Blog > Komentarze do wpisu

Wilgotne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i amaretto

Ilekroć myślę o biszkopcie, na myśl od razu przychodzą mi najróżniejsze torty, rolady.. a już z pewnością coś z kremem. Ale tym razem zachciało mi się delikatnego, puszystego ciasta i to właśnie bez kremu, za to z zatopionymi wewnątrz słodkimi i mięciutkimi owocami :)

Szybka myśl i szybka realizacja. Dodatkowego aromatu nadało dodane do ciasta amaretto (co okazało się być genialnym pomysłem), natomiast jeśli chodzi o owoce, idealnie spisały się śliwki. Całość wyszła tak jak to sobie wyobrażałam, a smak przeszedł nawet moje oczekiwania. Wilgotne, delikatne i aromatyczne. I pomyśleć że tak nie wiele trzeba aby taki efekt osiągnąć ;)

źródło: pomysł własny

Wilgotne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i amaretto

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki amaretto
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • ok. 300g wydrylowanych śliwek
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Śliwki wymieszać z cukrem i cynamonem. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać amaretto i ekstrakt. Do masy wmieszać delikatnie, przesiane przez sito składniki suche.

2/3 ciasta wylać na dno formy o wymiarach 25/35cm, wyłożyć połowę śliwek, przykryć resztą ciasta, wyłożyć resztę śliwek. Piec około 40-45 minut w temperaturze 170oC.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

poniedziałek, 17 września 2012, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/17 08:48:36
Na pewno było smaczne ;D
-
2012/09/17 15:47:47
Uwielbiam takie ciasta :)
-
2012/09/17 22:46:25
Fajny pomysł z amaretto. Lubię wilgotne ciacha !:)
-
2012/09/17 23:14:04
Dla samego amaretto warto.
-
2012/09/18 07:58:24
Mmmm połączenie śliwek i amaretto musiało pysznie smakować:)
-
2012/09/18 17:06:00
Kasiu biszkoptu z owocami w takiej formie jeszcze nie piekłam i nie jadłam ...zawsze wydawało mi się, zę to tak dlikatne ciasto, ze nie udźwignie owoców ...a tutaj niespodzianka:) pysznie wyglada:) pozdrawiam
-
2012/09/18 17:32:57
Jolu, udźwignie..i to nie mało ;)
-
2013/09/11 10:48:39
Mam pytanie - czy mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą? Nie mam jej w domu, a mam wielką ochotę na takie ciasto :)
-
2013/09/11 15:12:50
Możesz zrobić na samej mące pszennej. Będzie o nieco innej strukturze ale z pewnością wyjdzie :)
-
2013/09/27 10:33:24
Ciasto jest obłędne! Zniknęło w tempie ekspresowym! Wspaniałości. Pulchne, wilgotne, rozpływające się w ustach :) Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka :D
-
2013/09/27 15:02:22
Bardzo mi miło w takim razie :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi