Blog > Komentarze do wpisu

Domowa masa marcepanowa/ marcepan

Co nie pasuje mi w kupnym poza tym że z założenia kupne jest gorsze niż domowe? ;) Smak na pewno nie. Serio.. nie mam mu nic do zarzucenia. Bardziej zniechęca mnie jednak cena która jest zupełnie nie adekwatna do jakości. Masa marcepanowa powinna być z migdałów, dlaczego więc skład tej kupnej jest taaaaaki długi? Odpowiedź zna chyba każdy..

Domowy marcepan ma właściwie tylko dwa podstawowe składniki, a zrobicie go samodzielnie w 10 minut. Zaoszczędzicie tym sporo pieniędzy, a co równie ważne, będzie prawdziwy.. z migdałów :) W smaku nie jest aż tak intensywny jak ten kupny, choć moim zdaniem jest i tak o wiele lepszy.

PS. pamiętajcie też o przepisie na domową masę makową (znajdziecie go tutaj) :)

źródło: rady stąd

Masa marcepanowa/ marcepan

Składniki:

  • 200g migdałów*
  • 180g cukru pudru
  • łyżka wody+ kilka kropel olejku migdałowego lub dwie łyżki amaretto

 

Wykonanie:

Migdały mielić w blenderze (lub innym urządzeniu) do chwili aż masa stanie się lekko klejąca a grudki migdałów będą prawie niewyczuwalne. Wysypać wszystko na blat, zasypać cukrem pudrem, we wgłębienie dodać łyżkę wody z kilkoma kroplami olejku (lub amaretto). Wszystko zagnieść aż masa stanie się plastyczna i gładka. Potrwa to nie dłużej niż 5 minut. Zawinąć w folię spożywczą, przechowywać w lodówce szczelnie owinięty.

* migdały powinny być obrane. Proponuję jednak kupić z łupinkami, są znacznie tańsze. W celu ich obrania należy zalać je wrzątkiem i odstawić do czasu aż napęcznieją a łupinka sama odejdzie (około 10-15 minut).

Masa marcepanowa/ marcepan

Smacznego :)

środa, 28 listopada 2012, milk_chocolate84
Tagi: migdały

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/28 09:34:21
Wow! Uwielbiam marcepan, też bym musiała zrobić domową masę :)

Miłego dnia!
-
2012/11/28 09:39:47
super:)
-
2012/11/28 10:14:37
Nie wiedziałam, że to takie proste ;)
-
2012/11/28 12:39:53
Nie sądziłam, że przygotowanie jej jest takie proste! Zapisuję i już się biorę do roboty:]
-
2012/11/28 13:04:39
Ja też taką robię i musze się sprężyć by zrobić i w tym roku:)
-
2012/11/28 14:07:47
szybkie, łatwe.. a jaka jakość? :)
Spróbujcie, naprawdę warto :)
-
2012/11/28 15:05:12
Jeszcze sama nie robilam masy marcepanowej. Swietny pomysl. Na pewno skorzystam :)

Pozdrowienia.
-
2012/11/28 15:32:33
Nigdy nie przypuszczalam, ze to tak banalnie proste! Zaraz zapisuje i przygotuje do swiatecznych wypiekow wlasny marcepan :)
-
2012/11/30 18:43:53
Ja akurat za marcepanem nie przepadam, ale juz mój Mąż bardzo... dlatego też jeśli kiedykolwiek będzie miał chotę na coś marcepanowego z pewnoscią wykorzystam ten przepis:) pozdrawiam
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/03/27 14:45:42
Właśnie zrobiłam i nie wiem czy dotrwa do momentu dekorowania ciast:)już podjadam.....Uwielbiam marcepan.
-
Gość: magda_se, *.dynamic.chello.pl
2013/10/05 16:26:26
a ja szukam wszedzie...widzialam w Almie ale 17,90 zl za 120g to lekka przesada. Bardzo dziekuje za przepis. Bez sensu kupowac!
-
2013/10/06 21:46:11
To prawda. Cena jest mocno wygórowana a jakość? Dość kiepska. Warto z tych dwóch powodów poczynić własny marcepan w domu :)
-
Gość: ania, *.rzeszow.mm.pl
2013/10/25 10:02:43
Czy długo utrzymuje świeżość i miękkość do formowania ?
-
2013/10/25 20:10:34
Niewykorzystaną część należy zawinąć szczelnie najlepiej w folię spożywczą. Dzięki temu w ogóle nie obsycha i nie traci elastyczności. Pozdrawiam.
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/10/31 23:21:42
Pyszne dziękuję za przepis
-
Gość: Anja, *.zicom.pl
2013/11/11 13:02:16
Mam pytanie, czy to jest taka masa, do której można dodać sypkie barwniki spożywcze i obłożyć nią tort? A jeśli tak, to czy wystarczy jedna porcja masy, żeby obłożyć tort o średnicy 24cm?
-
Gość: giti, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/11 13:19:59
suuuper... w polsce nie moge jej nigdzie zdobyć.
W niemczech jest dość tania bo 2,5euro za 400g ale ja potrzebuje na już
Bardzo dobry przepis.
Dziekuję
-
2013/11/11 14:19:51
Anja, domowa masa marcepanowa nie jest tak elastyczna jak masa ze sklepu. Ale jeśli bardzo dobrze zmielisz migdały (zupełnie na mączkę) i dobrze wyrobisz, powinno być ok. Co do barwników to nie polecam proszku, zmienia konsystencję masy. Zdecydowanie lepiej użyć tych w żelu. Pozdrawiam!
-
Gość: Sylwia, *.sta.asta-net.com.pl
2013/11/20 14:51:14
A ja kupiłam kiedyś masę niemiecką, była ohydna i nie nadawała się nawet do ciasta.
Przy najbliższej okazji muszę wypróbować tą z przepisu.
-
Gość: wanda, *.play-internet.pl
2013/12/15 15:08:14
mam pytanie? czy mase marcepanowa pieczemy, czy nie????
-
2013/12/15 19:06:24
nie
-
Gość: Jacaranda, 78.11.29.*
2014/06/05 20:34:48
Zachwycił mnie pomysł samodzielnego zrobienia masy marcepanowej, bo, tak jak piszesz, w tej kupnej jest więcej chemii niż migdałów ;) Niestety - albo "stety", moje zapędy zdrowotne idą o krok dalej i nie używam w kuchni cukru. Zastępuję go ksylitolem. Postępując zgodnie z przepisem (nawet zrobiłam z ksylitolu puder - jest to wykonalne przy pomocy blendera lub Th***mixa), otrzymałam jednak masę zbyt wodnistą. Co może być tego powodem? W związku z ksylitolem, następnym razem będę po troszkę dodawać wody i olejku, jeśli też będziecie chciały zrobić taką jeszcze zdrowszą wersję, to proponuję właśnie tak postąpić. Pozdrawiam i dzięki za inspirację!
-
2014/06/06 10:22:13
nie mam niestety żadnego doświadczenia z xylitolem.. więc nie pomogę :(
-
2014/06/06 10:23:02
nie mam niestety żadnego doświadczenia z xylitolem.. więc nie pomogę :(
-
Gość: , 5.172.252.*
2014/06/08 18:54:06
A jak zrobić kolorowy marcepan??? Można dodać barwnika spożywczego? Jeżeli tak to jaki będzie najlepszy??
-
2014/06/08 19:28:39
najlepszy będzie żelowy (nie zmienia konsystencji). Dodajesz go dosłownie troszeczkę i wrabiasz w masę :)
-
2014/06/08 19:32:24
najlepszy będzie żelowy (nie zmienia konsystencji). Dodajesz go dosłownie troszeczkę i wrabiasz w masę :)
-
Gość: natalia, *.static.oc3.zagan.visnet.pl
2014/06/24 14:10:58
w ogole nie wyszla mi masa z tego przepisu, jest sypka i nie chce sie wyrobic, probowalam chyba z godzine wyrabiac i kicha
-
2014/06/24 16:58:08
powodów może być kilka, ale najczęściej to kwestia migdałów, tzn. nie są wystarczająco zmielone. Zawsze kiedy potrzebuję marcepan, robię go sama z tego przepisu i naprawdę wychodzi dobrze, zatem trzeba szukać przyczyny niepowodzenia :)
-
Gość: Aki, *.play-internet.pl
2014/07/04 10:28:04
Właśnie zajadam się batonikiem marcepanowym.
Marcepanowym batonikiem za 5 złotych, z czego ma skład masy podobnej do marcepanu - z orzechów arachidowych :D
Zdarzają się także drogie podróbki z masą percepanową!! trzeba uwaznie patrzeć!
A piszę to dlatego,że jestem pewna iż w tych niemieckich masach jest własnie percepan - zmielone pestki moreli!! smakuje podobnie! jest nie do końca zdrowe i w porownaniu z migdałami, bardzo tanie.
Dlatego taka masa jak tutaj widzę,to cud, miód i orzeszki.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za przepis!!!!
-
Gość: jaka, *.play-internet.pl
2014/12/22 19:46:04
A ja migdały przecisnelam przez wyciskacz do czosnku a potem tluczkiem i super wyszlo. Elastyczne
-
2014/12/22 20:32:33
kreatywnie! ;)
-
Gość: Janusz, *.static.ip.netia.com.pl
2015/04/23 11:58:07
Wsuwałem marcepanowe pyszności od bardzo wielu lat, niezbyt często z uwagi na cenę. Nie mam umiarkowania w jedzeniu jeśli chodzi o marcepan, jajo marcepanowe 100 g połykam w kilka minut. Nawet nie przypuszczałem, że tak prosto można zrobić marcepanową masę. Dziękuję.
-
2015/04/24 08:27:18
To naprawdę proste :) I smaczniejsze! :)
-
Gość: Katerina, *.himax.com.pl
2015/04/29 19:23:33
Chciałam sie dowiedziec jak ten marcepan bym chciała zabarwic to czy mozna barwnikami spozywczymi w proszku to zrobic?
-
2015/05/04 08:47:17
w proszku lub w żelu, w płynie się nie nadają w tym przypadku.
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2015/11/19 08:09:06
Da się go rozwalkować? Tzn chciałabym nim przełożyć ciasteczka świąteczne:)
-
2015/11/19 10:10:43
da się, oczywiście :)
-
Gość: jajo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/22 10:53:28
A ja uważam, że lepiej jest migdały namoczyć najpierw w wodzie (najlepiej zostawić na noc), skórka świetnie z nich odchodzi a i w "obróbce mechanicznej" czyli w mieleniu na masę są bardziej podatne. Poza tym świetny i prosty przepis na marcepanowy przysmak.
Pozdrawiam
Jerzy
Polecane
reklama reklama
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi