Blog > Komentarze do wpisu

Szafranowa babka (ucierana)

Szafran- najdroższa przyprawa świata. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba aż 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego. Już niewielka ilość tych niteczek nadaje niepowtarzalny smak, aromat i intensywnie żółty kolor.

W planach miałam co prawda drożdżową babkę z dodatkiem szafranu, ale Agnieszka do kolejnego wspólnego pieczenia zaproponowała właśnie tą, na co ochoczo przystałam :) Przyznam że początkowo nieco sceptycznie do niej podeszłam. Ot taka zwyczajna ucierana babka. Czym ona może zachwycić? - pomyślałam. Ale cóż słowo się rzekło, kobyłka u płota jak to mówią ;), zatem poleciałam do sklepu po szafran i przystąpiłam do działania. Jakież było moje zaskoczenie kiedy babka podczas pieczenia zaczęła tak wspaniale pachnieć, że jeszcze jej nie próbując zakochałam się bez pamięci. Degustacja była tylko formalnością utwierdzającą mnie o wyjątkowości tej babki. Wilgotna, mięciutka, puszysta i pięknie żółciutka z wyczuwalnym aromatem i smakiem szafranu.

Agnieszko, dziękuję za podesłanie przepisu i kolejny wspólny sukces:)

źródło: archiwalny numer magazynu 'Kuchnia'

babka szafranowa ucierana

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 230g masła (koniecznie prawdziwego dobrej jakości)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki nitek szafranu
  • ew. lukier lub cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.

Utrzeć masło z cukrami na puszystą masę. W między czasie przesiać razem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz wymieszać szafran z ciepłym mlekiem. Do dobrze ubitego masła dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Cały czas miksując na wolniejszych obrotach dodać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka, ponownie 1/3 składników suchych, mleko, kończąc na ostatniej porcji mąki.

Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej dokładnie mąką. Piec około 50-60 minut w 175oC. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka jest gotowa. Przed wyjęciem babki z formy należy odczekać 10-15 minut.

babka szafranowa ucierana babka szafranowa ucierana

Studzić na kratce. Wystudzoną babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.

babka szafranowa ucierana

Smacznego :)

piątek, 23 marca 2012, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/23 10:08:30
Kasiu, wspaniały wypiek, babka jest niesamowita i pachnie mi pod nosem od samego patrzenia na zdjęcia :)
-
2012/03/23 10:15:57
piękna :) Kolejna do wypróbowania :) Pozdrawiam :)
-
2012/03/23 11:58:05
Z szafranem! Przepiękna!! Super pomysł - trochę egzotyki do ponadczasowej klasyki :)
pozdrawiam wiosennie!
-
2012/03/23 12:34:12
a iwesz, nigdy jeszcze nie jadłam takiej szafranowej...
bardzo elegancka ;]
-
2012/03/23 13:35:20
naprawdę warto spróbować. Moim zdaniem jest rewelacyjna:)
-
2012/03/23 13:59:56
Wygląda bardzo puszyście:)
-
2012/03/23 15:50:31
puszyste baby są takie cudne!
-
2012/03/23 16:04:56
rzeczywiście jest przyjemnie puszysta, a jednocześnie wilgotna. Najlepiej smakuje z kubkiem kawy. Poezja :)
Polecam :)
-
2012/03/23 17:11:27
wspaniala babka ;-)
-
2012/03/23 18:36:52
Pięknie żółciutka. Bardzo wielkanocna, jak to babka... A ja zapraszam na babkę amaretto w różowej tonacji :) Pozdrawiam
-
2012/03/23 19:11:34
Prawdziwie wielkanocna z niej baba!
-
2012/03/23 19:22:11
Można powiedzieć: babka doskonała !
-
2012/03/23 21:45:59
Śliczna mięciutka babeczka. Podoba mi się!
Pozdrawiam:)
-
2012/03/25 07:36:39
Piękne baby Wam wyszły:) ...a jak jest wilgotna to ja biorę w ciemno:) bzuiak Kasiu:)
-
Gość: Agnieszka, *.grupalotos.pl
2014/04/28 10:45:03
Zachęcona przepisem i zdjęciem zrobiłam tę babkę na Wielkanoc. Niestety, babka okazała się jednym wielkim zakalcem. Dzisiaj po raz pierwszy od Świąt spotkałam się w pracy z koleżanką, której także dałam ten przepis. I co? Ano, jej babka wyszła także z zakalcem "po całości". I teraz rodzi się pytanie - czy przepis zawiera wszystko tak jak trzeba? Robiłyśmy te baby osobno, w różnych domach a jednak efekt taki sam - czyli kicha.
-
2014/04/28 10:54:07
przepis jest z pewnością poprawny, widzę to po proporcjach patrząc na przepis, a druga sprawa że piekłam ją z drugą blogerką której również babka wyszła (a miałyśmy tylko inne proporcje cukru co nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia powodzenia wypieku).
najsmaczniejsze.pl/2012/03/babka-szafranowa/

Babki ucierane to niestety kapryśne ciasta. Dlaczego w tym przypadku się nie udało, trudno powiedzieć.. :(
-
Gość: Aga, *.dynamic-ra-2.vectranet.pl
2015/02/22 18:15:00
Robiłam w zeszłym roku na Wielkanoc i wyszła przepyszna, puszysta. W tym roku też mam zamiar zrobić. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że aby uniknąć zakalca ważne są dobrze piekący, sprawdzony w bojach piekarnik i spokój (u mnie w domu, jak ciasto się akurat piecze lub stygnie w piekarniku to cała rodzina dostaje zakaz wchodzenia do kuchni ;) ). To też kwestia wprawy.
-
2015/02/22 20:03:57
Aga, dokładnie tak :) Dobry przepis to połowa sukcesu! Ja też nie jeden wypiek do kosza wyrzuciłam. Cieszę się że babka i smakowała, muszę powiedzieć że i ja miło ją wspominam :)
Pozdrawiam serdecznie!
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi