Blog > Komentarze do wpisu

Tarta czekoladowo dyniowa z pajęczyną na Halloween

Kolejna halloweenowa propozycja. Tym razem nieco mniej straszna.. chyba ;) Na pewno dla mojego synka.. który po dokładnym obejrzeniu każdego pająka i wysłuchaniu moich zapewnień że go nie zjedzą zjadł dwa solidne kawałki ;)

Połączenie dwóch smaków, dyni i czekolady, to zdecydowanie udane połączenie. Tarta nie dosyć że wygląda ciekawie, to jeszcze smakuje nieziemsko! Spójrzcie tylko na ilość przypraw w składnikach. Tak aromatycznego ciasta dawno nie jadłam. I nawet moja wrodzona arachnofobia nie powstrzymała mnie przed sięgnięciem po kolejny kawałek ;) Spróbujcie, nie koniecznie w halloweenowej wersji ;)

źródło: klik

tarta czekoaldowo dyniowa z pajęczyną

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao ciemnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 115g masła
  • 1 duże jajko
  • 100g czekolady gorzkiej

na wypełnienie:

  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków

ponadto:

  • 40g czekolady gorzkiej do dekoracji.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto (poza czekoladą) wyrobić szybko, uformować w kulę i schłodzić co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 26cm. Nakłuć dno widelcem w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piec ok. 10-12 minut.

W między czasie posiekać drobno czekoladę. W osobnym wymieszać dokładnie trzepaczką wszystkie składniki na wypełnienie.

Na gorący, podpieczony spód wysypać czekoladę, poczekać aż zacznie się rozpuszczać po czym rozprowadzić ją po całym dnie. Delikatnie wylać wypełnienie na dno tarty, wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze ok. 40 minut. (Ciasto może się wydawać po tym czasie nie do końca ścięte, ale dojdzie podczas stygnięcia). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie rozpuścić czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, przełożyć do foliowego woreczka z delikatnie odciętym rogiem. Zrobić na tarcie wzór pajęczyny. Następnie na papierze do pieczenia zrobić nogi pająków. Resztę czekolady schłodzić kilka minut w lodówce. Kiedy zacznie tężeć, postawić na tarcie kilka dużych kropel czekolady, doczepić do nich zastygnięte nóżki.

tarta czekoaldowo dyniowa z pajęczyną

Smacznego :)

piątek, 28 października 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/28 07:38:28
Obłędna! Super pomysł i mistrzowskie wykonanie :) Pzdr Aniado
-
2011/10/28 07:51:37
Piękna !!!! pozdrawiam
-
2011/10/28 08:28:36
Rewelacyjnie wygląda. Ciekawy pomysł na Halloween :)
-
2011/10/28 08:31:50
Piękna. No i skoro z dynią, to też pyszna.
-
2011/10/28 08:43:23
jest fantastyczna! i piewsze zdjęcie tak fajnie mroczne :)
-
2011/10/28 08:49:08
Miło że się Wam podoba :)
Pozdrawiam ciepło :)
-
2011/10/28 09:07:14
świetny pomysł, cudnie wygląda ta tarta :)
-
2011/10/28 09:12:28
Odebralo mi mowe. Ona jest po prostu przepiekna!
-
2011/10/28 09:30:28
Wow piękna jest ta tarta :)
-
2011/10/28 10:27:33
O rany.... ależ ona straszna:D Piękne wykonanie-podziwiam dekorację:) A tarta w smaku musiała być super:)
-
2011/10/28 10:51:13
bosko wygląda! tylko jak tu zjeść takiego pająka ;)
-
2011/10/28 11:22:37
Prezentuje się cudownie, a te aromaty!! Mniam!
-
2011/10/28 11:57:22
Prześliczna jest! Pajączki przeurocze wręcz! ;)
-
2011/10/28 12:19:02
Piękna! A pająki doskonałe!:)
-
2011/10/28 12:54:43
Jesteś wprost niesamowita!!
Tarta wygląda obłędnie :)
-
2011/10/28 13:40:34
Tarta wyglada bajecznie! :)
-
2011/10/28 13:53:24
Widzę że nie jednego amatora znalazłyby te pająki ;)
Dziękuję i pozdrawiam :)
-
2011/10/28 16:34:46
Fantastycznie wygląda!
-
2011/10/28 16:58:47
nieasomiwita!! też mam arachnofobię i normalnie bym dostała zawału, a tu napatrzeć się nie mogę :):):)
-
2011/10/28 18:11:59
Cudnie wygląda ta tarta ;)
-
2011/10/28 19:34:38
Świetny pomysł! Wykonanie boskie, a do tego pewnie smakuje wyśmienicie :)
-
2011/10/28 20:33:45
Cudowna ta tarta:) ....podobają mi się Twoje zdjęcia na czarnym tle ...szalenie mi się podobają:) a pozwolę sobie jeszcze zapytać: co się stało z ostatnim konkursem na twojej stronie Kasiu, bo klikanie w linka konkursowego przenosi na stronę główną .... pozdrawiam kochana:)
-
2011/10/28 20:43:39
Jolu, notka z konkursem została pomyłkowo usunięta z bloga.
Próbuję obecnie ustalić czy ta notka (wraz z innymi) jest jeszcze do odzyskania.
-
2011/10/28 21:17:29
Niesamowita dekoracja :D
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/10/28 21:33:52
Co za pomysł! Świetny! Wspaniale wygląda ta tarta, a na dyniową to wcale nie trzeba mnie namawiać. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2011/10/29 00:05:44
ale cudna!
taka bajeczna, halloweenowa ;]
urodziwa.
aż żal zjadac!


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/10/29 09:49:19
w dniu dzisiejszym jeszcze jeden halloweenowy wpis, zatem wyglądajcie ;)
Dziękuję i pozdrawiam.
-
2011/10/29 18:47:03
Tarta musiała być pyszna, pięknie wygląda :-)
-
2011/10/29 21:11:34
wow! fantastyczne ciasto i fantastyczna dekoracja.
-
2011/11/01 11:34:25
Noooo, super! Może skuszę się na nią za rok, ale nie wiem czy wyjdzie mi tak precyzyjnie utkana pajęczynka. A pajączki, wyszły wręcz idealne :)))
-
2011/11/01 11:45:34
ta pajęczynka wcale nie była taka idealna.. ;) Ale dziękuję :))
-
Gość: Agi, *.254.93.46.manx.net
2012/02/23 23:29:56
Czy puree z dyni gotowanej czy mozna zmielic surowa?
-
2012/02/24 08:23:58
Z gotowanej. Ścierasz surową dynię na tarce o najdrobniejszych oczkach, po czym gotujesz (w zależności od ilości) do godziny, miksujesz jeszcze raz blenderem na papkę i puree gotowe :)
Pozdrawiam.
-
2013/10/03 16:35:57
Czy mogę udostępnić ten przepis na swoim blogu dla alternatywnych rodziców z okazji nadchodzącego halloween? oczywiście z odnośnikiem do Twojego bloga (będzie można sprawdzić)
-
2013/10/06 21:44:32
Cenię Twoją uczciwość i fakt że mnie o to pytasz :)
Jak najbardziej, możesz udostępnić przepis wraz z linkiem. Pozdrawiam.
-
2013/10/15 10:09:08
mama-w-glanach.blogspot.com/2013/10/mroczne-pysznosci-halloweenowe-menu.html

Oto link do notki z Twoim przepisem. Jeżeli masz jakieś zastrzeżenia, napisz proszę mail (lady.ragana@gmail.com) :) Pozdrawiam!
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi