Blog > Komentarze do wpisu

Owsiane batoniki - wiesz co jesz!

Mam manię czytania etykiet z zakupowanych produktów spożywczych. Czytam etykiety z nabiału, soków, słodyczy, wędlin, pieczywa.. Oj długo by wymieniać. W każdym razie warto czytać, jest to bowiem często skarbnica naprawdę zaskakujących informacji. Uwierzylibyście na przykład że dość popularna marka na rynku sprzedaje sok MALINOWY w którym soku malinowego jest.. UWAGA! 0,32%? Ja czytałam etykietę kilkakrotnie nie mogąc uwierzyć w to co czytam ;)

Ale wracając do batonów. Te zniechęcają mnie zwykle ogromną ilością substancji których często nie znam nawet znaczenia (a to już nie wróży dobrze ;). I te procenty wskazujące że nie wiele w sumie w batonie owsianym płatków owsianych, a dodatek bakalii jest.. hmmm.. śladowy! Dlatego polowałam na dobry przepis na nasze ulubione batony owsiane. Ciągnące, nie rozpadające się, takie które będziemy mogli zabrać ze sobą na nasze rowerowe przejażdżki. I te właśnie takie są. Idealne! Bez pieczenia, banalnie proste! Udadzą się każdemu. Spróbujcie :)

źródło: klik - z małymi zmianami

batoniki owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatów owsianych
  • 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek dyni,słonecznika/płatków śniadaniowych
  • 55g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (trzcinowego)
  • 1/4 szklanki miodu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 batoniki owsiane

Wykonanie:

Płatki owsiane wymieszać ze szklanką wybranych składników. Masło, miód i cukier umieścić w garnku i podgrzewać aż zacznie bulgotać, gotować jeszcze 2 minuty. Po tym czasie wyłączyć ogień, dodać ekstrakt, wymieszać. Wsypać składniki suche, wymieszać tak aby wszystko dokładnie pokryło się słodką masą.

Płatki wyłożyć do formy (u mnie 24/12cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ugnieść dość mocno, ale nie przesadnie. Wstawić na około 40-50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, pokroić ostrym nożem i pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej w lodówce.

* po wyjęciu z lodówki są dość twarde, ale wystarczy kilka minut w temperaturze pokojowej i nabierają odpowiedniej konsystencji. Najlepiej przechowywać w lodówce.

 batoniki owsiane

Smacznego :)

niedziela, 02 września 2012, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/02 08:55:27
pyszne te batoniki ,super sposób na przekąskę do szkoły ,zdrowo i smacznie !
-
2012/09/02 09:10:23
Jestem na etapie przedszkola więc nie pomyślałam że to idealna przekąska dla dzieci do szkoły ;) Ale rzeczywiście, taki batonik sprawdzi się w tej roli doskonale :)
-
2012/09/02 09:20:45
Idealne!
-
2012/09/02 09:58:30
Cudownie się prezentują, uwielbiam batoniki i ciasteczka owsiane :) Chętnie wypróbuje ten domowy przepis bo jednak sklepowe zazwyczaj u mnie dominowały :)
-
2012/09/02 10:43:13
Chętnie wyciągnęłabym rękę po co najmniej jedną sztukę:) Wyglądają naprawdę smakowicie!
-
2012/09/02 11:01:09
Do pracy też bym wzięła:)
-
2012/09/02 11:01:39
Naprawdę warto je zrobić. Próbowałam kilka przepisów ale póki co, ten bije inne pod każdym względem. I fajne jest to że można dodać co dusza zapragnie.. Orzechy, rodzynki, żurawinę, groszki czekoladowe, wiórki kokosowe, pestki słonecznika.. Po prostu wszystko ;))
Pozdrawiam kochani, miłej niedzieli :)
-
2012/09/02 11:41:37
Takie batoniki są na pewno lepsze niż te ze sklepu. :)
-
Gość: better-choice, *.icpnet.pl
2012/09/02 11:47:35
Genialne batoniki. A w dodatku gratulacje za bycie świadomym konsumentem ;)
-
2012/09/02 12:48:38
lubię takie zdrowe chrupanie :)
-
Gość: , 62.244.136.*
2012/09/02 13:58:09
właśnie takiego przepisu ostatnio szukałam, batoniki owsiane uwielbiam, ale te sklepowe są tak naładowane chemią i cukrem, że już lepiej zjeść kawałek gorzkiej czekolady :)
-
2012/09/02 14:05:58
Idealne są też na śniadanie. Ja po przebudzeniu dzisiaj zjadłam jednego do kawy.. i spory czas czułam się naprawdę syta :)
Następne planuje z wiórkami kokosowymi ;)
-
2012/09/02 15:04:51
wyglądają świetnie!
-
2012/09/02 16:47:28
zdrowe słodkości!
-
Gość: Utiru, *.warszawa.vectranet.pl
2012/09/02 17:08:54
Ciepłe wsadzać do lodówki? Nie wydaje mi się to dobrym pomysłem. Nie można w temperaturze pokojowej ostudzić?
-
2012/09/02 18:05:31
Utiru, masa z chwili na chwilę robi się coraz chłodniejsza. Zanim ją ugnieciesz przestaje być taka gorąca. Ja wsadziłam od razu do lodówki, ale jeśli nie chcesz tego robić, przetrzymaj jakiś czas w temperaturze pokojowej a potem wsadź, albo nie wsadzaj do lodówki wcale. Nie ma to znaczenia, poza tym że w lodówce masa 'wiąże' się lepiej i szybciej.
Pozdrawiam.
-
Gość: elin, *.tomaszow.mm.pl
2012/09/02 18:29:39
a ile wyszło tych batoników?:)
-
2012/09/02 19:04:15
Piękne te batoniki musli,kupuję takie w Lidlu ale muszę je w końcu zrobic.
-
2012/09/02 19:28:01
Elin, zapomniałam o wymiarach formy, już uzupełniłam.
Miałam wąską formę zatem pokroiłam je w poprzek na około 8 sporych batoników. Wszystko zależy od ich wielkości :)
-
2012/09/02 23:04:51
Wyglądają pysznie;) I masz racje.. te kupne batoniki są najczęściej napakowane różnymi dziwnymi rzeczami, że aż strach je jeść;) A takie domowe są o niebo zdrowsze xD
-
2012/09/03 09:18:29
Wow! Cudowne batoniki, kocham się w takich :)
-
2012/09/03 10:34:23
to co domowe zawsze będzie bezkonkurencyjne wobec sklepowego zatem warto zrobić w domu co się da, a przy tych batonikach z pewnością się nie narobicie ;)
Pozdrawiam ciepło :)
-
2012/09/03 12:05:05
Muszę takowe zrobić ....i ja z chęcia zjem i Mąż się w pracy ucieszy z małej słodkości:)
-
Gość: elin, *.tomaszow.mm.pl
2012/09/03 17:55:43
dziękuję za odpowiedź :) zrobiłam dzisiaj z mnóstwem dodatków min. żurawiny i jak już przełożyłam masę do pojemnika to po godzinie wyjęłam ją z lodówki i dodatkowo polałam białą czekoladą a potem znów do lodówki, po jakimś czasie wyjęłam i pokroiłam i są od spodu z czekoladą :)
-
2012/09/03 21:18:51
Elin, świetnie to sobie wykombinowałaś z tą czekoladą;)
Zgapię pomysł kolejnym razem ;)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/09/12 19:16:40
uwielbiam takie wynalazki :)
-
Gość: lulana, *.szczecin.mm.pl
2012/09/27 12:25:33
a jak zrobić taką polewę jogurtową, która jest moim zdaniem najsmaczniejsza na niektórych kupnych batonikach?
-
2012/09/27 20:08:40
nie wiem... nie dysponuję tymi 'magicznymi' składnikami co wytwórnie słodyczy. Ale wątpię aby naturalną metodą dało się taką polewę uzyskać.
-
Gość: Ewula, *.play-internet.pl
2013/03/10 17:32:56
Co to jest ekstrakt waniliowy, czy to to samo co zapach waniliowy?
-
2013/03/10 20:06:39
Nie, to nie to samo.
Proszę, tutaj odpowiedź :) wypiekizpasja.blox.pl/2011/05/Ekstrakt-waniliowy.html
-
2013/04/30 22:24:17
świetny przepis - jako równie świadomy konsument czytający wszystkie etykiety - wypróbuje - poszukuję własnie idealnego przepisu na batoniki, bo te co robiłam kruszyły się, rozpadały podczas krojenia więc nie bardzo nadawały się na drugie sniadanie do szkoły ;) a ile mozna piec dziecku mufinki ;)
-
Gość: , 155.158.247.*
2013/09/06 10:35:43
Witam, batoniki pyszne. Tylko moje wyszły za mokre i się rozlatują. Dodam mniej miodu i sprawdzę co będzie. Mimo wszystko pycha i się nie zrażam.
Pozdrawiam
-
2013/09/06 17:09:05
Przyczyną rozpadania się może być też za lekko ubita masa, także i na to zwróć uwagę :)
-
Gość: evelb, *.dynamic.chello.pl
2014/03/29 20:47:42
Witam serdecznie - krótkie pytanie, jaki miód będzie najlepszy do takich batoników ? Bo jest strasznie dużo rodzajów, jedne są płynne, inne bardziej stałe (chyba, że to temperatura) - nie znam się właśnie na miodach i właśnie po to pytam, czy mogę wziąć jakikolwiek miód z półki ? Czy ma to być jakiś konkretny? Pozdrawiam
-
2014/03/29 22:02:36
Najlepiej aby był w miarę płynny, ale jeśli nie jest to też nie problem. Wystarczy go podgrzać i gotowe :) Jeśli chodzi o rodzaj to najlepiej aby był łagodny w smaku. Ja używam zwykle lipowego lub rzadziej wielokwiatowego i myślę że to będzie dobry wybór :)
-
Gość: Monicaaa, *.dynamic.chello.pl
2014/12/16 21:30:48
mam pytanko, można zamiast masła użyć oleju kokosowego bądź innego zdrowszego tłuszczu?
-
2014/12/16 21:55:20
Monicaaa, nie próbowałam, także trudno mi coś zasugerować. Wydaje mi się że mogą się po prostu rozpadać jeśli wyeliminujesz masło, ale myślę że nie zaszkodzi spróbować :)
-
Gość: Marta, *.opera-mini.net
2015/01/19 15:33:17
Czy można zastąpić czymś miód?
-
2015/01/20 21:45:11
Miód skleja wszystko, ale może syrop klonowy albo golden syrup?
-
Gość: iwona, 80.50.4.*
2015/02/26 13:31:34
Płatki owsiane + crunchy + rodzynki + migdały + płatki śniadaniowe lion = mega przekąska! Nawet mąż się nimi zajada :) polecam!
-
2015/02/27 08:57:07
Iwona, brzmi pysznie :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi