokojowej, i dlatego się kleiło? Najlepiej tą drugą część do lodówki schować zanim zaczniesz z nią pracować?
Co do foremki, to są one dostępne w każdym sklepie internetowym sprzedającym takie gadżety. Sezon na foremki w kształcie listków w pełni..zatem z łatwością je zakupisz :)
Pozdrawiam:)
-
Gość: ila, 217.98.75.23*
2011/10/21 15:25:22
:))) te listki to chyba jednak widziałam gdzie indziej:)))) pozdrawiam:)
-
2012/03/17 01:12:07
sprawdziłam :)
jest pyszne i rozpływa się w ustach :)
polecam
-
2012/03/17 07:21:59
cieszę się :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: agnes, 77.252.180.24*
2014/01/05 00:31:15
mniam ciasto maślane kruche pysznie słodkie i cynamonowe :)
ps bardzo Łatwo nałożyć obie warstwy ciasta... nałożyć ciasto na papier do pieczenia dół tylko włożyć do blachy (wcześniej ja mierząc) a druga nałożyć ciastem do dolu na jabłka i poprostu odkleic papier od ciasta minuta i gotowe);) ale pycha ;)
-
2014/01/06 11:20:33
miło to słyszeć :) Dziękuję!
-
2014/01/29 09:44:34
Ta szarotka jest przepyszna. Zrobiłam i odleciałam z zachwytu :))
-
Gość: anetta, 85.255.233.4*
2014/02/23 13:11:44
Szarlotka przepyszna, ciasto delikatne; cala rodzinka zachwycona:)
Pozdrawiam
-
2014/02/23 18:50:09
Cieszę się że Wam smakuje :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi