Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak pieczony w pomarańczach

Przepyszny kurczak! Najbardziej pomarańczowy z pomarańczowych jakie jadłam ;) Nawet z zamkniętymi oczami bez trudu odgadlibyście co jest tym sekretnym składnikiem nadającym mu ten wspaniały aromat. Mięciutki, soczysty, rumiany.. czyli ma wszystko co powinien zawierać w sobie kurczak idealny :)

Powstał w ramach testowania i poznawania produktów firmy Indykpol. Rezultat? Mogłabym powiedzieć, kurczak jak kurczak, ale.. kilka wyszperanych ciekawostek związanych z hodowlą zdecydowanie uatrakcyjniło to poznawanie. Specjaliści z Indykpolu, męczeni niezliczoną ilością moich pytań, dzielnie odpowiadali i opowiadali jak obecnie wygląda proces hodowli kurczaków :) A uwierzcie że warto to wiedzieć, bo wciąż większość z nas ma mylne wyobrażenia na ten temat. 

A tymczasem? Zapraszam na pysznego kurczaka, który na zdjęciu poniżej jest już co prawda bez nóg, ale kolejna miniaturka udowadnia Wam że nogi pierwotnie posiadał, niemniej jednak powstrzymać rodzinę przed jedzeniem tego aromatycznego pierzaka przed zdjęciem okazało się niemożliwe ;)

źródło: przepis własny

Kurczak pieczony w pomarańczach

Składniki:

  • jeden spory kurczak (ok. 1,3-1,5kg)
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie:

Cytrusy sparzyć. Z jednej pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy i połowy cytryny. Do soku dodać oliwę z oliwek, otarte skórki, doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka umyć, osuszyć.  Oddzielić ręką skórę z piersi od mięsa, wlać pod skórę trochę soku (większość wypłynie bokami, ale aromat i część skórki zostanie, zatem nie należy tego pomijać), resztę wylać na kurczaka. Natrzeć oregano i tymiankiem, porządnie doprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. W środek kurczaka włożyć dwie ćwiartki pomarańczy, pozostałą połówkę pokroić w plastry i obłożyć kurczaka.

Kurczak pieczony w pomarańczach Kurczak pieczony w pomarańczach

Piec pod przykryciem (można przykryć folią) około godziny, po czym odkryć i dać mu jeszcze kilka minut aby się zrumienił. Podczas pieczenia 2-3 razy polewać kurczaka sosem pomarańczowym w którym dusi się kurczak.

 

UWAGI:

  1. Po pieczeniu kurczaka powstaje sporo genialnego sosu. Nie wylewajcie go! Wystarczy go lekko 'zaciągnąć' i będzie wspaniałym dodatkiem do schabu lub karkówki.

 

*****

A teraz kilka ciekawostek :)

Biedne ptaki..

Ciasne klatki, ptaki stojące jedne na drugich, brud, antybiotyki, pasza przyspieszająca wzrost i rozwój ptaków, faszerowanie kurczaków antybiotykami i hormonami... Czyż nie tak wyobrażacie sobie hodowlę kurczaków? Przyznaję.. ja może nie aż tak, ale w znacznym stopniu właśnie tak myślałam, dlatego chętnie 'drążyłam' ten temat.

Jak zatem jest naprawdę?

Cały proces produkcyjny jest ściśle kontrolowany przez Europejskie normy. Obejmują one nie tylko warunki w jakich hodowany jest drób, ale również m.in. skład pasz. I choć zapewne wiele jest farm drobiu które tych norm nie przestrzegają (szczególnie małych), firma Indykpol jako spółka akcyjna, podlega dodatkowym poza wspomnianymi normami- ścisłym kontrolom.

Wspomniane 'biedne ptaki' już takie biedne nie są ;) Nie są też faszerowane antybiotykami i przyspieszaczami wzrostu. Jest to całkowicie zabronione, a jeśli chodzi o antybiotyki, ich stosowanie po wejściu 'w życie' rygorystycznych unijnych norm jest uzasadnione jedynie w celach.. leczniczych. W takich przypadkach obowiązują jednak odpowiednie okresy karencji, dzięki czemu nie ma możliwości przedostania się substancji do produktu, który trafia do konsumenta. 

Masowo nie oznacza źle..

Oczywiście najlepiej byłoby posiadać własną hodowlę zwierząt karmionych naturalną paszą i wylegujących się kilka godzin dziennie na słońcu, a najlepiej jeszcze pole uprawne pełne dorodnych, zdrowych warzyw i owoców. Tylko kto może sobie pozwolić na realizację takiej wizji?

Indykpol jest firmą produkującą mięso na ogromną skalę. I rzeczą oczywistą jest to że ich drób nie biega radośnie po zielonej trawce i wydziobuje z ziemi tłuste dżdżownice. Prawda jest taka, że produkcja masowa zwyczajnie na to nie pozwala. Warto jednak pamiętać że właśnie ta masowość i ogrom całego przedsięwzięcia umożliwia m.in. szybszy rozwój, stosowanie coraz bardziej zaawansowanych technologicznie maszyn i urządzeń a także liczne badania mające na celu poprawę jakości. Co więcej postęp technologiczny umożliwia zapewnienie lepszych warunków hodowli, jak np. ogrzewanie, system wentylacji, dostęp do nieprzypadkowej paszy, systemy karmienia i pojenia, czy nadzór weterynaryjny. Zatem na tle wszystkich wad jakie widzicie, warto również dostrzec te zalety.

Podsumowując...

Jeśli tylko macie możliwość korzystania z własnych, ekologicznych hodowli i upraw, nie rezygnujcie z tego. Jakość takich produktów jest rzecz jasna nieporównywalna z tymi 'kupczymi'. Ale myślę że Ci którzy takiej szansy nie mają, bądź mają ją rzadko, powinni mieć świadomość tego jak zmienia się jakość kupowanych produktów. Mam nadzieję że choć trochę Wam w tym pomogłam :)

Chciałabym jeszcze tylko wspomnieć, że wpis ten jest całkowicie moją intencją, a informacje w niej zawarte nie są moim wymysłem, a jedynie zbiorem informacji uzyskanych od specjalistów oraz unijnych dyrektyw. Jeśli zatem macie jeszcze jakieś wątpliwości lub niedosyt wiedzy, piszcie. Jestem pewna że specjaliści firmy Indykpol z radością odpowiedzą na wszystkie Wasze pytania ;)

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

sobota, 12 maja 2012, milk_chocolate84

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, r2.limes.com.pl
2012/05/12 22:04:36
Wygląda wspaniale! Już czuję jak pięknie pachnie i jak pysznie musi smakować, zapisany do zrobienia;) Pozdrawiam!
-
2012/05/12 22:14:15
uwielbiam polaczenie miesa z owocami!
-
2012/05/13 00:23:58
cudnie wygląda ;)))
-
2012/05/13 06:56:06
Zamarzyl mi sie taki obiadek :) Kurczaczek pierwsza klasa. Z nogami lub bez :)))

Pozdrowienia.
-
2012/05/13 13:15:28
Kasiu kurczak wyglada bardzo apetycznie:)
-
2012/05/13 16:11:26
Wspaniały kurczak:) Musiał cudownie pachnieć pomarańczami:)
-
Gość: Aga, 095160194101.warszawa.vectranet.pl
2012/05/13 17:56:29
Co do tych informacji z Indykpolu, to ciekawa jestem jakimi paszami karmią kurczaki. Kiedyś się tym interesowałam i jednym z głównych składników pasz jest hemoglobina, czyli właściwie białko. Nie chce tu nikogo obrzydzać, ale np krew ryb wykorzystuje się do produkcji pasz dla drobiu, krew drobiu dla świnek, a krew świnek do produkcji pasz dla krówek. Krwi krów nie wykorzystuje się ze względu na sprawę choroby wściekłych krów. Jest to o tyle istotne, bo skoro np. danych kurczaków nie karmi się sterydami a podaje im się paszę, która np. pochodzi z krwi ryb, które się karmiło sterydami to wydaje mi się , że chcąc nie chcąc jakoś to przechodzi dalej. Może się mylę. Ciekawa jestem jakich pasz używa Indykpol i ile trwa proces hodowli - od urodzenia się kurczaczka do jego uśmiercenia. Pamiętam jak moja babcia hodowała kurczaki i na pewno nie były to 3 tygodnie. Właściwie przez to wszystko co się słyszy i czyta to w mojej kuchni praktycznie nie ma drobiu ani wieprzowiny...Może uda Ci się Kasiu jeszcze podrążyć temat i jakoś mnie nawrócić na jedzenie drobiu:) Pozdrawiam!
-
2012/05/13 21:07:16
Aga, przekazuję Twoje informacje do specjalistów Indykpol. Jak tylko otrzymam odpowiedź, niezwłocznie Cię o tym powiadomię. Będę oczywiście zgłębiała temat do granic możliwości ;)
Pozdrawiam.
-
2012/05/15 10:55:34
wygląda nieziemsko
-
Gość: Indykpol - Ekspert, 37-128-97-35.ip.netia.com.pl
2012/05/22 08:22:17
Witam,
W odpowiedzi na pytanie, jaki jest skład pasz, którymi karmione są kurczaki oferowane przez Indykpol, przytaczam wypowiedź eksperta mam nadzieję, że jest wyczerpująca:)
W skład naszych pasz wchodzą zboża, śruty, mieszanki mineralno-witaminowe, oleje roślinne to podstawowe składniki paszowe mieszanek pełnoporcjowych. Do każdej dostawy paszy dołączany jest atest. Jest to mniej więcej to samo co informacja o składzie podawana na wyrobach spożywczych produkowanych dla ludzi. Inspekcja weterynaryjna kontroluje cały łańcuch od dostawcy surowców po wytwórnię i transport. Żeby sprzedawać ziarno paszowe trzeba być zarejestrowanym producentem.
Nie stosujemy mączki rybnej ani tłuszczy zwierzęcych takie składniki były wymienione w pytaniu, dlatego odnoszę się do nich wprost. To samo dotyczy hormonów - proces hodowli kurczaków, w Indykpolu trwa od 38 do 45 dni. Dlaczego kiedyś zajmowało to dużo dłużej? W skrócie chodzi o dostęp do lepszych odmian ptaków i odpowiednio zbilansowanych pasz, których w Polsce, przed okresem przemian nie było, podobny stan dotyczył zresztą także innych dziedzin gospodarki .
-
2012/05/22 18:32:52
Aga.. jeśli jeszcze masz jakieś pytania, pisz śmiało. Warto pytać i zwiększać swoją świadomość!
Pozdrawiam :)
-
Gość: michauxin, migas-nf310-lan.ds.pg.gda.pl
2012/11/24 15:23:40
Przepis wyróżnia się na tle innych prostotą - większość ma 2x tyle składników.
Jestem studentem akademikowym, więc właśnie takiego przepisu szukałem - wypróbuję w przyszły weekend!
-
2012/11/24 18:57:52
super! Daj znać jak smakował :)
-
Gość: bacha, 80-51-27-126.smsiarkowiec.pl
2013/01/27 17:52:44
Witam... przepis jest super, tylko mam pytanie o temperaturę pieczenia...
-
2013/01/28 08:29:54
kurczaka zwykle piekę w temperaturze 200st.
-
2013/11/26 09:53:35
:)
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi