Blog > Komentarze do wpisu

Placki cukiniowe we włoskim stylu

Jadłam i robiłam nie raz, choć w takiej wersji po raz pierwszy. Można by rzecz że jest to wersja w typowym włoskim klimacie (czyli moim ulubionym :P). Z tartym parmezanem, świeżą bazylią i ziołami prowansalskimi. Przepyszne, szybkie i sycące danie.

Najlepsze moim zdaniem polane jogurtem naturalnym z dodatkiem oregano i suszonego czosnku, choć same w sobie są równie rewelacyjne. Nie polecam również zamiany parmezanu na zwykły ser bo to zdecydowanie nie będzie już TO. Nie dodaje się go jednak dużo więc i inwestycja nie będzie duża.. (choć z pewnością warta takiego efektu ;). Polecam!

źródło: przepis własny

placki cukiniowe we włoskim stylu

Składniki na około 10szt średnich placków:

  • jedna średnia cukinia
  • 1 duże jajko
  • mała czerwona cebula
  • 3 łyżki parmezanu tartego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka kropel soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz (3-4 szczypty)
  • sól do smaku

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • dwa ząbki czosnku

 

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyć (nie obierać) i zetrzeć na grubej tarce. Dodać resztę składników: drobno posiekaną cebulę, parmezan, mąkę, jajko, zioła, drobno posiekaną bazylię i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzać olej, wrzucić zmiażdżony czosnek, smażyć aż się dobrze zrumieni, usunąć z patelni. Nakładać porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu, na rumiano z każdej strony.

Najlepsze na ciepło, zaraz po usmażeniu.

placki cukiniowe we włoskim stylu

Smacznego :)

środa, 27 czerwca 2012, milk_chocolate84

Komentarze
2012/06/27 10:09:00
:) Wczoraj tez robiłam podobne dodatkowo z dipem jogurtowym :) Uwielbiam placki cukiniowe :)
-
2012/06/27 10:14:18
Uwielbiam placki z cukinii. Twoja wersja barsdo mi sie podoba bo tez jestem fanka wloskiej kuchni :))

Pozdrowienia.
-
2012/06/27 12:27:13
Uwielbiam:) napewno wypróbuję Twoją wersję!!
-
2012/06/27 12:45:59
uwielbiam placki z cukinii, muszę spróbować tej wersji
-
2012/06/27 17:29:39
placuszki wygladaja niezwykle smacznie.
-
2012/06/27 19:18:35
a takich to jeszcze nie jadłam ;]
eleganckie i smakowite!
-
2012/06/27 22:31:34
Fajne są, piękny kolor. A cukinię uwielbiam ,zatem i placuszki lubię:)
-
2012/06/28 22:38:55
Prezentują się bosko, akurat motywy włoskie są na czasie :D
-
2012/07/02 07:01:24
Uwielbiam smak cukinii :) Tylko bardzo łatwo go stłamsić, nawet smażyć trzeba na bezsmakowym oleju (najlepiej na rzepakowym), bo inaczej smak cukinii się gubi. A takie placuszki kocham wręcz! :)
-
2012/07/03 13:34:52
Robiłam dwa razy placki z cukinii i dwa razy z nimi było coś nie tak,ale do 3 razy sztuka,więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu :) Sczególnie, że bardzo podobają mi się te zdjęcia !
-
2012/07/04 15:57:27
Wyglądają przepysznie:)
-
Gość: , aavf144.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/21 00:11:00
Dziś robiłam i wyszły wyśmienite. Co prawda jako "dip" podałam sos z porów, cebuli, serka ricotty i łososia... ale pomysł na obiad wyśmienity.
-
2012/07/21 08:56:44
Ricotta i łosoś z pewnością genialnie do tych placuszków pasowały :) Wykorzystam pomysł ;)
Reklama
palma
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi