Blog > Komentarze do wpisu

Miodowo-pikantne skrzydełka

Oglądając mecz najlepiej mieć pod ręką coś, czego włożenie do ust nie absorbuje zbyt wiele naszej uwagi, aby rzecz jasna zbyt wiele z akcji meczu nie utracić;) Dlatego też skrzydełka świetnie się w tej roli sprawdzają. Poporcjowane w małe 'pałki', zamarynowane w słodko pikantnej zalewie stają się idealnym kompanem wieczornych spotkań.

Robiłam je już dwukrotnie, za każdym razem wzbudzały zachwyt wśród degustatorów, także z czystym sumieniem je Wam polecam :) I tak jak z poprzednią propozycją na mecz (przygotowaniem bułek do hot dogów) panowie raczej sobie nie poradzą.. przy tych skrzydełkach z pewnością pomoc pań będzie zbędna. Zatem moi drodzy.. do roboty ;)

PS. a poniżej dalszy ciąg poznawania procesu hodowli drobiu w firmie Indykpol. Zerknijcie.. choćby jednym okiem, myślę że warto :)

źródło: przepis własny

Miodowo-pikantne skrzydełka 

Składniki:

  • ok. 0,7kg skrzydełek (bez końcówek)

marynata:

  • 4 duże łyżki miodu
  • łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 spore łyżeczki ostrej papryki
  • 2 duże ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka octu balsamicznego
  • kilka posiekanych gałązek świeżego tymianku (około 1,5 łyżeczki)

ponadto:

  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki marynaty tak aby wszystko dokładnie się połączyło. Skrzydełka podzielić na części (każde na dwa), zalać przygotowaną marynatą, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas.

Po tym czasie ułożyć skrzydełka na ruszcie piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Posmarować marynatą. Do pozostałych dwóch łyżek miodu dodać łyżkę pozostałej marynaty. Piec około 20 minut w temperaturze 200oC w opcji grill. Pod koniec pieczenia posmarować skrzydełka miodem z marynatą. Piec do porządnego zrumienienia.

Miodowo-pikantne skrzydełka

Smacznego :)

*********

Miodowe skrzydełka powstały ze skrzydełek które otrzymałam od firmy Indykpol w ramach poznawania ich produktów. Skrzydełka jak skrzydełka, a jedyne co zwróciło moją uwagę to to że były dość 'drobne', ale akurat w tym daniu było to ich zaletą ;)

Ważne jednak jest to czego odnośnie hodowli drobiu dowiedziałam się tym razem ;)

Czy wiecie że każda tuszka podlega minimum trzykrotnemu badaniu (przed ubojem, po wypatroszeniu i przed schłodzeniem) przez niezależnych (ich pracodawcą jest PIW- Państwowy Instytut Weterynaryjny) lekarzy weterynarii? Na sklepową półkę trafia zatem tylko to, co cały ten proces przeszło spełniając tym samym wszystkie normy. A sami powiedzcie.. kto z Was choć raz nie słyszał opinii że skrzydełka są szczególnie z całej części kurczaka niezdrowe. bo właśnie w nie wstrzykuje się niezliczone ilości antybiotyków? Z pewnością większość się z nią spotkała, a jak widać, takie stwierdzenie jest nieuzasadnione :) (o antybiotykach możecie poczytać również tutaj)
Warto o tym wiedzieć. Warto też wiedzieć że wciąż poprawia się jakość żywności, wzrasta też poziom technologiczny, a w przypadku hodowli na dużą skalę wpływa zdecydowanie na jej poprawę. A jeśli macie jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości, piszcie. Macie okazję rozwiać je korzystając z rzetelnych informacji ze źródła..

 

Pozdrawiam,
Kasia

poniedziałek, 11 czerwca 2012, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/11 20:02:38
o łał:) pychota:)
-
2012/06/11 20:17:59
Podobnie robiłam udka z kurczaka, też łączyłam miód i ocet balsamiczny. Smakuje cudownie :)
-
2012/06/11 20:36:09
Chyba zrobię je na jutrzejszy mecz z Rosją;) Wyglądają pysznie;)
-
2012/06/11 21:14:25
bardzo fajnie, że piszesz o tych rygorystycznych normach i badaniach. troszkę mnie to uspokoiło.

pyszne. idealne na euro-szał! myślę, że jako taka porządna zagrych dla wygłodniałych piłko-szaleńców sprawdzą się przednio!
-
2012/06/11 21:56:56
Karmel-ito, cieszę się że tak uważasz :) Mam nadzieję że znajdziesz tutaj jeszcze nie jedną ciekawą informację która rozwieje Twoje wątpliwości.
-
2012/06/12 21:05:52
cudowności nic tylko muszę sobie zrobić :)
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2012/06/13 13:04:45
weekend szykuje się grilowo LOL
-
2012/06/13 17:03:41
Bardzo fajny sposób na skrzydełka .... muszą smakować rewelacyjnie:) pozdrawiam ciepło
-
2012/06/13 21:31:25
smakują,smakują :) Gorąco polecam :)
-
2012/06/15 13:34:02
Jak fajnie przypieczona skórka, uwielbiam takie, muszą być pyszne :-)
-
Gość: aa, *.acn.waw.pl
2012/07/03 21:33:10
mniam. lubię takie marynaty.
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi