Blog > Komentarze do wpisu

Szybki obiad - Smażony ryż curry z warzywami i kurczakiem

Czasem szukam urozmaicenia codziennych dań. I choć schabowy z mizerią (koniecznie na słodko;) czy mielony z zasmażanymi buraczkami nie mają sobie równych, to czasem jednak szuka się jakiegoś 'udziwnienia', po którym z rozkoszą powraca się właśnie do takiej klasyki.

Zasmażany ryż curry to danie szybkie w przygotowaniu (choć w znikaniu z talerza również;) zarówno jeśli macie już wcześniej przygotowane kotlety, jak i wtedy kiedy musicie przygotować je specjalnie do tego dania. Przygotujecie je bowiem w czasie gotowania ryżu. Proste składniki, szybkość przygotowania i genialny smak.. to z pewnością sprawia że z czystym sumieniem warto Wam to danie polecić :)

źródło: przepis własny

 smażony ryż curry z wazrywami i kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 torebki ryżu długoziarnistego
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • ok. 200g mieszanki warzywnej (marchewka, fasolka, groszek fasolka szparagowa - użyłam mrożonki wiosennej w skład której poza wymienionymi składnikami była również brukselka)*
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego najlepiej jasnego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 kotlety panierowane z piersi kurczaka

 

Wykonanie:

Ryż gotować w osolonej wodzie 10 minut. W między czasie usmażyć kotlety.

Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać ryż i warzywa. doprawić do smaku solą pieprzem, dodać curry i podlać sosem sojowym. Wszystko wymieszać dokładnie i pozostawić pod przykryciem na średnim ogniu na około 10 minut. Po tym czasie dodać masło, zwiększyć ogień i zasmażać wszystko przez 2-3 minuty.

Ryż wyłożyć na talerz, na nim poukładać pokrojone w paseczki mięso.

 

UWAGI:

*zachęcam do stosowania w okresie wiosennym warzyw z mrożonek. Ich zaletą jest to że zbierane są w sezonie, i w przeciwieństwie do obecnie oferowanych (powiedziałabym nawet substytutów) warzyw, są o wiele zdrowsze.

Smacznego :)

poniedziałek, 26 marca 2012, milk_chocolate84
Tagi: curry warzywa

Komentarze
2012/03/26 11:36:36
Uwielbiam takie dania:)
-
2012/03/26 12:23:38
Kasiu to też doskonały pomysł na pozostałe z wcześniejszego obiadfu kotlety ..a takowe często się u mnie zdarzają i później snują isę po lodówce ...aż loduja w kanapce ....teraz będę miałą na nie ciekawszy sposób:)
-
Gość: lidien@vp.pl, ispc89.isp.bjm.pl
2012/03/26 12:30:36
sos sojowy jasny czy ciemny? widzę go w wielu przepisach ale nie wiem jaka jest między mini różnca? który lepszy?
-
2012/03/26 13:30:14
Ja używam zawsze jasnego. Jest łagodniejszy, idealny do smażenia lub marynowania drobiu. Jeśli chodzi o ciemny, nie mam z nim wielkiego doświadczenia, ale wg. mnie jest za 'intensywny'. Najlepszy jest podobno do wołowiny i wieprzowiny, zarówno do duszenia jak i pieczenia, ale to czysto teoretyczna wiedza ;)
Do tego dania polecam jasny.
Pozdrawiam.
-
2012/03/26 14:49:59
Pyszny pomysł na obiad:)
-
Gość: Nietylkopasta, 109.206.214.6*
2012/06/27 19:51:37
Pyszny ten przepis na kurczaka! A ja polecam <a href="nietylkopasta.blogspot.com/2012/06/przepis-na-kurczaka-z-kfc.html>przepis na kurczaka z kfc</a>
-
Gość: NASI, 89-68-28-124.dynamic.chello.pl
2012/12/17 18:33:54
Wypróbowałam przepis, pyszne, dziękuję !!!
-
2012/12/17 22:19:46
I ja czasem do niego wracam. Zawsze jest tak samo pysznie :)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło :)
-
2013/03/11 11:03:25
Uwielbiam ryż curry. To chyba najszybszy dodatek do potraw jaki można przygotować
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi