Blog > Komentarze do wpisu

Orkiszowy pie z jabłkami

Kruchy spód w 'pajach' jest zupełnie inny od naszego kruchego spodu, i to zarówno w konsystencji jak i w smaku. Na pewno ciasto jest bardziej elastyczne i łatwiej się formuje, natomiast w smaku, jest słodko-słone. Inne, choć według mnie równie smaczne :)

Nadzienia w 'paju' jest zawsze dużo. Ja zrobiłam je z dodatkiem brązowego cukru, miodu i korzennej przyprawy. Z orkiszowym ciastem smakowało genialnie, najlepiej na ciepło.. z sosem czekoladowym :) Uprzedzam jednak że całość dzięki udziału orkiszowej mąki razowej smakuje.. dość charakterystycznie, jak to zresztą na razowy wypiek przystało ;)

Żródło na ciasto: klik - ze zmianami
Nadzienie: pomysł własny

PS. dzisiaj ostatni dzień konkursu. Po szczegóły zapraszam tutaj.

orkiszowy paj z jabłkami

Składniki:

na spód:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 2000)
  • 230g masła
  • łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • ok. 1/4 szklanki zimnej wody

na nadzienie:

  • 2kg jabłek
  • 5-6 łyżek brązowego cukru
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżeczka przyprawy do szarlotki lub cynamonu
  • czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki bułki tartej

ponadto:

  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Spód: mąkę wymieszać z cukrem i z solą. Dodać pokrojone w kawałki masło w temperaturze pokojowej, wyrobić między palcami. Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, wlewać wodę, wyrabiając ciasto. Wyrobić szybko, zawinąć w folię, chłodzić przez godzinę w lodówce.

Nadzienie: Jabłka przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, obrać. Każdą połówkę pokroić w średniej grubości plasterki. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem, miodem, przyprawą/ cynamonem i mąką kukurydzianą. Odstawić.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedna z nich powinna być nieco większa. Większą część rozwałkować na placek grubości ok. 5mm. Ostrożnie wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 24cm, włącznie z bokami*. Na dno formy wysypać równomiernie bułkę tartą. Formę wypełnić nadzieniem, lekko ugnieść. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nią jabłka, skleić boki, odciąć nadmiar ciasta. W cieście zrobić nacięcie na środku.

Piec w temperaturze 180oC przez około 40-50 minut. Jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem.

 

UWAGI:

* Jeśli jabłka są bardzo soczyste, można podpiec wcześniej spód, aby zapobiec jego rozmoczeniu podczas piczenia. Należy wtedy nakłuć ciasto widelcem, obciążyć grochem lub fasolą, i podpiec ok. 10-15 min w 180oC. Dalej postępować według powyższych wskazówek.

orkiszowy paj z jabłkami

Smacznego :)

niedziela, 02 października 2011, milk_chocolate84
Tagi: owoce jabłka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/02 12:08:38
Kasiu cudowne ciacho. A te jabłuszka - no wprost idealne.
-
2011/10/02 12:18:54
nigdy nie piekłam ciasta z orkiszową mąką :), a paj wygląda pychowato
-
2011/10/02 12:31:43
Wygląda fantastycznie. Z chęcią wypróbuję :D
-
2011/10/02 12:33:03
Cudo (*o*)
-
2011/10/02 12:44:49
Kurczę, muszę koniecznie spróbować mąki orkiszowej w słodkich wypiekach, bo jeszcze nigdy jej nie dodawałam :-)
Pozdrawiam!
-
2011/10/02 12:57:20
z mąką orkiszową i ja mam niewielkie doświadczenie, ale myślę że wszystko przede mną :) Pozdrawiam :)
-
2011/10/02 20:59:11
Mąki orkiszowej nie znam ....słyszałam, ze nadaje wypiekom orzechowego posmaku ...a wiec podejrzewam, ze zakochałąbym sie w tym paju:)
-
2011/10/02 22:02:51
Bardzo przypadł mi do gustu ten 'paj':D :)
Pozdrawiam cieplutko:)
-
2011/10/02 22:52:15
Fantastycznie się prezentuje... Bardzo apetyczne zdjęcia:)
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/10/03 15:02:29
Duuużo jabłek i do tego o zwartej fakturze to lubię :)
-
2011/10/03 16:55:22
Piękny ten Twój placuszek, na sam widok chce się wyrwać ze zdjęcia choćby kawałeczek :)
-
2011/10/03 17:58:59
ale piękny widok, i jabłka się nie rozsypują po przekrojeniu, mniami
-
2011/10/03 21:51:25
podoba mi sie z taka duza iloscia jablek:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi