Blog > Komentarze do wpisu

Placek ze śliwkami - nie masz miksera? Nie szkodzi, tutaj i tak się nie przyda :)

Ciasta ze śliwkami i szarlotki pachnące cynamonem nieustannie kojarzą mi się z jesienią.. z ciepłym kocem i herbatą z cytryną osłodzoną lipowym miodem. Przyznaję, ostatnio sięgnęłam po taką herbatę nie raz i nie dwa. Ale pogoda nagle jakby zmieniła zamiary i dała nam znowu odczuć że lato wciąż trwa :)

Dlatego dzisiejsze ciasto jeszcze z jesienią wspólnego nic nie ma, a jedynie jest spełnieniem próśb mojego 'połówka' który takie ciasta uwielbia. Mięciutkie i wilgotne (jak to zwykle bywa z ciastami na oleju), z delikatnym aromatem pomarańczy. Błyskawiczne, bo bez miksera. A jeśli 'boicie się' jesiennej aury, użyjcie innych owoców.. co tylko przyjdzie Wam do głowy :) 

źródło: klik - z moimi zmianami

ciasto ze śliwkami bez miksera

Składniki:

na ciasto:

  • 2 i 1\2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta, 3/4 szklanki)
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy

ponadto:

  • ok. 500g wydrylowanych, podzielonych na połówki
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Śliwki wymieszać z cukrem i cynamonem. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać trzepaczką tak aby nie było grudek. Przelać ciasto do formy o wymiarach 20/30cm , na wierzch ułożyć śliwki,  rozciętą stroną do góry.

Piec około 45minut w temperaturze 180oC. Po przestudzeniu pospać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

niedziela, 19 sierpnia 2012, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/19 13:20:00
Troszkę się boje takich ciast. Już miałam przykrą z nimi przygodę :(
-
2012/08/19 16:52:21
zupełnie nie ma czego się bać. Ciasto jest naprawdę pyszne :)
-
2012/08/19 18:17:38
O, jakie apetyczne :) Smakowicie wygląda, a ze śliwkami to chyba moje ulubione w lecie!
-
2012/08/19 20:14:18
Z przyjemnością zjadłabym taki kawałek ciasta, tym razem do mrożonej herbaty (póki lato trwa!)
-
2012/08/20 09:16:31
Pychotka, a do tego szybko się robi .Uwielbiam takie ciasta
-
2012/08/20 13:29:30
Nie chodzi o smak bo wierze że jest wspaniałe, ale o to ze z takich ciast zawsze mi wychodza mi zakalce :(
-
2012/08/20 20:59:00
Nie warto się uprzedzać. Troszkę więcej wiary w siebie ;)
Przyznam Ci się po cichutku że i mi się zdarza zakalec... ale komu nie? :)
Mam nadzieję że mimo wszystko w końcu się uda :)

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2012/08/21 14:09:57
No cóż moze sie odważę :D
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/28 09:50:41
Niestety u mnie zakalec, ale smaczny :) Nie wiem co mogło byc przyczyną ... Zawsze mam problemy z przepisami, gdzie ilośc składników podawana jest na szklanki. Niektórzy używaja szklanki 200 ml, inni 250 i stąd proporcje składników w przepisie mogą byc różne. Będę wdzięczna za podpowiedź...
-
2012/08/28 15:13:20
Kasiu lubię takie ucierańce, są przepyszne:)
-
2012/08/28 20:59:04
szklanka u mnie zawsze ma 250ml. Nie wiem co mogło pójść nie tak. Ja wyjęłam wszystko z lodówki, wymieszałam i do blachy..
:(
-
Gość: , *.pub.sarocom.net
2012/08/29 15:15:18
zrobilam to ciasto ze sliwkami wygladalo wspaniale , ale kiedy wylaczylam piekarnik ciasto opadlo i zrobil sie zakalec na calosci. dlaczego? wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa.
-
2012/08/29 17:35:58
nie mam pojęcia. Ja robiłam je dwa razy, oba się udały..
Ciężko mi powiedzieć gdzie tkwi błąd. W weekend spróbuję zrobić trzeci, aby mieć pewność że przepis jest ok.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/29 19:14:52
Witam ponownie,
U mnie byc może za mało mąki, przyjęłam,że szklanka to 200 ml. Poza tym myślę,że może kształt blaszki, tzn. lepsza byłaby podłużna , wąska. Ja robiłam w tortownicy. Jednak nie zmartwiła mnie zbytnio zakalcowatośc ciasta, bo jak pisałam wcześniej i tak było bardzo smaczne i zniknęło w ciągu kilku godzin :))) Na pewno spróbuję jeszcze raz i dam znac co i jak. Pozdrawiam autorkę bloga ! Krystyna
-
Gość: różyczka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/09/03 18:30:31
Zamieniłam olej na rozpuszczone masło. Hm... ciekawe co wyjdzie. Za 30 min się okaże!!! Moje pierwsze cisto ze śliwkami!
-
Gość: różyczka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/09/03 19:36:29
Udało się! Pyszne, cieplutkie i proste! Polecam:)
-
2012/09/03 21:17:21
Cieszę się! Czyli przepis jednak ok :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: Piekna krowa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/06 20:43:35
Zrobilam dzisiaj ciasto z Twojego przepisu - a dodam ze NIGDY nie robilam ciast - i wyszlo bardzo dobre! :O Sama jestem w szoku. Wyszlo idealne, zero zakalca, ladnie wyroslo, lekko chrupiace na gorze miedzy sliwkami. :)
Zamiast oleju dalam pol kostki roztopionego masla, bo olej jakos tak mi oblesnie brzmi. No i nastepnym razem dam mniej cukru niz 1/2 szklanki, jak dla mnie 1/4 wystarczy - na codzien w ogole nie uzywam cukru i nie lubie za bardzo slodyczy, wiec wtedy powinno byc idealne. Acha, uzylam brazowego cukru. :)

Generalnie, dzieki za przepis, super prostu i ciasto wyszlo mega! :D
-
2012/09/06 21:22:47
Z olejem ciasta są nieco bardziej delikatne i puszyste niż z masłem. Ja lubię takie ciasta, ale oczywiście rzecz gustu;) Nie mniej jednak cieszę się że udało Ci się dostosować przepis pod siebie :)
Pozdrawiam i życzę samych takich wypieków :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi