Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka truskawkowa z migdałami

Nie wiem od czego zacząć, bowiem wszystko w tym cieście jest idealne! Maślane, pachnące wanilią, naprawdę kruche ciasto. Słodko- kwaskowe miękkie truskawki z migdałami. Chrupiąca kruszonka z kolejną porcją drobno siekanych migdałów. Idealnie się kroi, banalnie robi.

I jeszcze kilka uwag. Truskawek nie proponuję dawać więcej niż podaję w przepisie gdyż jak wiecie mają w sobie dużo wody i ciasto mogłoby się nadmiernie namoczyć podczas pieczenia, a tego raczej nie chcemy ;) Zamiast truskawek możecie użyć również jagód, czereśni, moreli, malin czy co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy. Nie ważne z czym.. ale koniecznie je zróbcie! ;)

źródło: przepis własny inspirowany tym przepisem -> klik

krajanka truskawkowa z migdałami

Składniki:

na kruszonkę:

  • 3 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie szczypty soli
  • 3 żółtka (jeśli są duże, wystarczą dwa)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki drobno mielonych migdałów

na truskawkowe nadzienie:

  • ok. 500g truskawek 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mielonych drobno migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

W misie malaksera wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka, ekstrakt i posiekane masło. Miksować do chwili otrzyma kruszonki. W między czasie truskawki odszypułkować, większe sztuki przekroić na połówki. Dodać mąkę kukurydzianą i cukier, wymieszać dokładnie obtaczając w mące każdą truskawkę. Odstawić.

Formę o wymiarach 25/35 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 przygotowanej kruszonki, rozłożyć równo i dłońmi lekko ugnieść. Posypać równomiernie bułką tartą, wyłożyć owoce, posypać mielonymi migdałami. Następnie rozsypać równo resztę kruszonki i ponownie posypać migdałami.

Piec około 40 minut (aż truskawki puszczą sok, a kruszonka zrobi się brązowo-rumiana) w temperaturze 190oC.

Rewelacyjne zarówno na ciepło z lodami jak i na zimno.

krajanka truskawkowa z migdałami

Smacznego :)

piątek, 22 czerwca 2012, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/22 10:49:21
pychota!!! UWIELBIAM TAKIE KRAJANKI!
-
2012/06/22 11:03:10
hmm... dla ścisłości.... to mąki kukurydzianej czy ziemniaczanej? ;-)
-
2012/06/22 11:26:02
smakowite:)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/22 13:04:13
Z opisu zapowiada się wspaniale!!! Piękne ciasto!
-
2012/06/22 15:23:55
przepiękna krajanka! :)
-
2012/06/22 17:16:27
Wspaniała krajanka! Wiesz Kasiu, bardzo lubię takie ciasta, gdzie jest dużo pysznych owoców. Ostatnio sporo piekę właśnie z owocami - rabarbar, truskawki, niedługo pewnie porzeczki, jagody. Uwielbiam lato :)
-
2012/06/22 17:58:42
Robię takie ciasto bardzo często, z różnymi owocami. Jest pyszne:)
-
2012/06/22 18:40:56
Wygląda przepysznie! porywam kawałek:)
-
2012/06/22 19:37:44
Wypróbujcie koniecznie :)
-
2012/06/23 17:21:13
Matko, zakochałam się!! :)
-
2012/06/24 00:57:33
mmm.. rozkosznie się zrobiło!
-
2012/06/24 16:16:32
O kurcze ! właśnie się zastanawiałam co zrobić z wiadrem czereśni które czeka na mnie w kuchni ! i chyba część z nich powędruje właśnie do tej krajanki !
-
2012/06/25 07:25:32
Z czereśniami też będzie pysznie :) Możesz nawet posmarować dolne ciasto jakimś kwaskowym dżemem np. wiśniowym, będzie miało większy wyraz niż na samych czereśniach.. :)
Pzdr.
-
2012/06/25 10:56:41
ooo, dzięki za radę :D przyda się bo ja dopiero zaczynam nieśmiałe kuchenne kroczki ;p a krajanka wygląda przesmacznie !
-
2012/06/25 14:09:10
Porywam kilka kawałków:)
-
Gość: JOLA, *.bartoszyce.vectranet.pl
2012/06/26 20:58:34
Chciałabym upiec, bo ciasto zapowiada się pysznie. Jako młoda kucharka wolałabym nie ryzykować-wobec tego- mąka kukurydziana czy ziemniaczana?? Pozdrawiam
-
2012/06/26 21:41:08
Kukurydzianej! Błąd w przepisie poprawiony :)
-
2012/07/04 15:55:35
Kasiu uwielbiam takie ciasta, są niezawodne i można do nich użyć każdych owoców:)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi