Blog > Komentarze do wpisu

Tort waniliowy z wiśniami - w męskiej aranżacji

Sylwester w tym roku był dla nas nie tylko szampańską zabawą kończącą rok ale również urodziny jednego z najlepszych kumpli mojego M. A ponieważ ja również bardzo go lubię, postanowiłam podejść ambitnie do tematu ;)

Wnętrze tortu to waniliowy biszkopt przełożony waniliowym kremem i konfiturą z wiśniami. Mocno nasączony wiśniówką. Naprawdę rewelacja. Robiłam go na święta (oczywiście w innej aranżacji ;) i baaaaardzo wszystkim smakował.
Dekorację zrobiłam z masy cukrowej z tego przepisu. Butelki ulepione są z masy powstałej z biszkopta i mascarpone. W roli kostek lodu wystąpiła galaretka z szampana. Całość wyglądała naprawdę rewelacyjnie. Jadalne było wszystko, poza naklejkami na butelkach i kapselkami.

Mimo że tort nie do końca wyszedł tak jak chciałam (ahh ta chora ambicja ;), to niespodzianka zdecydowanie się udała. Tort jubilatowi się podobał i smakował.. czyli założenie zrealizowane :) I pozwolę sobie na małą prywatę, ale chciałabym podziękować za wspaniałą zabawę wszystkim z którymi kończyłam stary i witałam obecny rok. Jesteście najlepsi! A Tobie Sebciu jeszcze raz STO LAT!

źródło: inspiracja wnętrza: klik biszkopt - klik, dekoracja: zdjęcie znalezione 'gdzieś' w internecie
(niestety nie było czasu ani w święta ani przy okazji tego tortu zrobić zdjęcia tortu w przekroju, przy kolejnym razie postaram się to nadrobić)

tort waniliowy z wiśniami

Składniki*:

na biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka ekstraktu waniliowego (mój jest naprawdę mocny, niemalże gęsty, zatem daje wyraźny waniliowy smak. Jeśli macie delikatniejszy, proponuje dodać nieco więcej)

na przełożenie:

  • 500g mascarpone
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • ok. 3/4 szklanki konfitury wiśniowej

na nasączenie:

  • 0,5 szklanki wiśniówki
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i lekko wymieszać (łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach). Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 1700C przez około 35-40 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyjąć tortownicę i upuścić z wysokości około 60cm na podłogę (zapobiega to opadaniu biszkopta). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krem: śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ekstrakt waniliowy, cały czas ubijając. Do ubitej śmietanki wmieszać serek mascarpone.

Nasączenie: wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Złożenie tortu: biszkopt przekroić na trzy równe części. Odłożyć kilka łyżek kremu. Pierwszą część biszkopta nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę konfitury wiśniowej, na nią połowę kremu. Czynność powtórzyć z kolejnym krążkiem biszkopta. Ostatni krążek nasączyć, wyłożyć odłożony krem i wysmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować**.

 

UWAGI:

* ja robiłam tort z dwóch biszkoptów o różnych rozmiarach, był naprawdę duży (choć może na zdjęciu tego nie widać). Podaję jednak proporcje na tort o średnicy 26cm, który mi wyrósł do krawędzi formy.

**Przy dekorowaniu masą cukrową można zmniejszyć nieco ilość kremu, zachowując proporcje śmietanki do serka 1:1. Wierzch i boki należy wtedy posmarować masą maślaną która pełni rolę 'kleju' i izolatora od śmietanki, która rozpuszcza masę cukrową.

Smacznego :)

niedziela, 01 stycznia 2012, milk_chocolate84

Komentarze
Gość: kasia, slodkiefantazje, 85-222-35-28.home.aster.pl
2012/01/01 21:10:06
rewelacja! już wiem komu taki zrobię! :) a akurat niedługo będzie okazja :) Kasiu, dzięki za inspirację :)
-
2012/01/01 21:10:18
Jestem pełna podziwu:)
-
2012/01/01 21:14:12
KAsia, świetny tort. Wygląda naprawde rewelacyjnie!
-
2012/01/01 21:16:38
Chociaż piwa wręcz nie cierpię, to taki tort sprawiłby mi nie lada przyjemność! I nie chodzi tu o motyw przewodni, a o pracę i serce włożone w jego przygotowanie...

Podziwiam talent i zacięcie kulinarne ;)
-
2012/01/01 21:16:49
dziękuję :)
-
2012/01/01 21:29:55
O takim torcie marzy chyba każdy, prawdziwy mężczyzna! Super! :)
-
2012/01/01 21:35:35
Świetny tort! :)
Chetnie obejrzę w przekroju:)
Pozdrowienia :)
-
2012/01/01 21:44:01
genialny :D !!!!
-
2012/01/01 21:48:58
Genialny pomysł.. Chciałabym zobaczyć minę solenizanta...
-
2012/01/01 22:05:12
świetny pomysł!!! :) wszystkiego dobrego Kasiu w tym Nowym Roku!
-
2012/01/01 23:24:59
Hahah niesamowity!!
-
2012/01/02 09:10:54
cieszę się że się Wam podoba.. bo ja jak zwykle krytycznie podchodzę do swojej pracy ;)
Pozdrawiam :)
-
2012/01/02 09:36:28
niesamowity.
-
Gość: Aga, 194.50.110.4*
2012/01/02 09:47:50
A ja mogę potwierdzić, że tort był pyszny i jeszcze rano biliśmy się o ostatni kawałek:) Zrobiłaś arcydzieło! Dziewczyno, masz talent! :)
Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie i za wspaniałą zabawę!
-
2012/01/02 09:56:00
Dzięki Aga :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: Czarek, public-gprs348417.centertel.pl
2012/01/02 11:43:15
Również potwierdzam :) Tort niesamowity, przepyszny i też taki chcę na swoje urodziny ;)
-
2012/01/02 11:49:18
Bombowy !!! Super pomysł.
-
2012/01/02 11:55:20
Nie martw się Czaro.. dla Ciebie też coś wykombinuje ;)
-
Gość: Pafka, proxy.esa.t-systems.com
2012/01/02 13:05:41
Czaro,
a Twoje urodziny tuż tuż ;)
-
2012/01/02 13:39:36
Kasiu ten tort jest niesamowity:) Powaliłaś mnie nim na kolana ...już wiem, ze podobny zrobie mojemu M na tegoroczne urodzinki:). Rewelacja:) .....
Szczęśliwego Nowego Roku Kochana:)
-
2012/01/02 13:56:25
Jestes niesamowita! Piekny tort! ;*
-
2012/01/02 14:11:50
Dziękuje Joluś, Tobie i Twojej rodzince również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
A do Czara urodzin jest wystarczająco dużo czasu ;)
-
2012/01/02 21:33:14
Świetny tort!!! O rany - nie mogę się napatrzeć:)
-
Gość: Mariola : , 178235168249.warszawa.vectranet.pl
2012/01/02 21:47:04
Ja zaliczam się do FANKI tego tortu i Fanki talentu Kasi :)))) Na żywo był jeszcze piękniejszy! :)
-
2012/01/15 21:17:31
Jest rewelacyjny! Bardzo, bardzo mi się podoba!
-
Gość: p-anka, host-89-228-186-205.debica.mm.pl
2012/03/07 01:11:06
wygląd tortu rewelacja
ale ponieważ postanowiłam go zrobić na urodziny męża mam kilka pytań

czy jak zrobię tort w tortownicy 26cm to mam obciąć go jakoś by zostało mi ciasto na butelki
czymoglabyś mi podać przepis na galaretkę
pozdrawiam
-
2012/03/07 12:32:18
Na butelki proponuję upiec dodatkową małą porcję ciasta lub np. zrobić z kupnych biszkoptów.
Galaretka to nic innego jak żelatyna i wino musujące/szampan. Dodaj nieco więcej żelatyny, aby galaretka była ściślejsza. I polecam położyć ją na tort dopiero tuż przed podaniem.
Pozdrawiam :)
W razie pytań, pisz na maila, wszystko Ci wytłumaczę :)
-
Gość: Kazio, 77-254-137-234.adsl.inetia.pl
2012/03/31 23:16:28
Szwagierrrrrrr twój tort wymiata:DDDD
-
2012/04/01 08:07:13
Rozumiem że się podoba? ;)
Pzdr.
-
Gość: Kazio, pppw130056.ostdsl.pl
2012/04/02 12:19:26
Podoba :D ale jeszcze by się chcialo spróbowac:P
-
2012/04/02 15:44:39
hmm... to już raczej niemożliwe.. ale uwierz mi że był smaczny ;)
-
2012/04/25 17:19:17
witam
Potrzebny mi jest przepis na masę maślaną.
Pozdrawiam
Madzia
-
2012/04/26 06:21:25
Ja robię ją zwykle na oko. Na kostkę masła (250)g daję ok. 3/4-1 szklankę cukru pudru. Miękkie masło należy utrzeć w misie miksera na puszystą masę.
Pozdrawiam :)
-
2012/09/20 20:39:11
Hej! Jakbyś mogła odczytaj swoją pocztę, mam kilka pytań co do tego tortu:) pozdrawiam
-
2012/09/21 07:12:25
już odpisuje :)
-
2013/01/25 15:28:37
G E N I A L N Y !!! :):):)
-
Gość: , 82-160-103-196.tktelekom.pl
2013/08/06 13:22:20
mogłabyś zajrzec na poczte ;)
mam kilka pytan ;)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi