Blog > Komentarze do wpisu
Szybki obiad - Smażony ryż curry z warzywami i kurczakiemCzasem szukam urozmaicenia codziennych dań. I choć schabowy z mizerią (koniecznie na słodko;) czy mielony z zasmażanymi buraczkami nie mają sobie równych, to czasem jednak szuka się jakiegoś 'udziwnienia', po którym z rozkoszą powraca się właśnie do takiej klasyki. Zasmażany ryż curry to danie szybkie w przygotowaniu (choć w znikaniu z talerza również;) zarówno jeśli macie już wcześniej przygotowane kotlety, jak i wtedy kiedy musicie przygotować je specjalnie do tego dania. Przygotujecie je bowiem w czasie gotowania ryżu. Proste składniki, szybkość przygotowania i genialny smak.. to z pewnością sprawia że z czystym sumieniem warto Wam to danie polecić :) źródło: przepis własny Składniki na 4 porcje:
Wykonanie: Ryż gotować w osolonej wodzie 10 minut. W między czasie usmażyć kotlety. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać ryż i warzywa. doprawić do smaku solą pieprzem, dodać curry i podlać sosem sojowym. Wszystko wymieszać dokładnie i pozostawić pod przykryciem na średnim ogniu na około 10 minut. Po tym czasie dodać masło, zwiększyć ogień i zasmażać wszystko przez 2-3 minuty. Ryż wyłożyć na talerz, na nim poukładać pokrojone w paseczki mięso.
UWAGI: *zachęcam do stosowania w okresie wiosennym warzyw z mrożonek. Ich zaletą jest to że zbierane są w sezonie, i w przeciwieństwie do obecnie oferowanych (powiedziałabym nawet substytutów) warzyw, są o wiele zdrowsze. Smacznego :) poniedziałek, 26 marca 2012, milk_chocolate84
Komentarze
wiosenka27
2012/03/26 11:36:36
Uwielbiam takie dania:)
2012/03/26 12:23:38
Kasiu to też doskonały pomysł na pozostałe z wcześniejszego obiadfu kotlety ..a takowe często się u mnie zdarzają i później snują isę po lodówce ...aż loduja w kanapce ....teraz będę miałą na nie ciekawszy sposób:)
Gość: lidien@vp.pl, *.isp.bjm.pl
2012/03/26 12:30:36
sos sojowy jasny czy ciemny? widzę go w wielu przepisach ale nie wiem jaka jest między mini różnca? który lepszy?
2012/03/26 13:30:14
Ja używam zawsze jasnego. Jest łagodniejszy, idealny do smażenia lub marynowania drobiu. Jeśli chodzi o ciemny, nie mam z nim wielkiego doświadczenia, ale wg. mnie jest za 'intensywny'. Najlepszy jest podobno do wołowiny i wieprzowiny, zarówno do duszenia jak i pieczenia, ale to czysto teoretyczna wiedza ;)
Do tego dania polecam jasny. Pozdrawiam.
Gość: Nietylkopasta, 109.206.214.*
2012/06/27 19:51:37
Pyszny ten przepis na kurczaka! A ja polecam <a href="nietylkopasta.blogspot.com/2012/06/przepis-na-kurczaka-z-kfc.html>przepis na kurczaka z kfc</a>
2012/12/17 22:19:46
I ja czasem do niego wracam. Zawsze jest tak samo pysznie :)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło :) 2013/03/11 11:03:25
Uwielbiam ryż curry. To chyba najszybszy dodatek do potraw jaki można przygotować
|
O blogu
Spis Wypieków
Spis Dań
Kącik Wiedzy Kulinarnej
![]() ![]() |