Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka owsiana - samo zdrowie!

Do zrobienia tej szarlotki zużyłam 3 szklanki owsianych płatków. Wyszło smacznie, zdrowo.. i szybko.. bowiem wykonanie to zaledwie parę chwil (ciasta się nie wyrabia i nie chłodzi). Nie podaję też przepisu na nadzienie jabłkowe, ponieważ ja mam zapas prażonych jabłek w słoiczkach, ale jeśli Wy nie posiadacie takowych, zdecydowanie wystarczy uprażyć jabłka z cynamonem i dodać nieco miodu.

Ciasto jest przepyszne. Spód dzięki temu że jest podpiekany przed wyłożeniem nadzienia jest idealnie kruchy, a kruszonka z płatków owsianych chrupie jak chyba żadna inna ;) Polecam.. bardzo polecam :)

źródło: przepis inspirowany tym wpisem

szarlotka owsiana 

Składniki:

na spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 115g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka wody

na wypełnienie:

  • 1,5l prażonych jabłek z cynamonem

na kruszonkę:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

 

Wykonanie:

Przygotować ciasto. Płatki zblenderować do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier. W drugiej składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło,ekstrakt i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Ciastem wyłożyć tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm, wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekać 15 minut (ciasto zacznie się rumienić).

W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cukier i płatki owsiane.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać równomiernie wierzch kruszonką. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (uwaga, płatki łatwo się przypalają, więc należy je kontrolować w trakcie pieczenia). Przed podaniem dobrze wystudzić.

szarlotka owsiana

Smacznego :)

niedziela, 27 listopada 2011, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/27 12:26:16
oho, bardzo mi odpowiada taka zdrowsza wersja szarlotki za którą szaleję... na pewno niebawem pojawi się na moim stole! :)
-
2011/11/27 12:30:29
Już widzę, ze lubiłabym takie ;) muszę sobie zapisać ten przepis. Bo robi się błyskawicznie ;)
-
2011/11/27 12:43:34
Taka szarlotka zdecydowanie mi sie podoba :)
-
2011/11/27 12:51:09
rewelacyjna! wyglądem nie odbiega od tradycyjnych a przy tym dużo zdrowsza
-
2011/11/27 13:01:12
Z płatkami owsianymi musi być obłędna.
-
2011/11/27 13:42:17
Koniecznie muszę taką zrobić :)
-
2011/11/27 14:14:35
Coś w sam raz dla mnie! :)
-
2011/11/27 14:17:38
Wspaniala! Musze koniecznie ja zrobic! Kocham sie w Twoich szarlotkach! :)

Buziaki ;*
-
Gość: slodkiefantazje, *.home.aster.pl
2011/11/27 14:23:02
Jeśli smakuje tak cudownie, jak wygląda to już mnie nią przekupiłaś! :) Uwielbiam szarlotki, a taka zdrowsza wersja tym bardziej mnie kusi... :)
-
2011/11/27 14:25:48
serdecznie polecam! Nie zawiedziecie się na niej ;)
Pozdrawiam:)
-
2011/11/27 15:27:14
Obłęd, zdrowo i pysznie
-
2011/11/27 18:49:06
Super przepis, płatki to super pomysł ;]
-
2011/11/27 18:49:56
Bardzo fajna szarlotka! Sto razy lepszy przepis niz gotowa kremówka z paczki ;-)) (nie mogłam się powstrzymać ) ;-)))
-
2011/11/27 18:51:20
Dodam jeszcze,ze pięknie wygląda na zdjeciach!:))
-
2011/11/27 18:53:38
Mniam... Powaliła mnie na kolana ta szarlotka!
-
2011/11/27 20:01:45
Super przepis na szarlotkę!!! Gdybym znała wcześniej, z pewnością nie robiłabym takiej jak zawsze...standardowej. Wielki PLUS!:-)
-
2011/11/27 20:07:15
przepis już skradziony. bo szarlotka genialna!
jeju, cudowna. w sobotę koniecznie ja muszę upiec ;]
-
2011/11/27 20:21:26
Kasieńko,,czemu już mnie nie odwiedzasz? WaniliowaKawiarenka reaktywacja :) Zapraszam serdecznie:)
-
2011/11/27 20:46:54
skąd pomysł że nie odwiedzam? Mam Cię w ulubionych, każdy Twój nowy wpis od razu widzę, więc nic mi nie umyka;)
Pozdrawiam ciepło!
-
2011/11/27 21:13:00
Mniam! Zapisuję!
-
2011/11/28 12:20:29
uwielbiam płatki owsiane, kusząca zatem bardzo ta szarlotka.
-
2011/11/28 14:46:34
Bardzo kuszaca, na pewno wybornie smakuje na cieplo, z kilka waniliowych lodow :)
-
2011/11/28 15:48:50
Już mi się podoba!:-) Od razu mnie zachwyciła:-) a do tego zdrowa:-)
-
2011/12/03 16:15:00
Właśnie zajadam ;D Przepyszna ;D Normalnie chyba zjem cała sama :D
-
2011/12/03 18:40:16
u mnie też wczoraj kolejna się upiekła ;)
Pozdrawiam :)
-
2011/12/13 17:31:22
pyszna :D
i szybka ;)
-
Gość: Lucyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/04 19:02:23
Coś wspaniałego! Miód na moje podniebienie:) Totalna innowacja wszystko to co kocham zamknięte w jednym krążku :) Pozdrawiam i gratuluję bloga
-
2012/04/04 19:43:59
dziękuję :)
-
2012/08/02 15:06:05
właśnie się piecze! :) już nie mogę się doczekać...
+ bardzo fajny blog, dodaję do obserwowanych :)
-
2012/08/10 10:54:35
Dziękuję za inspirację. Zrobiłam bardzo podobną szarlotkę i wszyscy goście byli zachwyceni. Z przepisu wyszły też świetne tartaletki.
-
2012/08/10 20:44:56
bardzo proszę :)
Bardzo mi miło, pzdr :)
-
2012/08/15 09:42:44
Takiej jeszcze nie jadłam ;D
-
2012/08/15 10:00:58
hmmm.. najwyższa pora? ;)
-
Gość: Caterina, *.warszawa.vectranet.pl
2012/09/02 18:41:29
Właśnie dziś upiekłam. Rewelacyjna ta szarlotka! Nie sądziłam, że ciasto bez jajek tak dobrze smakuje. Płatki owsiane jako dodatek to świetny i bardzo oryginalny pomysł. Gratuluje! Następny będzie jakiś tort z Twojego przepisu-za tydzień 2urodziny córeczki ;-)) Pozdrawiam i dziękuję!
-
2012/09/02 19:29:45
O tak! ta szalotka to nasz hit! Cieszę się że i Tobie przypadła do gustu :)
Tortów wiele nie mam, ale mam nadzieję że coś dla siebie znajdziesz :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/29 17:45:32
Świetny przepis! Dokonałam małej modyfikacji - do kruszonki dodałam garść zmielonych orzechów włoskich - polecam!
-
Gość: lysa_truka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/29 17:46:17
Świetny przepis! Dokonałam małej modyfikacji - do kruszonki dodałam zmielonych orzechów włoskich - polecam!
-
Gość: Aga, *.dynamic.mm.pl
2013/08/24 11:48:35
Witam, wczoraj zrobiłam szarlotkę na mamy urodziny. Dodałam budyń, gruszkę i na górę zamiast kruszonki ubitą pianę z jajek. Wyszła przepyszna!
Super przepis :)!!
-
Gość: aga, *.dynamic.chello.pl
2013/12/17 23:07:52
Czy na kruszonkę płatki miksuje czy nie?
-
2013/12/18 09:47:31
jeśli używasz drobniejszych płatków to nie musisz, jeśli grube, to możesz je lekko zmielić, ale tylko delikatnie :)
-
Gość: malinka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/15 12:28:54
Witam. ile może mieć kcal jeden kawałek tego pysznego ciasta?:)
-
2014/01/15 12:33:23
niestety nie wiem jak to przeliczyć, ale mało :P ;)
-
Gość: owieczka, *.cdma.centertel.pl
2014/02/09 00:26:27
Witam :) spróbowałam, w wersji z mąką przenną razową 2000 i margaryną Kasia zamiast mleka (wersja dla małego alergika uczulonego na białko mleka krowiego) i muszę przyznać, że przepyszne :) wyparła ulubiona szarlotkę sypaną :) zamiast gotowych prażonych jabłek starłam 5 dużych jabłek na tarce z grubymi oczkami i podprażyłam 15 minut z 3 łyżkami syropu z agawy. Przez to zapewne jest to tak strasznie słodkie ale generalnie uwielbiam takie zdrowe przesłodkości :) niestety spód wygląda na nieco niedopieczony ale z pewnością to wina tej mąki (jeżeli się mylę niech mnie ktoś sprostuje). Podsumowując serdecznie dziękuję za przepis na taką pyszność :)
-
2014/02/09 09:53:14
Jeżeli chodzi o spód, to może być tak że jabłka były mocno wilgotne i puściły sok podczas pieczenia, przez co się nie dopiekł. Proszę kolejnym razem spód przed wyłożeniem jabłek wysypać łyżką- dwoma bułki tartej. Powinno pomóc:)
Dziękuję za komentarz :) Cieszę się że ciasto smakowało :)
-
2014/03/21 21:33:56
robię ją od dwóch lat. ale dopiero się tym chwalę ;) jedna z moich ulubionych!!
-
Gość: Magda, *.dip0.t-ipconnect.de
2015/04/14 21:57:54
Piekłam dzisiaj, pyszna, już jej nie ma. , znikła
-
2015/09/03 15:21:27
Przepyszna szarlotka! Polecam :) U mnie została szybko zjedzona :)
-
2015/09/03 17:13:13
My też ją uwielbiany! Piekłam ją wiele razy :) Pozdrawiam :)
-
Gość: asiula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/02 10:36:31
Robiłam, przecudna!!!!!
-
Gość: Kasia M, *.internetia.net.pl
2016/03/08 09:48:48
Jak robisz takie prażone jabłka? Pozdrawiam :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi