Blog > Komentarze do wpisu

Sernik najprostszy J. Olivera, z musem truskawkowym

Nieskomplikowany, szybki i efektowny sernik. Choć Jamie podaje go z konfiturą posypany dodatkowo cukrem pudrem, ja zrobiłam go z musem z truskawkowej konfitury (możecie oczywiście użyć swojego ulubionego smaku, niekoniecznie truskawkowego). Nie jest ciężki, ale i nie puszysty, coś pomiędzy. Wykonany z sera z wiaderka, zatem samo wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilkę.

I jeszcze jedna uwaga. Kupując ser w wiaderku zwracajcie uwagę na jego skład. Czasem to co w wiaderku znajdziecie przypomina bardziej serek do podjadania łyżeczką niż ser na sernik, a nie o coś takiego nam zdecydowanie chodzi, prawda? A sam sernik? Pyyyszotka, zatem polecam :)

Sernik najprostszy J. Olivera, z musem truskawkowym

Składniki:

na masę serową:

  • 1kg gęstego sera z wiaderka
  • 2 duże jajka
  • 120ml śmietanki kremówki
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 115g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • skorka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

na spód:

  • 200g herbatników pełnoziarnistych
  • 110g masła

ponadto:

  • słoik konfitury truskawkowej (lub w sezonie, mus ze świeżych truskawek)

 Sernik najprostszy J. Olivera, z musem truskawkowym

Wykonanie:

Herbatniki na spód zmielić dokładnie w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24cm lub blachy o wymiarach 18/30cm (spód wyłożony papierem do pieczenia), dokładnie ugnieść aby utworzyć zwarty spód. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i podpiec ok. 10 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. W misie miksera wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem, dodać ser i utrzeć na kremową masę. Dalej miksując dodawać kolejno jajka, następnie śmietanę i skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Konfiturę truskawkową/truskawki zmiksować na mus.

Na podpieczony spód wylać masę serową, wyrównać. Łyżką nakładać porcje musu w odstępach od siebie. Piec około 45 minut w temperaturze 200oC. Upieczony sernik odstawić w formie do całkowitego wystudzenia, po czym wstawić do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień.

Sernik najprostszy J. Olivera, z musem truskawkowym

Smacznego :)

poniedziałek, 16 kwietnia 2012, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/16 15:16:44
i ta konfitura na wierzchu.. i ciasteczkowy spód - wszystko brzmi pysznie.
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/16 15:22:08
Cudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje!
-
2012/04/16 15:44:18
Ja się tak niedawno przejechałam na gotowym twarogu do sernika z wiaderka.. więcej tam było wody niż sera.. już wolę się pomęczyć z mieleniem prawdziwego twarogu :)
a Twój sernik wygląda przepysznie! i jeszcze te truskawki do tego, pycha
-
2012/04/16 15:48:50
to prawda, można się na nich 'przejechać' ale.. niestety nie do wszystkich serników taki zmielony samodzielnie się nadaje. Warto, jak zresztą przy wszystkim zresztą, zapoznać się z etykietą i po prostu minimalizować takie 'wpadki'.
Pozdrawiam :)
-
2012/04/16 16:37:24
Oj to prawda, że zanim kupimy wiaderkowy ser nalezy poczytać co i jak w nim jest:) ...ale ja mam swój sprawdzony i często go uzywam:) ...a taki sernik na pewno jest zjawiskowy w smaku:) i te truskawki:) mniam, już tęsknię za latem:)
-
2012/04/16 17:29:24
jeśli z musem truskawkowym to już smakowity!
-
2012/04/16 19:45:34
U mnie też sernik z musem truskawkowym, ale na zimno...
-
2012/04/16 19:51:42
Piekny i pyszny serniczek Kasiu. :)
Ja zawsze sprawdzam zawartość wiaderka z serem. Zresztą juz mam swoje sprawdzone twrożki ,które kupuję. To te, w których jest tylko twaróg mielony, bez żadnych dodatków. Z takich wiaderek korzystam. :)
Pozdrowienia
-
2012/04/16 20:26:03
Wygląda pysznie, a samo to, że jest z musem truskawkowym czyni go cudownym :D
Poza tym lubię przepisy Jamie Olivera, który nie stara się zbytnio skomplikować gotowania.
Pozdrawiam,
Paulina.
-
2012/04/16 22:19:08
Ależ mam ochotę na sernik.
-
2012/04/16 22:54:58
Cudny ten sernik, oj zjadłabym sobie kawałek, kusi.... pozdrawiam :-)
-
2012/04/17 06:48:36
Twoj sernik jest wspanialy! :)
-
2012/04/17 09:35:57
o proszę, sernika wg Jamiego jeszcze nie widziałam. i już żałuję, bo wygląda przepysznie :)
-
2012/04/17 09:57:07
Mmmmm, ależ ja mam ochotę na sernik :)
-
2012/04/17 10:29:39
dziękuję kochani za miłe komentarze. Polecam Wam ten serniczek przy najbliższej okazji :)
Pozdrawiam.
-
Gość: mako, *.171.198.152.static.crowley.pl
2012/04/21 20:57:51
Pyszny sernik:) Łatwy w przygotowaniu i spełnił całkowicie moje oczekiwania. Polecam!
-
Gość: Asia B., *.ip.netia.com.pl
2012/05/10 12:49:24
A na co w takim razie zwrócić uwagę w składzie?
-
2012/09/14 21:39:58
witam, serniczek wyglada zjawiskowo ale prosze powiedzcie jakie te wiaderka wybierac? patrze w sklepie na opis ale nie wiem jakie sa dobre....dziekuje
-
2012/09/15 08:41:09
Małgorzato, im mniej dodatków tym lepiej. Z czystym sumieniem polem ser marki Piotra i Pawła. Ja odkąd go 'odkryłam' tylko z tego korzystam :)
-
Gość: Caterina, *.warszawa.vectranet.pl
2012/09/30 21:33:40
A śmietanka 30% kwasna moze byc też czy tylko słodka? I czy ten mus na wierzchu ma tworzyc takie kropki?
-
2012/10/01 07:53:36
słodka. Tak. Kropki :) A raczej nawet 'esy-floresy' ;)
Pozdrawiam :)
-
Gość: Caterina, *.warszawa.vectranet.pl
2012/10/03 23:38:12
Sernik zrobiony. Pycha! Co sprawia, że jest taki puszysty? Mąka kukurydziana?
-
2012/10/04 07:47:30
Wszystko zależy od użytego sera. Mój nie był taki puszysty, raczej zwarty.. Ale rzadszy ser, tym puszystszy wyjdzie sernik. Pozdrawiam :)
PS. mąka kukurydziana to tylko zagęstnik ;)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi