Blog > Komentarze do wpisu

Cynamonowe drożdżówki..

Dwie rzeczy spowodowały że zobaczyłam i zrobiłam natychmiast. Oczywiście numer 1 to cynamon ;) Poza tym uważam że mają przeuroczy kształt przy uzyskaniu którego nie potrzeba żadnych skomplikowanych umiejętności :)

Drożdżówki są przepyszne. Po każdym kęsie ukazują się równiutkie warstwy mięciutkiego ciasta przełożone warstwą aromatycznego nadzienia. Lukier dopełnia dzieła nadając im lekką słodycz, samo ciasto jest bowiem tylko lekko słodkie. Naprawdę polecam :)

źródło: klik - częściowo zmodyfikowany

drożdżówki cynamonowe

Składniki:

na ciasto:

  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 i 1/4 do 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

na nadzienie:

  • 2-3 łyżki masła
  • ok. 3/4 łyżeczki cynamonu

na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 2 łyżeczek mleka/wody/soku z cytryny

 

Wykonanie:

Drożdże suche rozpuścić w mleku. Odstawić przykryte do chwili ukazania się na powierzchni bąbelków powietrza.

Wymieszać razem mąkę*, cukier i sól. W osobnej misce wymieszać wodę, jajko i ekstrakt waniliowy. Do mąki dodać wymieszane płyny i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrobić gładkie, elastyczne, dość luźne ale nie lepiące się ciasto (po kilku minutach wyrabiania wrobić rozpuszczone masło). Przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć, odstawić do podwojenia objętości (około 40-60 minut).

W między czasie przygotować wypełnienie cynamonowe. Masło rozpuścić, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części (ew. odłożyć małą kulkę ciasta na ozdobę w środku drożdżówek). Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Pierwszy placek posmarować pędzelkiem przygotowanym wcześniej cynamonowym masłem. Przykryć kolejnym, posmarować itd. do ostatniego placka.

Złożone 4 placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekroić na 8 równych części, postępując dalej według poniższej instrukcji.

drożdżówki cynamonowe składanie

drożdżówki cynamonowe składanie

drożdżówki cynamonowe składanie

drożdżówki cynamonowe składanie

drożdżówki cynamonowe składanie

drożdżówki cynamonowe składanie

drożdżówki cynamonowe składanie

drożdżówki cynamonowe składanie

Tak przygotowane drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie wstawić drożdżówki do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 20-25 minut.

Jeszcze lekko ciepłe polukrować.

drożdżówki cynamonowe

UWAGI:

* mąką należy dodawać stopniowo w miarę wrabiania. Ciasto powinno być luźne, początkowo lekko klejące, w miarę wyrabiania przestanie się kleić.

Smacznego :)

poniedziałek, 27 lutego 2012, milk_chocolate84

Komentarze
2012/02/27 14:16:38
Wspaniałe!
-
2012/02/27 14:18:23
ale cudeńka!!!:))) piękne są
-
2012/02/27 14:19:26
aj, ach to jest nie drożdżówka to jest coś zjawiskowo pięknego
-
Gość: , r2.limes.com.pl
2012/02/27 14:21:18
Wyglądają cudnie! I jeszcze tak dobrze pokazałaś jak je złożyć - dziękuję za inspirację, zapisane do zrobienia!
-
2012/02/27 14:36:51
Przepiekne! Wygladaja jak polaczone faworki (to chyba z powodu tego przewijania tak mi sie skojarzylo :))

Pozdrowienia.
-
2012/02/27 14:39:23
Ależ cudne!! Fantastycznie wykonane! Wyglądają po prostu uroczo!
Pozdrawiam:)
-
2012/02/27 14:43:16
Wyglądają prześlicznie, faktycznie jak faworki :))
-
2012/02/27 14:47:10
Bardzo pomysłowe!
-
2012/02/27 14:54:54
rewelacja do wypróbowania :)
-
2012/02/27 15:13:18
podczas robienia zupełnie nie skojarzyłam ich z faworkami... :P
-
2012/02/27 16:03:42
Ale to rewelacyjnie wygląda ! :)
-
2012/02/27 16:15:10
Kasiu cudowne te drożdżówki ...a na dodatek z cynamonem:) poezja:) muszę je upiec:)
-
2012/02/27 16:19:15
Śliczne a instrukcja składania bardzo czytelna. Pozdrawiam :)
-
2012/02/27 17:12:13
cudowne, uwielbiam drozdzowki i z pewnoscia wykorzystam Twoj przepis...
-
Gość: Samantha, host-92-25-11-154.as13285.net
2012/02/27 18:10:58
Fascynujące i jeszcze pyszne smaki, pozdrawiam :)
-
Gość: kasia, slodkiefantazje, 85-222-35-28.home.aster.pl
2012/02/27 18:25:10
Wyglądają przepysznie! :) a jeszcze do tego pachną cynamonem... czego chcieć więcej :)
-
2012/02/27 18:32:48
Bardzo śliczne i na pewno pyszne.
-
2012/02/27 19:59:42
Cynamonowa rewelacja:)
-
2012/02/27 20:03:18
Wow!
One są piękne! NIgdy nie widziałam drożdżówek w takim kształcie. Piękne są :)
Pycha muszą być, a cynamon ubóstwiam:)
Pozdrowienia:)
-
2012/02/27 20:48:09
Rewelacja:)
-
2012/02/27 21:12:51
Świetne. Wyglądają rewelacyjnie.
-
2012/02/27 21:24:13
Piękne, troszkę jak faworkowe wywijanie :)
-
2012/02/27 22:06:01
Wspaniałe, takie to ja lubię. A czy można ciasto drożdżowe mikserem robić z tymi końcówkami? :)
-
2012/02/27 22:27:51
przepis zapisuję do wypróbowania i przetestowania, fajny sposób składania ;)
-
2012/02/27 22:44:54
ooo! jakie a'la drożdżowe faworki! :) kocham ciasto drożdżowe, mogę je jeść na okrągło
-
2012/02/28 06:52:52
NaStole, zwykłym ręcznym mikserem z końcówkami raczej się nie uda, ale w takim stacjonarnym który ma taką funkcję, zapewne nie będzie problemu. Ja właśnie w takim wyrabiam. Do ręcznego miksera ciasto jest zbyt zwarte i mógłby nie mieć siły go wystarczająco dobrze wyrobić.
Pozdrawiam.
-
2012/02/28 07:16:54
arcydzielo swiata! :)
-
Gość: hanjaa, acna29.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/28 08:14:19
ale cudne:) i zapewne smakowite :)....przepis zapisuję ...dziękuje :)
-
2012/02/28 09:11:36
|Super. Cudne są i wielkie dzięki za zdjęcia przy składania. Mnie zawsze takie zdjęcia pomagają :))
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2012/02/28 09:52:46
Ja raczej nie należę do osób które potrafią jasno tłumaczyć, więc film czy zdjęcia z instrukcją to dla mnie dużo lepsza alternatywa :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: annam, 109.231.25.254.koba.pl
2012/02/28 09:54:02
piekne..zaraz ide robic:) bedzie niespodzianka dla dzieci po szkole
-
2012/02/28 10:02:46
POWIEM TYLKO TYLE: "ŁAŁ!!!!" :)
-
2012/02/28 15:42:10
WOW!!!
-
2012/02/28 22:51:35
ooo to z pewnością zrobimy :)
-
2012/02/29 10:18:57
Ale one są ładne! :)
-
2012/02/29 11:11:26
Niesamowite! pięknie je wykonałaś :-)
-
2012/02/29 22:04:59
Ale świetne! A konstrukcja składania przydatna i zachęcająca :)
-
2012/03/01 22:00:34
Prześlicznie to wygląda, już wiem teraz czym zaskoczę w najbliższym czasie gości :-)
-
2012/05/29 10:47:57
przepięknie wyglądają! Na prawdę chciałby się sięgnąć chociaż po jedną z nich. Drożdżowe cuda!
-
2013/02/21 22:41:36
jeju! czaję się na nie...trochę się boję, ale.. :)))
-
2013/02/22 09:55:12
Czego tu się bać? ;)
-
Gość: , abxl116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/28 13:23:43
a gdzie w opisie wykonania ciasta zgubiło się masło????
-
2013/04/28 22:13:23
poprawione :)
-
2013/09/29 17:25:30
Cudowny przepis, niesamowity smak i wygląd, rodzina domaga sie jeszcze...bo ta porcja zniknęła w momencie. Bardzo dziękuje za niesamowitą recepturę!!!!
-
2013/09/29 21:11:42
Super! Baaaardzo się cieszę :)
-
Gość: daria, host-78-151-151-85.as13285.net
2014/01/17 15:43:22
zrobiłam i mogę powiedzieć że są super a jak pachnie w całym domu , rewelacja
-
2014/01/17 16:42:10
Dziękuję za komentarz :)
-
Gość: sdfghh, aazo230.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/04 18:52:41
aż lukier cieknie
-
Gość: , 178-213-123-164.eia.pl
2014/03/14 06:12:00
Zrobiłam dzis..pychotka!!polecam pieknie pachna,super smakują i jak wyglądają!!!:)
-
2014/03/14 20:47:43
dziękuję za opinię. Miło mi ze Ci smakowały :)
-
Gość: natek, ip-193-239-144-136.multi-telekom.pl
2014/09/30 12:54:11
a jak wygląda zamiana drożdży z suchych na świeże? ile to mniej więcej będzie? :)
-
2014/09/30 18:00:00
zasada jest taka, że świeże drożdże daje się w ilości 2x większej niż suche. W tym przypadku 15g powinno być ok :)
Reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi