Blog > Komentarze do wpisu
Krajanka truskawkowa z migdałamiNie wiem od czego zacząć, bowiem wszystko w tym cieście jest idealne! Maślane, pachnące wanilią, naprawdę kruche ciasto. Słodko- kwaskowe miękkie truskawki z migdałami. Chrupiąca kruszonka z kolejną porcją drobno siekanych migdałów. Idealnie się kroi, banalnie robi. I jeszcze kilka uwag. Truskawek nie proponuję dawać więcej niż podaję w przepisie gdyż jak wiecie mają w sobie dużo wody i ciasto mogłoby się nadmiernie namoczyć podczas pieczenia, a tego raczej nie chcemy ;) Zamiast truskawek możecie użyć również jagód, czereśni, moreli, malin czy co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy. Nie ważne z czym.. ale koniecznie je zróbcie! ;) źródło: przepis własny inspirowany tym przepisem -> klik Składniki: na kruszonkę:
na truskawkowe nadzienie:
Wykonanie: W misie malaksera wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka, ekstrakt i posiekane masło. Miksować do chwili otrzyma kruszonki. W między czasie truskawki odszypułkować, większe sztuki przekroić na połówki. Dodać mąkę kukurydzianą i cukier, wymieszać dokładnie obtaczając w mące każdą truskawkę. Odstawić. Formę o wymiarach 25/35 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 przygotowanej kruszonki, rozłożyć równo i dłońmi lekko ugnieść. Posypać równomiernie bułką tartą, wyłożyć owoce, posypać mielonymi migdałami. Następnie rozsypać równo resztę kruszonki i ponownie posypać migdałami. Piec około 40 minut (aż truskawki puszczą sok, a kruszonka zrobi się brązowo-rumiana) w temperaturze 190oC. Rewelacyjne zarówno na ciepło z lodami jak i na zimno. Smacznego :) piątek, 22 czerwca 2012, milk_chocolate84
Komentarze
kuchcikowo
2012/06/22 10:49:21
pychota!!! UWIELBIAM TAKIE KRAJANKI!
2012/06/22 11:03:10
hmm... dla ścisłości.... to mąki kukurydzianej czy ziemniaczanej? ;-)
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/22 13:04:13
Z opisu zapowiada się wspaniale!!! Piękne ciasto!
2012/06/22 17:16:27
Wspaniała krajanka! Wiesz Kasiu, bardzo lubię takie ciasta, gdzie jest dużo pysznych owoców. Ostatnio sporo piekę właśnie z owocami - rabarbar, truskawki, niedługo pewnie porzeczki, jagody. Uwielbiam lato :)
2012/06/24 16:16:32
O kurcze ! właśnie się zastanawiałam co zrobić z wiadrem czereśni które czeka na mnie w kuchni ! i chyba część z nich powędruje właśnie do tej krajanki !
2012/06/25 07:25:32
Z czereśniami też będzie pysznie :) Możesz nawet posmarować dolne ciasto jakimś kwaskowym dżemem np. wiśniowym, będzie miało większy wyraz niż na samych czereśniach.. :)
Pzdr. 2012/06/25 10:56:41
ooo, dzięki za radę :D przyda się bo ja dopiero zaczynam nieśmiałe kuchenne kroczki ;p a krajanka wygląda przesmacznie !
Gość: JOLA, *.bartoszyce.vectranet.pl
2012/06/26 20:58:34
Chciałabym upiec, bo ciasto zapowiada się pysznie. Jako młoda kucharka wolałabym nie ryzykować-wobec tego- mąka kukurydziana czy ziemniaczana?? Pozdrawiam
2012/07/04 15:55:35
Kasiu uwielbiam takie ciasta, są niezawodne i można do nich użyć każdych owoców:)
|
O blogu
Spis Wypieków
Spis Dań
Kącik Wiedzy Kulinarnej
![]() ![]() |