Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowa chałka z rodzynkami

Chałka chodziła za mną od dawna. Ale kiedy zobaczyłam ją w dyniowej wersji tutaj, kolejnego dnia poleciałam po swoją pierwszą w tym roku dynię i dokonałam inauguracji sezony dyniowego w naszej kuchni ;). Dynia została oczywiście zużyta maksymalnie! Pestki ususzyłam, usunęłam miąższ z którego powstało puree, a z pustej już wewnątrz dyni zrobiliśmy cudny lampion (potem powstał jeszcze kolejny, na specjalne zamówienie syna, bardziej straszny ;)..

.. Z puree powstała oczywiście.. chałka! I to nie byle jaka! Puszysta, lekko słodka, mocno rumiana, żółciutka i aromatyczna. I choć autorka wspominała że dyni raczej w niej nie wyczuwała, u mnie jednak czuć było jej posmak. Myślę zatem że to kwestia odmiany. W każdym razie z domową konfiturą truskawkową smakowała wybornie, dlatego i Wam polecam ją baaaardzo mocno :)

źródło: klik

 Dyniowa chałka z rodzynkami

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • pół szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2  łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • jajko, do posmarowania przed pieczeniem

 

Wykonanie:

Drożdże zalać ciepłą wodą, wymieszać. Dodać jajka, żółtko, puree z dyni, olej, cukier, ekstrakt i sól. Wymieszać. Dodać 3/4 przygotowanej mąki. Wyrabiać około 10 minut dodając powoli mąkę (w między czasie dosypując mąki) Ciasto powinno delikatnie się kleić, być sprężyste i miękkie.
Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misie, przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części (jedna sporo większa). Większą część podzielić na 3 równe, z którym utoczyć wałki średnicy około 3 cm. Zaplec warkocz, krawędzie podwijając pod spód. Uformowaną chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z mniejszą częścią postąpić analogicznie. Mniejszą ułożyć na wierzchu dużej chałki.

Dyniowa chałka z rodzynkami Dyniowa chałka z rodzynkami

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut. Wyrośniętą chałkę posmarować jakiem, ew. posypać makiem/sezamem.

Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Dyniowa chałka z rodzynkami

Smacznego :)

sobota, 27 października 2012, milk_chocolate84

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/27 08:12:58
Jaka puszysta, i ten kolorek! Poproszę o kawałek :)
-
2012/10/27 08:40:07
Mniam, uwielbiam chalki! :)
-
2012/10/27 11:52:05
Aromatyczna, pełna smaku...idealna na śniadanie:)
-
2012/10/27 14:45:13
Myślałam ostatnio o dyniowej chałce. U Gosi nie widziałam, więc super, że ją pokazałaś.
-
2012/10/27 16:19:30
Piękna Kasiu:) Bardzo dawno już nie jadłam chałki, a przecież tak ją lubię:) pozdrawiam ciepło
-
2012/10/27 17:01:55
mniam, z pewnością była pyszna.
uwielbiam dyniowe drożdżowe
-
2012/10/27 17:06:35
Pyszny pomysł!
-
2012/10/27 18:27:26
Koniecznie do wyprobowania! Dziekuje za przepis:)
-
2012/10/27 21:19:54
Wygląda przepięknie! Cudownie miękka, puszysta chałka. Zjadłabym kawałeczek. Z rodzynkami jest pyszna .Pozdrawiam:)
-
2012/10/28 07:19:18
Dziękuję wszystkie komentarze i życzę udanej zimowej niedzieli ;)
PS. u Was też tyle śniegu? Pod Warszawką można z powodzeniem bałwana ulepić ;)
-
2012/10/28 13:03:33
W taki zimowy dzień , taka chałeczka to rozkosz.
-
2012/10/28 17:17:27
cudna!!! niesamowicie puszysta i na pewno pyszna:)
-
2012/10/29 19:33:31
Kasiu dzięki za pokazanie. Zrobiłam Cudo.
-
2012/10/29 20:06:09
Widziałam, ma cudny kolor :)
-
2012/10/29 22:43:07
Przesliczna!!! Ciesze sie, ze ci smakowala;)
Pozdrawiam
-
2013/01/11 19:33:53
Kasiu właśnie zarobiłam ciasto na tą chałkę i widzę, że w przepisie napisałaś, że ma wyrastać przez 1/5 godziny, a miało być chyba 1,5 :)

Jutro dam znać jak wyszło :)
-
2013/01/11 20:08:37
poprawione. oj.. coś za dużo błędów ostatnio mi 'wytykacie' ;) Muszę się lepiej przykładać do wpisów :)
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi